Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Kuin isä poikaansa

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Huutolainen, sitä nimitystä ei Reino halua enää kuulla. Reino on selviytyjä, jonka tie vie työmieheksi Tampereelle ja vähitellen kohti oman elämänsä herruutta. Kun Reino saa oman pojan, hän voi hyvittää tälle kaikki kokemansa vääryydet. Mitä ajattelee poika?

Nelikymppisen Jarin elämä on kohdallaan. On akateeminen työ omassa yrityksessä, kaunis vaimo, asunto hyvällä paikalla Helsingissä. Kaikki on hyvin, ajattelee Jari ja siemailee lempinojatuolissaan toista pulloa punaviiniä. Mutta mitä asiaa vaimolla oikein olikaan? Ja isä, isä on joutunut infarktin takia sairaalaan. Onneksi kalliolaisessa kaksiossa odottaa Sari, jonka luo Jari pääsee aina kun haluttaa. Mutta miksi tämä kaikki tuntuu niin raskaalta?

Marjaana Aumaston väkevässä romaanissa kuljetaan hetki nykymiehen rinnalla. Jarin ikääntyneen isän harhoista avautuu ikkuna menneisyyteen, ravisuttava kertomus, jossa traagiset kokemukset seuraavat toisiaan. Monesta voi ihminen selviytyä järjissään, mutta arvet kaivautuvat syvälle, aina seuraavaan sukupolveen.

Näin Aumasto itse avaa kirjansa teemoja:
Kuin isä poikaansa -kirjassa kuvaan sotaveteraani-isää ja hänen nelikymppistä menestyvää konsulttipoikaansa. Ristiriita isän ja pojan arvomaailmojen välillä on suuri ja kumpikin kantaa sisällään kipeitä salaisuuksia. Isä Reinon salaisuudet juontavat sisällissodan ja huutolaislapsuuden kautta jatkosotaan. Pohdin kirjassani lapsena hyväksikäytetyn ja seksuaaliselta identiteetiltään epävarman miehen roolia rintamaolosuhteissa. Sota ei ollut pelkkää sotimista, vaan myös miesten välisiä hierarkisia ihmissuhteita, jotka suljetuissa olosuhteissa saattoivat kärjistyä 'rintamakiusaamiseksi'.

Kirjassani vaietut asiat siirtyvät, osin tiedostamattomina, isältä pojalle. Menestyvä mies, Jari, kantaa syvällä itsessään isänsä taakkaa oli hän sitten Helsingissä, Pattayalla tai Berliinissä. Osansa tästä vaietusta painolastista saavat myös viileänkaunis vaimo Kirsi ja salarakas Sari, jonka tukevat reidet reikäisisssä sukkahousuissa, vetävät Jaria puoleensa ja samalla kammottavat.

Miten miesten käy? Oivaltavatko he jotain? Tiedostavatko he jään alla varovasti liikahtelevat tunteensa? Ja onko niin, että sodankäyneiden tämän tyyppiset vaietut kokemukset ja tunteet vaikuttavat jollakin tavalla meihin kaikkiin, yhä vain, sukupolvesta toiseen, eräänlaisessa kollektiivisessa muistissa? Jos näin on, koen tärkeänä tuoda esiin fiktion kautta näitä piilossa olevia pohjavirtoja.
(Tammi)

Kirjallisuudenlaji

Henkilöt, toimijat

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

228

Kustantaja