Kuuluuko tämä teille

Tyyppi

runokokoelmat
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Anja Erämaja luotasi esikoisrunokokoelmassaan Laulajan paperit naisen elämää ja taiteilijuutta, nyt hän kuvaa suomalaista kerrostaloelämää: Kuuluuko tämä teille sijoittuu erään lähiökerrostalon B-rappuun. Esikoisen tapaan runot ovat roolirunoja, monologeja, mutta toisin kuin esikoisteoksessa, jossa runojen puhujan saattoi tulkita samaksi läpi teoksen, tässä kokoelmassa vallitsee moniäänisyys, puhujat vaihtelevat osastosta toiseen. Kokoelman osastot on nimetty rapun ovien nimikylttien mukaan, jotka toimivat myös puhujan määritteinä, esimerkiksi ”B 27 TEPOLA”, ”B 4 LEPISTÖ”, ”B 24 KOKKO SUOMAA”. Henkilögalleria vaihtelee aina vuoteenomana makaavasta vanhasta rouvasta, treenaavaan ja kaikkea vastustavaan lihaskimppuun ja lemmikkiä kinuavaan pikkutyttöön.

Erämaja kuvaa henkilöhahmojaan lämpimän ymmärtävällä huumorilla, väliin hyvin hirtehiselläkin otteella, kerrostaloasujan arjesta löytyy herkullista komiikkaa: ”Mies soittaa ovikelloa. Minulla/ on pannulaput kyynärpäissä, kertakäyttölautaset rinnoil-/ la, mies soittaa. Minulla on tukka, ei hiuksia. Pelkään että avaan. Avaan: joo, niin, okei.” (s. 68) Runojen puhujat ovat haavoittuvia ja sympaattisia kaikkine neurooseineen, toiveineen ja pelkoineen, jotka kaikuvat paljaimmillaan näissä sisäisissä monologeissa, joilla ei ole kuulijaa, ne on ikään kuin puhuttu oman asunnon tai huoneen hiljaisuudessa: ”Pihajuhlat, viittiskö mennä. Viittiskö sanoa päivää. Viit-/ tiskö ostaa iltalehden vai ostaisko iltasanomat, kehtaisko/ sujauttaa lehden kainaloon ja kävellä pihajuhliin.” (s. 20)

Erämaja kirjoittaa lokeroyhteiskuntaa hiertävistä vakavista ongelmista, kuten yksinäisyydestä ja syrjäytymisestä, keveällä otteella, mutta samalla ehdottoman koskettavasti. Toisinaan elämä vain on niin rankkaa, että mitä sitä oikeastaan muuta voi kuin nauraa!
(Silene Lehto/ Sanojen aika)
Kello 00.15, syön banaania, istun iltaa. Uskon itseeni.
Olen tässä suunnitellut vähän uutta sisustusta. Siirtäisin sohvaa
jos ei olisi yö. Mutta kerrostalossa ei öisin siirrellä huonekaluja.
Banaania voi syödä, banaani ei pidä meteliä
niin kuin näkkileipä. Olen tässä vähän miettinyt elämää.

Anja Erämajan kiitetty esikoisteos Laulajan paperit ilmestyi vuonna 2005. Kuuluuko tämä teille tekee moniäänisiä rajanvetoja itsen ja muiden, elämisen ja asumisen välille otteella, jossa keveä yhdistyy vakavaan ja arjen tunnistettavat tilanteet outoihin.
(takakansiteksti)

Kirjallisuudenlaji

Henkilöt, toimijat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

72

Kustantaja

Kieli