Kesälukemista 2017: 20 uutuusromaania

Kirjahylly

20 kirjaa

1.6.2017
|Kaikki kirjahyllyt

Kolmannen kerran julkaistavat kesäkirjavinkkimme olivat tällä kertaa haastavat koota: tänä keväänä erityisen kiinnostavia uutuuksia on ilmestynyt todella paljon, ja oma lukulista on jatkuvasti täynnä. Jotenkin onnistuin kuitenkin päättämään 20 esille nostettavaa kesäkirjaa, jotka edustavat monipuolisesti kevään kirjasatoa. Kattavasti kaikki kevään suomeksi julkaistut uutuusromaanit löytää Kirjasammosta haulla romaanit 2017 suomi.

 

 

Marko Annala: Värityskirja

 

Omaelämäkerrallinen romaani kuvaa rankkojen kokemusten läpi selvinneen, suositun rock-yhtyeen laulajana tunnetuksi tulleen minäkertojansa elämän kaaren lapsuudesta keski-ikäiseksi perheenisäksi. Koulukiusaaminen jättää jälkensä ja masennuskaudet jaksottavat elämää vielä silloinkin, kun sen palaset näyttäisivät muuten olevan kunnossa. Onneksi myös onnentunteet saavat tilaa.

 

Linda Boström Knausgård: Tervetuloa Amerikkaan

 

Lyhyiden kirjojen ja runollisen kielen ystäville sopii tämä kaunis joskin synkkätunnelmainen pienoisromaani. Perheen isä on kuollut, tytär lakannut puhumasta ja poika teljennyt itsensä huoneeseen, mutta äiti toistelee perheen olevan valoisa, vaikka pimeyden voi tuntea valuvan asuntoon hanoista ja ovenraoista. Teos oli Ruotsissa merkittävän August-kirjallisuuspalkinnon ehdokkaana.

 

Petina Gappah: Muistojen kirja

 

Zimbabwelaiskirjailijan romaanissa lähtökohdat ovat eriskummalliset: päähenkilönä on albiino, nainen nimeltään Memory, joka on kuolemansellissä syytettynä murhasta. Hän kirjoittaa elämästään amerikkalaiselle journalistille, jonka uskoo voivan auttaa häntä. Teos kertoo zimbabwelaisesta naisvankilasta mustan humoristisesti ja rakentuu niin perhekriisin kuin yhteiskunnallisten ongelmienkin kuvaukselle.

 

Garth Greenwell: Kaikki mikä sinulle kuuluu

 

Palkitussa ja lukuisia ehdokkuuksia keränneessä amerikkalaisen kirjailijan esikoisromaanissa tapahtumat sijoittuvat Bulgariaan. Maassa työskentelevä amerikkalainen opettaja päätyy ostamaan seksiä miestenhuoneessa tapaamaltaan nuorelta bulgarialaismieheltä, mikä johtaa omalaatuiseen ihmissuhteeseen. Kauniisti pitkin virkkein kerrottua tarinaa on kuvattu myös rakkaustarinaksi, vaikka kysymys jää ilmaan, voiko tässä yhteydessä puhua rakkaudesta.

 

Venla Hiidensalo: Sinun tähtesi

Historiallinen romaani pudottaa jälleen yhden kansallistaiteilijan ylevyyden jalustalta. Albert Edelfeltistä kertova kirja kuvaa myös Suomen historian merkittäviä hetkiä, pyrkimystä kohti kansallisvaltiota. Edelfeltiä ympäröivät naiset, kuten äiti, sisar ja lukuisat rakastajattaret, saavat myös näkyvän osan taiteilijan elämän vaikuttajina. 1800-luvun lopun Helsinki ja Pariisi ovat elävästi kuvatut. 

 

Tuomo Jäntti: Verso

 

Spekulatiivisen fiktion ja erityisesti dystopioiden lukijoille sopii tämä romaani mystisestä sairaudesta, joka muuttaa ihmisen nopeasti kasvikunnan eliöksi. Samalla kirjan henkilöt kamppailevat mystistä ja kammottavaa Gowiwaa vastaan ennen kuin sen tuhovoima jättää kaikesta jäljelle vain mustuneet jäänteet. Teos etenee jännittävästi trillerimäisin kääntein.

