Sivupiirin lahja- ja lukuvinkkejä lapsille

Kirjahylly

10 kirjaa

16.12.2019
|Kaikki kirjahyllyt

Sivupiirin toimittajan vinkkilista lahjaksi tai muuten vaan luettavaksi. Hyllyyn on koottu 10 tänä vuonna ilmestynyttä lastenkirjaa painottuen tällä kertaa pääosin helppolukuisiin ja kuvakirjoihin. 

Magdalena Hai ja Teemu JuhaniPainajaispuoti: Hampaat hukassa, WSOY
Hauska, symppis ja sopivasti jännä.

Luukas-vampyyrin hampaat ovat kadonneet ja se tekee Luukaksesta luonnollisestikin maailman huonoimman vampyyrin, sillä eihän edes herkullisten suonien imuttelu onnistu ilman hampaita. Mutta minne hampaat ovat joutuneet?

Kaisa Happonen ja Joonas Utti: Piste, WSOY
Vauhdikas, rytmikäs ja nerokas tarina.
Pienen pieni piste on huomaamaton, mutta sen pitää kuitenkin aina olla paikalla. Kaikki tarinat päättyvät pisteeseen, olivat ne sitten miten hurjia, jännittäviä, pelottavia tai hauskoja tahansa. Ja nyt piste on sitä mieltä, että nyt RIITTI, ei enää yhtä a i n u t t a k a a n tarinaa! Vai riittääkö sittenkään? Hyppää kyytiin hulvattomaan menoon!

Johanna Hulkko ja Marjo Nygård: Hurja Maija, Karisto
Täpäkkä tarina roolimalleista.
Muurukaiset on päiväkodin villein ryhmä, ja se on Maijan ja hänen parhaan kaverinsa Samuliinan ryhmä. Sitten päiväkodissa on roolipäivä ja Maijalle ja Samuliinalle ehdotetaan prinsessaksi pukeutumista. Mutta kun äiti punaa Maijan huulet, hän huomaa näyttävänsä pusukalalta, siispä prinsessa Maija ei ainakaan ole. Meikit on pestävä pois, niinpä lapset menevät kylpyyn ja hurja merirosvoleikki alkaa!

Riina ja Sami Kaarla: Täältä tullaan, lemmikit!, Tammi
Kauniisti kuvitettu ja vauhdikas tarina.
Kati-e on itsenäinen tyttö joka on aina ollut hulluna eläimiin ja elektroniikkaan, siksi nimikin on Kati-elektroniikka. Kati-e on käynyt koodauspäiväkodin, elektroniikkaeskarin ja on nyt tietokoneisiin ja ohjelmointiin painottavassa koulussa. Kati-e on autellut tuttuja ja naapureita lemmikkiasioissa, mutta kun apua pyydettiin aina vaan kauempaa, rakensi näppärä tyttö itselleen lentävän robottiapulaisen, Ti-botin. Nyt tyttö ratkoo Ti-botin kanssa lemmikkiongelmia ja auttaa siinä sivussa myös villieläimiä. Tässä Pet Agents. Kati-e & Ti-Bot-sarjan ensimmäisessä osassa Kati-e ja Ti-bot etsivät rouva Frangille koiranulkoiluttajaa ja Sofialle sopivaa koirarotua sekä ratkovat pienen Hugo-kissan mahaongelman ja tutustuvat uuteen naapuriin Timiin, jolle Kati-e antaa neuvoja akvaarion suhteen.

Tomi Kontio ja Elina Warsta: Koira nimeltä Kissa tapaa kissan, Teos
Lempeä, viisas ja ihana kirja.
Eräänä päivänä Koira nimeltä Kissa ja ihminen nimeltä Näätä tapaa lumoavan, pienen, säihkyväsilmäisen, viehkeän ja salaperäisen olennon, kauniin mustan kissan. Mutta kun tuon kissan tuoksu tulee Kissan sieraimiin, nousevat sen karvat pystyyn ja kurkusta karkaa murinaa. Kissaa kuitenkin jää rupattelemaan niitä näitä, sillä onhan se reissannut Brasiliasta Hampurin kautta Helsinkiin. Kissalle on annettu monta nimeä, eikä se piittaa kissa ja koira -jutuista eikä tyttö ja poika -jutuista. Näätä kehottaa kissan nimeämään itse itsensä, mikä tuo nimi mahtaa olla ja mitä kissa kaipaa kaikista eniten?

