Mukaan Kirjasampoa takomaan – matalan kynnyksen keinoja osallistua

Ajankohtaista
14.6.2017

Toimitukselta: Kirjailija | Teema | Teos | Täky

Kirjastoväki on viime aikoina ilmaissut enenevissä määrin kiinnostusta kirjavinkkien, -listojen ja muunlaisen kirjallisuussisällön tuottamisesta jatkossa Kirjasampoon. Olemme palvelussa ottaneet kiinnostuksen vastaan ilolla, koska tällainen osaamisen kokoaminen on ollut pyrkimyksenä jo palvelun suunnitteluvaiheesta lähtien. Olisi kaikkia hyödyttävä ratkaisu tuoda myös saman osoitteen alle valtakunnallisesti hyödynnettäväksi se kirjallisuussisältö, mitä ympäri Suomen jo on tehty ja tehdään jatkossakin.

Olen huomannut, että kun yrittää tehdä kaikkiin mahdollisiin asioihin liittyviä sisältöjä palveluun itse, työn määrä kasvaa hyvin suureksi, eikä kaikkea pysty huomioimaan. Jokainen toimitettu verkkomedia kaipaa myös moniäänisyyttä. Kirjasammossa on nyt meneillään paljon kehittämistyötä ja uusien sisältökokonaisuuksien tekoa, joihin tarvitaan palvelun toimituksen työaikaa. Siksi ottaisimme mielellämme vastaan sisällöntuotantoapua Kirjasammon verkkosivuston puolelle! Sisältöä voi palveluumme tehdä sekä suomeksi että ruotsiksi, niin aikuisille kuin lapsille ja nuorillekin suunnattuna. Alla kerrotaan tavoista, joilla Kirjasampoon voi tuottaa omia kirjavinkkitekstejä, arvioita ja teoslistauksia. 

 

Kirjahyllyt

Kirjasampoon kootut sadat kirjahyllyt tarjoavat jo nyt melko kattavan lukuvinkkikirjaston, mutta aina tulee vastaan uusia, ajankohtaisesti kiinnostavia aiheita, joista hyllyjä olisi hyvä luoda. Kirjahylly toimii niin uutispohjana kuin toimitettuna vinkkilistana, ja tekstikenttään on mahdollista kirjoittaa teoksista kuvauksia. Mallia voi katsoa esimerkiksi kesälukemista vinkkaavasta hyllystä: Kesälukemista 2017: 20 lyhytproosa- ja runouutuutta

Kirjahyllyjen luomiseen palvelussa on nyt uusi tekstimuotoinen ohje, ja ennestään tehdyistä hyllyistä suurin osa on koottu teemoittain jaotellulle listaussivulle, josta kannattaa tarkistaa, onko hylly aiheesta jo olemassa. Kirjahyllyjä voivat tehdä rekisteröityneet käyttäjät  voitte tehdä esim. kirjastolle yhteisen tunnuksen, jota käytätte sisältöjen tekoon, kuten monissa kirjastoissa onkin jo tehty.

Mikäli haluaa tehdä listauksen, jossa on mukana myös sellaista tietokirjallisuutta mitä ei vielä löydy Kirjasammosta, voi mainita puuttuvat teokset kirjahyllyn tekstikentässä. Esimerkkinä voi katsoa vaikka Kirja-Suomi 2017 -yhteistyöhyllyn: Sankareita ja tulevaisuuden tekijöitä -teemaviikko. Mikäli kyse on kohtuullisesta määrästä puuttuvia tietokirjoja, voi ottaa yhteyttä toimitukseen, ja katsomme, voisiko kyseiset tietokirjat lisätä Kirjasammon tietokantaan. Tällöin ne saataisiin lisättyä myös varsinaiseen hyllyyn. 

 

Vinkkiartikkelit

Kirjasammon artikkelien alasivulta voi katsoa, minkälaisia pidempiä juttuja palvelussa on viime aikoina julkaistu. Juttutyypit vaihtelevat tapahtumaraporteista kirja-arvioihin ja erilaisiin vinkkiartikkeleihin teoksista ja kirjailijoista. Pitkät jutut voi jatkossa toimittaa suoraan Kirjasammon toimitukselle tekstidokumentteina, ja toimitus hoitaa niiden julkaisun verkkopalvelussa. Tyyli on vapaa, mutta sisältöjen on hyvä olla huolella tehtyjä – luotan toki kirjastoväen osaamiseen kirjallisuusaiheisten sisältöjen tuottamisessa, lähtekää rohkeasti tekemään! Tietämystä ja taitoa varmasti on. Jos teillä on jo olemassa tällaisia tekstejä ja tarvitsisitte niille uuden paikan, vanhojakin sisältöjä saa palveluun tuoda. 

 

Teoskommentit

Kirjasammossa oleviin teostietueisiin voivat rekisteröityneet käyttäjät jättää kommentteja. Tämä on kätevä tapa käydä jättämässä oma lyhyessä muodossa ilmaistu näkökulmansa ja mielipiteensä teoksesta. Pitkät tekstit sopivat paremmin artikkeliosioon.

 

Teos- ja kirjailijatietojen täydentäminen Kirjasammon tietokantaan

Suunnittelemme parhaillaan tapaa täydentää teosten sisällönkuvailuja Kirjasampoon matalalla kynnyksellä ja ilman, että tarvitsisi opetella Saha-tietokantamme käyttöä alusta alkaen. Todennäköisesti sivuille toteutetaan jonkinlainen lomake tietojen lähettämiseksi, mutta tästä kerromme lisää myöhemmin. Kaikki kirjailijoiden ja muiden kirjallisuuden tekijöiden kanssa tekemisissä olevat voisivat vinkata, että tekijät voivat täydentää tietojaan kirjailijatietolomakkeella. Pienistä korjauksista voi ilmoittaa myös palautelomakkeella. Mikäli suunnittelette laajoja kirjailijatietojen siirtoja ja täydennyksiä Kirjasampoon esim. oman kirjastonne kokoamista tiedoista, ne kannattaa toteuttaa omina projekteinaan, joiden yhteydessä on hyvä käyttää suoraan Saha-tietokantaa. 

 

Palaute

Palvelumme kaipaa kehittyäkseen aktiivista palautetta, joten sitäkin kannattaa lähettää heti, kun jotakin tulee mieleen. Myös toimintahäiriöistä, virheellisistä tiedoista ja muista korjauksista on hyvä ilmoittaa heti huomatessaan. Jos sivustolle ei pääse lainkaan, kannattaa yhteyttä ottaa Kirjastot.fi:n palautelomakkeella

 

Miten voi ilmoittautua mukaan?

Mikäli sisällöntuotanto tai jo tehtyjen sisältöjen tarjoaminen Kirjasampoon kiinnostaa, ota yhteyttä ja kysy asiasta sähköpostilla tuomas.aitonurmi (at) kirjastot.fi tai puhelimitse 040-5471431. Kokoaisin mielelläni yhteen kaikkien sisältöä tekevien ja jo tähän mennessä esim. kirjahyllyjä tehneiden yhteystiedot, jotta voisimme luoda ajan tasalla pysyttelevän keskusteluringin ja pysyisimme kaikki mukana siinä, minkälaisia sisältöjä joku on jo tekemässä. Näin päällekkäinen työ vähenisi huomattavasti. Toivottavasti Kirjasammon takojiksi on tulijoita, kaikki kiinnostuneet ja osaavat tekijät ovat tervetulleita!

 

Tuomas Aitonurmi / Kirjasampo