Fantasian klassikoita

Kirjahylly

8 kirjaa

19.6.2017
|Kaikki kirjahyllyt

Vinkit ja vinkkitekstit: Sarianna Kankkunen

 

Lohikäärmeitä, velhoja! Portteja toisiin maailmoihin! Niitähän fantasiakirjallisuus tarjoilee. Ei ole lohikäärmettä kuitenkaan suomuihin katsominen, sillä fantasialla on vahvat juuret mytologioissa ja sitäkin suurempi merkitys nykykulttuurissamme. Lue tästä itsesi fantasian tuntijaksi.
 

J.R.R. Tolkien: Taru Sormusten herrasta

Fantasiakirjallisuuden ehdoton klassikko esittelee maailman, jonka syvyys ja tarkkuus ovat edelleen vertaansa vailla. Tarkka lukija voi huomata, että Tolkien ammensi ideoita myös Kalevalasta ja mallinsi teossarjan haltiakielen suomen kielen avulla.

C.S. Lewis: Narnia-sarja

Lastenfantasian uranuurtajiin kuuluvassa Narnia-sarjassa joukko tavallisia lapsia siirtyy toiseen maailmaan. Puhuva leijona Aslan johdattaa lapset kohti kohtaloaan: Narnian maailman pelastamista.

Ursula K. Le Guin: Maameren tarinat

Maameren saarivaltioissa magia on osa arkea, mutta sen käyttäjäksi kasvaminen vaatii uhrauksia, kuten päähenkilö Ged saa huomata. Le Guinin komea sarja kääntää fantasiasta tutut hyvän ja pahan taistelut mielen sisäisiksi mittelöiksi; tuloksena on älykästä ja haastavaa tarinankerrontaa.

Michael Ende: Tarina vailla loppua

Bastian löytää käytettyjen kirjojen liikkeestä romaanin, joka tempaisee hänet Fantaasian maahan. Enden nuortenkirjaklassikko puolustaa mielikuvituksen voimaa ja leikittelee kerrontaratkaisulla, jossa tarina rakentuu tarinan sisään.

Astrid Lindgren: Mio, poikani Mio

Lindgrenin satufantasiassa orpopoika sukeltaa vieraaseen maailmaan ja löytää sieltä isänsä, kuninkaan. Ystävyyden ja rohkeuden voimat punnitaan taistelussa ritari Kaamoa vastaan.

Philip Pullman: Universumien tomu -trilogia

Trilogia seuraa Lyra-tytön matka rinnakkaisissa maailmankaikkeuksissa. Pullmanin romaaneja voi lukea vastakirjoituksena Narnia-sarjan kristillisyydelle, mutta trilogia on myös osuva kuvaus nuoruudesta ja teini-iän vaihtumisesta aikuisuuteen.

J. K. Rowling: Harry Potter -sarja

Kulttisuosioon noussut kirjasarja seuraa velhokouluun kutsutun Harryn ja tämän ystävien kouluvuosia.

Robin Hobb: Näkijän taru -sarja

Hobbin sarja seuraa salamurhaajaksi koulutettavan Fitz-pojan elämää. Näkijän taru on tumma ja vivahteikas versio fantasiakirjallisuuden klassisesta kasvukertomuksesta.