Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Valon airut

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Valon airut on monikerroksinen, kolmessa aikatasossa kulkeva tarinaromaani Saamenmaasta, sen luonnosta, perinteestä ja ihmisistä. Ilmanhaltija, vedenhaltija, maa, aurinko ja tulenhaltija hoivaavat luonnossa erityisiä lemmikkejään. Tunturit, tuuli, virrat, eläimet ja luonnonilmiöt saavat inhimillisen hahmon, tuuli ja tunturinlaki viettävät häitä – luonnon tapahtumat ja maaperän muodostumat syntyvät luonnonvoimien aiheuttamien mullistusten seurauksena.

Luonnon tapahtumien kuvauksen rinnalla kulkee tarina sisaruksista, jotka käyvät läpi jännittäviä ja pelottavia seikkailuja. Elämän vaikeudet kohdataan sadun ja tarinan avulla, ja niiden kautta autetaan lasta käsittelemään vaikeita asioita.

Kolmannen kerroksen muodostavat kirjailijan sukunsa vanhoilta kuulemat tarinat. Tarinat tempaavat mukaansa ja pelottavatkin, mutta jokainen niistä pitää sisällään esivanhempien opetuksen.

Kirja on alunperin julkaistu 2008 ja kirjoitettu pohjois-saameksi. Se on käännetty myös ruotsin kielelle ja oli Pohjoismaisen kirjallisuuspalkinnon ehdokkaana.

Romaani kohdistaa sanomansa niille, jotka ovat kiinnostuneita saamelaisesta kulttuurista, saamelaisten suhteesta luontoon ja sen voimiin ja luonnon merkityksestä ihmiselle. Samalla lukijalle tarjoutuu mahdollisuus päästä sisälle saamelaiseen mytologiaan sekä tarinaperinteeseen ja sen sisältämään viisauteen.

(Atrain)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ilmestymisaika

Sivumäärä

299

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

315

Kustantaja

Alanimeke

kertomusromaani

Ilmestymisaika

Sivumäärä

248

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä