Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Ruttolinna

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

”Jos osaat rakentaa hajuista, äänistä, mauista, kankaista, väreistä ja/tai tarinoista unohtumattomia unia, unelmia ja painajaisia, laadi hakemus, jossa perustelet miksi haluamme juuri sinut. Valmista lyhyt esittelyvideo (noin viisi minuuttia) ja sujauta kuoreen todistukset opinnoistasi, kielitaidostasi ja harrastuksistasi. Oletko käynyt sirkuskoulua? Urheiletko? Tunnetko teatteria, kirjallisuutta, runoutta?” s. 13.

Unelmien kesätyöpaikka - linna Ranskassa ja mahdollisuus toteuttaa kaikkein kauheimpiakin unelmiaan. Ilmoitukseen vastaa seitsemän nuorta, kaikilla omat erikoisalat: hajuilluusiot, stunttitemput, runous ja painajaiskokkaus. Tarkoituksena on tehdä turisteille vastustamaton kokemus, mutta mitä sitten, kun painajaiset alkavat muuttua todeksi?

Pikkupainajaiset liittyvät ihmiskunnan yleisiin pelkoihin: murhaaja, veri, pimeä, kalmanhaju, syötävät torakat ja madot mönkimässä ulos mätänevistä ruumiista. Pinnan alla muhii kuitenkin pääpainajainen, vähitellen paljastuva kuolemankauhu: rutto. Visvaa valuvat paiseet kainaloissa, ysköksissä matavat bakteerit, joiden leviämistä ei voi estää, lähestyvä viimeinen hengenveto. Kaikilla nuorilla on kuitenkin omat painajaisensa, joiden toteutumista ei voi pysäyttää. Linnassa liikuskelee vanhanaikaiselta ruttotohtorilta näyttävä hahmo, ja sitten lähikylän laidoilta löytyy lehmien joukkohauta…

Kerronnallisesti kirja on mielenkiintoinen: kaikkien henkilöiden vuorottelevat, lyhyet ja nopeasti vaihtuvat puheenvuorot katkaisevat pääjuonen tuoden siihen jokaisen omia pikkupainajaisjuonia. Kaiken alla leviää kuitenkin suurin kertomus, joka nitoo nuorten ajatuksia yhteen. Tekniikka on hypnoottinen, ja pakottaa ahmimiseen. Jokaisen nuoren elämä muuttuu pelottavan paljon lyhyessä ajassa, ja tajunnanvirralla sekä keskeytetyillä lauseilla menneisyys ja nykyisyys riitelevät keskenään.

Kauhukirja sekä ulkoisilta puitteiltaan että sisäisten tapahtumien vuoksi.

Iso miinus kahdesta toimimattomasta webbisivusta, joita mainostetaan takakansitekstiä myöden. Kirja on ”vanha”, mutta edes jotain olisi voinut säilyttää netissäkin.

(Reetta Saine / Sivupiiri)

- - -

Mitä syntyy, kun sekoitetaan rutto, painajaiset, eltaantunut ruoka ja vampyyrit?

Rankalaisesta Chàteau d'Enon linnasta tehdään turisteille elämyskohdetta, jonka aiheena on keskiaikainen rutto. Suomesta lähtee 7 nuorta kesäksi valmistelemaan tapahtumaa. Jokaisella on oma roolinsa elämysten tuottajana: esim. Pihla maskeeraa ja puvustaa, Kusti ja Mikael hoitavat rekvisiittaa ja efektejä, Halla osaa tehdä painajaisruokia jne.

Linna on iso ja kolkko ja kun ympäristön elämiä vielä alkaa vaivata outo tauti, ei ole enää helppoa sanoa, mikä on totta ja mikä järjestettyä. Kauhu alkaa levitä ja lopulta jokainen joutuu kohtaamaan omat pelkonsa ja rajansa.
Kutkuttavan jännittävä kirja, ei tavanomainen kauhukirja.
(wilhelmiina / Sivupiiri)

- - -

Seitsemän 16-18-vuotiasta nuorta saa unelmiensa kesätyöpaikan Ranskasta vanhasta linnasta, jossa on tarkoitus järjestää elämyksiä turisteille. Pääpainajaiseksi on suunniteltu ruttoa. Mutta kun lavastukset ja tosi alkavat sekoittua, nuoret joutuvat kohtaaman omat pahimmat painajaisensa. Kertojanäkökulma vaihtelee; luvut on otsikoitu kertojan eli kulloisenkin päähenkilön mukaan.

(Lastenkirjallisuusinstituutti)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

507

Kustantaja