Katti Matikaisen kirjamylly 6. Kirja havahduttaa

Kirjahylly

12 kirjaa

Käyttäjän Katja kuva
20.1.2016
|Kaikki kirjahyllyt

Kirja hämmentää Katti Matikaista. “Välillä on hyvä tulla hämmennetyksi”, Nakkirakki rohkaisee, “vain hämmentämällä voi löytää mantelin.”

 

Jaksossa esitellään kirjat: 

Kivelä, Malin: Pixonin pojat ja TV:n kotoisa kajo. Kuvittaja Linda Bondestam. Schildts & Söderströms 2013. 
Pixonin pojat tykkäävät syödä karkkia ja katsoa TV:tä. Äitiä tämä huolestuttaa ja lääkärikin toteaa poikien olevan karmeassa kunnossa. Hampaat ovat reikäiset, lihaksia ei ole nimeksikään ja kunto kuin 90-vuotiaalla. Pojat eivät siitä piittaa, sillä he rakastavat makeaa ja TV:tä. Mutta yhtenä päivänä, aivan varoittamatta, TV kuolee juuri kesken poikien lempiohjelman. Mitä ihmettä pojat keksivätkään aikansa kuluksi? Voiko oikeasti olla jotain muutakin hauskaa tekemistä, muuta kuin TV:n katselu?
 
Salmela, Alexandra: Kirahviäiti ja muita hölmöjä aikuisia. Kuvittaja Martina Matlovičová. Teos 2013.
Hullunkurisia ja yllättäviä kahden aukeaman satuja sisältävä satukirja, joka varmasti hämmästyttää. Kirjassa mm. hiihdetään kesät ja talvet, korjataan lasta täydellisemmäksi korjaamolla ja hukataan pää.
 
Sivupiirin suositukset muista teemaan sopivista kirjoista: 
 
Ala-Harja, Riikka: Aavikko ja makrillimeri. Kuvittaja Ilmari Hakala. Gummerus 2005. 
Kylmästä pitävä Aavikko, puhuva termari ja vessanpönttö sekä robotti. Robotti ymmärtää termarin puheet ja kääntää ne Aavikolle. Pullon henki lupaa toteuttaa pari toivetta, mutta kaikki ei menekään ihan niin kuin piti..
 
Helakisa, Kaarina: Tuuliin tähystäjä. Kuvittaja Nina Haiko. Lasten keskus 2011. 
Tuuliin tähystäjä lähtee tornistaan ja kaupungissa alkaa tapahtua kummia. Mikä ihme saa kyyhkyset myymään jäätelöä ja opettajan mouruamaan kuin kissan? Mystisen riemastuttava satu runsaalla ja taidokkaalla kuvituksella. 
 
Hotakainen, Kari: Satukirja. Kuvittaja Priit Pärn. WSOY 2004. 
Tämä satukirja on jotain ihan muuta mihin on totuttu. Paljon huumoria ja mitä kummallisempia tarinoita, joista selviää löytyyko kolmelle tyttärelle puolisot, missä maailma syntyy, selviääkö poika ilman päätä ja miksi enkeli saa nimekseen Ronkelin. 
 
Huovi, Hannele: Miinalan Veikon nyrkkeilykoulu. Kuvittaja Jukka Lemmetty. Tammi 2008.
Mielipiteitä jakanut tarina pelosta ja sen voittamisesta. 
 
Hytönen, Ville: Taatelikujan salaperäinen pisteli. Kuvittaja Krista Partti. Tammi 2012. 
Venla kuulee äidin huutavan sanaa Pisteli ja siitäkös Venlan mielikuitus lähtee laukkaamaan. Onko Pisteli joku outo hirviö vai mikä, siitä on Venlan otettava selvää! Sympaattisesti kuvitettu ihana lastenkirja. 
 
Kanto, Anneli: Jakke ja Simo. Kuvittaja Jutta Kivilompoli. Karisto 2009. 
Kaunistelematon ja räväkkä kuvakirja lasten arjesta. Mm. kaikesta siitä kun ärsyttää laittaa jalkaan henkselihousut, siitä kun laittaa kielen pakkasella rautaan, siitä kun vanhemmat riitelevät rahasta ja tapaamisoikeuksista ja siitä kuinka vapputorilla kaikki maksaa 2 €.
 
Kontio, Tomi: Lehmä jonka kyljessä oli luukku. Kuvittaja Camilla Pentti. Teos 2006.
Ivan ja Vanja vai Vivan ja Anja? Toinen ei osaa sanoa veetä sanan alussa ja toinen ei taas osaa sanoa vokaalilla alkavaa sanaa ilman veetä. Tytöt ovat kaksosia, joilla on kolme kuukautta ikäeroa. Eikä ihmeellisyydet lopu vielä tähän, vaan odotapas kun tapaat Hullun Lehmän, jonka kyljessä on Hullut Uksi..
 
Laajarinne, Jukka: Ruoalla ei saa leikkiä. Kuvittaja Martti Ruokonen. WSOY 2009. 
Kirjassa on absurdeja tarinoita siitä, miten voi käydä kun menee liian pitkälle ruuan kanssa leikkiessä.
 
Onkeli, Kreetta: Selityspakki. Kuvittaja Ninka Reittu-Kuurila. Otava 2013. 
Tästä Selityspakista löytyy ohjeistusta kuinka suhtautua pännimiseen, lööppeihin, kerjäläisiin ja moniin muihin lasta askarruttaviin asioihin. Hauska ääneen luettuna ja toimii myös ”työkaluna”. 
 
Ruohonen, Laura: Allakka pullakka. Kuvittaja Erika Kovanen. Otava 2004. 
Hullunkurisia ja hykerryttävän hauskoja loruja, joita on kiva ääneen lukea (mikäli naurultaan pystyy). 
 
Sivupiirin vinkit: Katja Kyllönen