Maria Kuutti ja Saara Söderlund: Onni ja Aada päiväkodissa, Karisto
Symppis arjen täsmäkirja.
Onni on menossa ensimmäistä kertaa päiväkotiin ja poikaa jännittää ihan tuhottomasti. Onneksi hoitaja on kiva ja vie Onnin kädestä pitäen toisten lasten luo. Naulakoilla Onni tapaa Aadan, ehkäpä hänestä voisi saada kaverin? Onni ei silti oikein tiedä, että mihin leikkiin tohtii mennä mukaan ja minne istua, syöminenkin jännittää kovasti. Miten Onnin päivä etenee? Kirja aloittaa lapsen arkea ja ensikokemuksia käsittelevän sarjan. Hoitaja Piia antaa tehtäväksi pyytää yksinäisen lapsen leikkiin.

Hannele Lampela ja Ninka Reittu: Prinsessa Pikkiriikki ja huutava vääryys, Otava
Hassuttelua Pikkiriikin tyyliin.
Prinsessa Pikkiriikki on kyllästynyt kaikkiin aikuisten typeriin sääntöihin, miksi esimerkiksi huoneiden pitää olla siistejä ja miksi pitää herätä vaikka on pimeää kuin mörön pyllyssä? Ja kun Pikkiriikki ei kerta kaikkiaan jaksa selittää kaikkea aikuisille, on jutut koottu nyt tähän kirjaan. Tässä kirjassa siis kaikki säännöt niin kuin ne pitäisi mennä, että aikuiset voi lukea, oppia ja lopettaa sen turhan jankuttamisen! 

Inka Nousiainen ja Satu Kettunen: Karkumatka, Otava
Samaistuttava ja ihana tarina siitä, kun on vaan pakko lähteä P-O-I-S.
Pii päättää lähteä pois ja tie vie kummalliseen Pensionaatti Paradaisiin, jossa asuu hänen tätinsä, ja jossa voi tapahtua ihan mitä vaan. Paradais oli ennen täysihoitola, jonne ihmiset tulivat aiemmin olemaan hoidossa, mutta nyt he tulevat asumaan ja hoitamaan itse itseänsä. Ja asuupa siellä myös Peik, joka aiheuttaa Piin vatsaan kummallisen tunteen. Miten Piin reissun käy?

Mimmu Tihinen ja Mari AhokoivuPieni numero, Karisto
Ajankohtaisten teemojen kyllästämä sympaattinen tarina.
Petunia asuu Metsäkankaan lähiössä ja lähiötalo on Petunialle tärkeä paikka, sillä äiti on toiminnanjohtaja ja isä kahvilan vakkariasiakas. Kun lähiötalon taideillasta ei uutisoida mediassa, päättää Petunia perustaa oman lehden. Juttujen tehtailu on hauskaa ja arjen monenlaisista tapahtumista riittää kirjoitettavaa. Mutta tuleeko Petunia vahingossa kirjoittaneeksi liiankin paljastavia juttuja? 

Tuutikki Tolonen ja Christel Rönns: Auttamistoimisto Luna ullakolla, WSOY
Helppolukuinen ja vauhdikas seikkailu. 
Auttamistoimisto Luna odottelee uutta tehtävää ja pian sellainen hölkkääkin heidän eteensä. Huoltomies Heikkinen on ihan puhki jatkuvasta juoksemisesta, nimittäin kerrostalon ullakon ikkuna aukeaa vähän väliä itsekseen ja hän joutuu juosta koko ajan sulkemaan sitä. Niinpä Luna saa työkeikan, joka Miron mielestä on kyllä tyhmin mahdollinen keikka ikinä. Mutta tyhmin keikka muuttuukin vallan muuksi, kun ullakolta löytyy selviä asumisen jälkiä. Kuka ullakolla piileksii?

Katja Kyllönen / Sivupiiri