Mitä lukisin seuraavaksi? Kirjastojen Kirjasampo.fi auttaa sinua löytämään kiinnostavat kirjailijat, kirjat ja lukukokemukset.

Kani Koipeliinin kuperkeikat

Tyyppi
runokokoelmat
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
kuvaus
Kani Koipeliinin kuperkeikat on suomalaisten runosatujen klassikko, joka toi Kirsi Kunnakselle Kirjallisuuden valtionpalkinnon. 30 vuotta ilmestymisensä jälkeen teos julkaistaan Christel Rönnsin uudelleen kuvittamana. Hän teki Kunnaksen kanssa yhteistyötä jo vuonna 2005 ilmestyneen Tapahtui Tiitiäisen maassa -juhlakirjan kuvittajana. Alun perin vuonna 1979 ilmestyneessä Kani Koipeliinin kuperkeikat -kertomuksessa on monien tasojen leikistä syntyvää outoa vetovoimaa, joka saa tarttumaan siihen samalla innolla vuosi toisensa jälkeen. Vastalauseena kirjallisuuttakin ahdistaneelle politisoituneelle ajalle sen sankari on itsenäiseksi, odotuksistaan ja lopulta luojastaan riippumattomaksi, villiksi runopilliksi kasvava kanihahmo.

Kani Koipeliinin kuperkeikat on Kunnaksen tuotannossa eräänlainen silta lastenrunouden ja 1980-luvun keskeislyriikan välillä. Siten sitä on myös vaikeaa, ja turhaa, pyrkiä kohdentamaan puhtaasti lapsille tai aikuisille kirjoitetuksi.
(WSOY)
Kun Metsän Taikuri loihtii hatustaan vielä nimettömän kaniinin, saavat Susi Vainohammas ja Kettu Vilkkukieli uutta pähkäiltävää: Kuka oikein on tuo Uusi, salaperäinen alamainen? Pelottava Susi ja viekas Kettu lyövät vetoa siitä, kumpi heistä "paremmin pistää kuriin Kaniinin". Mutta Kanipa huijaa heitä molempia, ja myös kiistan tuomarina toimivaa Kissaa alias Taikuria itseään. Ratkaisemalla Taikurin esittämän arvoituksen se löytää oman nimensä ja samalla itsensä. - Tässä vekkulissa, sanoilla herkuttelevassa runokertomuksessa pulppuaa syvä filosofinen pohjavirta, joka vie niin lapsen kuin aikuisen runoon sukeltajan mennessään: Sfinksin arvoitus saa Kanista naurua kihertävän ratkaisijan, runoilija luo oman monikerroksisen maailmansa, joka on itsessään täydellinen: "Kaikki, minkä teet/ on maailman alku maailmana./ Jopa aivastukset, kyyneleet."
(Liisa Viiala/ Sanojen aika)
Kirjallisuudenlaji
Henkilöt, toimijat
Alkukieli
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.
julkaisut
Ilmestymisaika
Sivumäärä
61
Kustantaja
Lisätietoja
5. uudistettu painos
Ensimmäinen julkaisu
kyllä
Ilmestymisaika
Sivumäärä
28
Kieli
Ensimmäinen julkaisu
kyllä
Ilmestymisaika
Sivumäärä
61
Kustantaja