 

Anu Kaaja: Leda

 

Äskettäin Jarkko Laine -palkinnon esikoisteoksestaan saaneen tekijän toinen teos on vanhaa myyttiä uudelleenkertova pienoisromaani. Kyseessä on hauska ja räävitön teos, joka ei kuitenkaan jää pintapuoliseksi vaan käsittelee aihettaan tarvittaessa myös syvemmältä. Rokokoo-tyyli räiskyy kerronnassa ja hillittömät käänteet seuraavat toisiaan niin, että kesken ei malttaisi jättää hetkeksikään.

 

Katja Kallio: Yön kantaja

 

Lukijoiden, bloggaajien ja arvostelijoiden kilvan ylistämä teos on yksi alkuvuoden puhutuimmista. Kallio kertoo sopeutumattoman Amandan tarinaa 1800-luvun lopusta 1900-luvun alkuun. Kirjan tapahtumat alkavat kuumailmapallon kyydistä ja Pariisista päättyen Seilin saarelle, jonne päähenkilö on tuomittu mielisairaana. Saaren yhteisön kuvaus on värikästä ja teoksen kieli loistavasti leikittelevää.

 

Han Kang: Vegetaristi

 

Kansainvälisen Booker-palkinnon voittajateos oli kevään odotetuimpia käännöskirjoja. Eteläkorealaisen kirjailijan tiivis romaani kertoo mukaansatempaavan outoa tarinaa naisesta, joka näkee kauheita painajaisia ja lopettaa lihansyönnin, mitä tämän perhe ei hyväksy. Kirjan näkökulmahenkilöitä ovat myös naisen lanko, joka saa hänestä pakkomielteen, sekä sisar joka yrittää selviytyä mieleltään sairastuneen kanssa. Ravisuttavassa kirjassa kasviksi muuttuminen on kuvitelma päänsisäisessä maailmassa.

 

Anneli Kanto: Lahtarit

 

Vuoden 1918 tapahtumiin vievä teos kuvaa Suomen sisällissotaa kirjallisuudessa vähemmän kuvatusta näkökulmasta, valkoisten puolelta. Vasta itsenäistyneen kansan brutaaliksi yltynyt nousu toisiaan vastaan näyttäytyy myös tässä kirjassa tuskallisen mielettömänä. Episodimainen, lukuisien henkilöiden ja jopa suomenhevosen näkökulmasta kerrottu romaani on ensisilmäyksellä kaoottinen mutta lopulta kokonaisuudessaan taitavasti hallittua työtä.

 

Katja Kaukonen: Lumikadun kertoja

 

Sodan traagisuus tulee esiin myös tässä historiallisessa romaanissa, joka tapahtuu 1930- ja 1940-lukujen Puolassa. Pienen kaupungin Lumikaduksi kutsutulle kadunpätkälle saapuu salaperäinen Bajek, joka liittyy kadun lämpimään yhteisöön. Kovia koetuksia kuitenkin seuraa jokaiselle, kun sota ja saksalaismiehitys vyöryvät maahan. Kauniisti kerrotun tarinan tapahtumat käyvät loppua kohden yhä surullisemmiksi.

 

Marko Kilpi: Undertaker - kuolemantuomio

 

Uuden dekkarisarjan aloitusosa on kerännyt kiittäviä kommentteja heti tuoreeltaan ja sen kaunokirjalliset ansiot ovat vakuuttaneet monia. Päähenkilönä on tällä kertaa poliisin sijaan hautausurakoitsija, joka pääsee ammattinsa varjolla tutkimaan uhreja ja rikospaikkoja aitiopaikalta. Myös eriarvoisuus ja syrjäytyminen näkyvät henkilöiden kohtaloissa. Vaikka maailma on tumma ja pahuutta on paljon, myös toivolle ja ratkaisuille annetaan tilaa.

 

Miki Liukkonen: O

 

Alkuvuoden puhutuimpia on ollut myös tämä HS:n ylistävän kritiikin hehkussa ensipainoksensa loppuun myynyt massiivinen, nykypäivän maailmaa avaava teos. Lomalukemiseksi yli 850 sivun pituudellaan sopiva ja valtavan määrän henkilöitä sisältävä kirja syventyy tarkasti maailmassamme vaikuttaviin ilmiöihin, neurooseista infoähkyyn. Tekstin aistivoimaisuudessa on todettu näkyvän runoilijan ote.

