Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Surupukuinen nainen

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Pienen kaupungin kulttuuritapaus, kesärieha: pop-musiikkia nuorisolle, bingo ja tangotanssit työläisille, taidepaneeleja niille, jotka niistä välittävät. On tarkoitus luoda matkailuperinnettä ja korostaa demokraattista yhteishenkeä. Tähän maisemaan poikkeavat kiistelty televisiojulkkis Tania ja surupukuinen nainen, toinen ohjelmaan kuuluvana laulutähtenä, toinen siten kuin tienvarren surupukuinen aina ilmestyy. Paikkakuntalaiselle Juhanille nämä kaksi merkitsevät pakoa arjesta. Kun kesäyö päättyy, juhlijoiden tiet eroavat. Mitä jäi ja kenelle?

Surupukuinen nainen on hilpeänhaikea kirja kaikista nykyasioista. Kaipainen sivaltelee jälleen puolelle ja toiselle, herättää joukon kirpeitä kysymyksiä – kenellä on oikeus ja mihin – miksi unelma jää monelta tavoittamatta, yhteiskunnassa, jossa tasa-arvo on vain katteeton fraasi ja kesäyö ainoa portti ”rakastuneen, runoilijan ja hullun” vapauteen.
(takakansiteksti)
Pikkukaupungin poikkitaiteellisille kesäfestivaaleille sijoittuva romaani pohjautuu löyhästi William Shakespearen näytelmään Kesäyön unelma. Puitteissa ja henkilöhahmoissa on paljon samaa kuin karnevalistisessa klassikossa, mutta rakkauden sijaan tarina kiertyy suomalaisen kulttuurielämän pohdinnaksi.

Kirjan temaattisessa keskiössä on ristiriita taiteilijan yhteiskunnallisen vastuun ja taiteen itsenäisen arvon välillä. Päähenkilöksi nousee entinen viihdelaulaja, sittemmin vasemmistolaisen herätyksen kokenut Tania, joka kokee velvollisuudekseen tuoda työllään esiin vallitsevat vääryydet. Toisaalta kirja kommentoi myös kriittisesti ajalleen tyypillistä kaiken politisointia.

- Riikka Leskinen/ Sanojen aika

Aiheet ja teemat

Päähenkilöt

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tapahtuma-aika

Tarkka aika

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

276

Kustantaja