Mitä lukisin seuraavaksi? Kirjastojen Kirjasampo.fi auttaa sinua löytämään kiinnostavat kirjailijat, kirjat ja lukukokemukset.

Kallis prinssi

Aikalaisarvio
Arvosteleva Kirjaluettelo oli Kouluhallituksen vuosina 1922-88 (vuosina 1908-21 alan järjestöjen) julkaisema lehti, joka sisälsi kirjastojen kirjanvalinnan tueksi tarkoitettuja lyhyitä arvosteluja uusista suomenkielisistä kirjoista. Sitä jaettiin Kirjastolehden liitteenä.
Teoksen kuvailutiedot
Ilmestynyt numerossa
2/1976
Teosarvio
Kallis prinssi esittäytyy 50. ikävuottaan lähenevän suomenruotsalaisen nousukasliikemiehen omanakuvana, jonka alkupuolta sävyttävät yhtä hyvin itsevarmuus kuin aseistariisuvalta tuntuva vilpittömyyskin. Kihlmanin minä-kerronnan tekniikan taidonnäytteitä on tapa, jolla hän vähitellen murentaa Donald Blaadhinsa kirjallista ilmaisua rinnan hänen itsestään rakentamansa kuvan hajoamisen kanssa. Kihlman kuvaa porvarillisen maailman rappeutumista sekä Donaldin näkökulmasta että Donaldin itsensä kautta, ja juuri tästä syntyy romaania hallitseva huikea jännite. Vähemmälle jäävät uuden rakentajat - erään haastattelun mukaan Kihlmanilla on luonnosteltuna jatko-osa, jonka keskushenkilönä on Donaldin poika Torbjörn (tälle Kihlman jättää romaaninsa valostuvan lopun viimeiset sanat: "Minä tiedän että on varhaista"). - "Kallis prinssi" on aivan omanlaisensa ilmestys kirjallisuudessamme, täyteläinen kuin perinteinen juoniromaani ikään, mutta uudella, haastavalla tavalla monipohjainen: ironinen, kiihkeä, mutta ennen kaikkea - tilanpuute kun vaatii turvautumaan laatusanoihin - eettisesti luja.