 

Tom Malmquist: Joka hetki olemme yhä elossa

 

Tämäkin kirja on runoilijataustaisen tekijän työtä, mutta tyyli on viileän toteavaa ja ytimekkään korutonta. Se on ollut myös tekijän tarkoitus sentimentaalisuuden välttämiseksi, sillä autofiktiivinen romaani kertoo järkytyksestä ja surusta, kun kertojan puoliso sairastuu ja menehtyy akuuttiin sairauteen yhteisen lapsen saapuessa maailmaan. Elämän palaset järjestyvät uudelleen yllättävän yksinhuoltajuuden myötä.

 

Kata Melander: Älä irrota

 

Koskettava esikoisromaani kertoo pyörätuolissa istuvan nuoren naisopiskelijan rakkaudesta naimisissa olevaan opettajaansa. Romaani tuo maamme kirjalliselle kentälle uutta ääntä ja käsittelee rehellisesti ja tarkasti, anelematta ja alleviivaamatta liikuntavammaisen elämää, ihmissuhteita, oikeutta seksuaalisuuteen ja kokonaisena nähdyksi tulemisen tarvetta. Vaikuttava ja mieleenjäävä kirja.

 

Maaria Oikarinen: Lucian silmät

 

Kuvataiteilijana tunnetun tekijän esikoisromaani kuvaa kaunistelematta kaksisuuntaisen mielialahäiriön kanssa elämistä. Hillitön, mustan humoristinen kerronta pitää lukijan otteessaan läpi manian, sitä väistämättä seuraavan masennuksen ja psykoosissa koettujen harhojen. Päähenkilö Janna kuvataan varsin hurjana mutta silti läheistensä ehdottomasti rakastamana hahmona, eikä tylsiä hetkiä hänen kanssaan tule.

 

Matias Riikonen: Suuri fuuga

 

Rakenteeltaan klassiseen sävellykseen perustuva romaani kuvaa elämänmenoa suomalaisella pikkupaikkakunnalla varsin absurdien mutta silti vahvasti elämässä kiinni olevien tapahtumien kautta. Neljä keskushenkilöä ovat kukin omalla tavallaan eksyksissä, oli kyse sitten totaalisesta dominan pauloihin joutumisesta tai selittämättömästä oman hajunsa pelosta. Omaperäisen kokeilevaa kielenkäyttöä sisältävän teoksen parina ilmestyi myös proosavihko Kiertorata.

 

Satu Taskinen: Lapset

 

Wieniläisen miesopettajan tajunnanvirtana etenevä yhdenpäivänromaani tarttuu suuriin kysymyksiin maailmasta ja ihmisyydestä. Oman elämän ongelmien pohdinta laajenee yhteiskunnallisiksi ja globaaleiksi kysymyksiksi. Pitkälle ja tarkasti ajatelluksi kehuttu romaani sisältää vain muutamia kappalejakoja, mutta silti siitä on mahdollista poimia mukaansa paljon yksittäisiä, hienoja pohdintoja. 

 

John Williams: Augustus

 

Postuumiin maailmanmaineeseen nousseen amerikkalaiskertojan teoksista on nyt julkaistu suomeksi kaikki kolme. Tällä kirjalla Williams sai myös elinaikanaan tunnustusta, kun antiikin Rooman keisarista kertova historiallinen romaani palkittiin National Book Awardilla. Kirjeistä koostuva romaani kasvaa ihmiskuvauksessaan taatuksi Williamsiksi, ja kauan sitten eläneiden henkilöiden kuvitellut mielenliikkeet ja kohtalot koskettavat lopulta vahvasti.

 

Hanya Yanagihara: Pieni elämä

 

Kaksi vuotta sitten Yhdysvalloissa ilmestynyt kirja nousi yllättäväksi bestselleriksi siihen nähden, että se on paksu (suomennoksessa yli 900 sivua) ja rankka kertomus. Neljästä newyorkilaisystävyksestä kertova teos sukeltaa syviin vesiin erityisesti hirveitä asioita kokeneen Jude-hahmon kuvauksessa. Kuitenkin lukijat ovat laajalti todenneet voimakkaan teoksen palkitsevan lukemisensa.