Saarelaistarinoita

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

novellikokoelmat
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

”Se oli korkea saari, yksinäisenä kummituksena meren keskellä. Se on tuhansien sen ympärille jo uponneiden ja vastedes uppoavien laivojen ja niiden miehistöjen mahtava muistopaasi. Jos näet sen neljänkymmenen kilometrin päästä, luulet sen olevan kahdenkymmenen kilometrin päähän, ei se ole vieläkään selvennyt hullua hurskaammaksi.” Näin kuvaa jylhää Suursaarta Emil Elenius, saaren monivuotinen asukas ja armoitettu saaristoelämän kuvaaja novellissaan Iltayön seikkailu.
Tämä kirja sisältää parhaat kertomukset kokoelmista Saarelaiskuvia I-II ja Penna Merikauhu; Elenius julkaisi ne 1920-luvulla toimittuaan yhdeksäntoista vuotta Suursaarella opettajana.
Tänään Suursaari kuuluu historiaan, mutta sen merellinen omaleimaisuus on tallennettu novelleihin ja taiteilija Alexander Lindebergin taidokkaasti novellien henkeä mukaileviin piirroksiin. Saamme suoran tuntuman entisaikojen saarelaiselämään, hailinpyytäjien rankkaan, vaaranalaiseen työhön, myrskyihin, laivarikkoihin, salakuljetukseen, kotiin jäävien huoleen. Tutustumme vanhaan laivuriin ja merkilliseen hautausmaahan hänen kaappinsa hyllyllä. Hanskin Mattiin, käsittämättömän onnekkaaseen kalastajaan. Liivan-Ittaan joka piristi sukkeluuksillaan niin rantakäräjiä kuin maahanpanijaisia. Maailman kypsimpään laivarokkaan Ukon purjehtijain ”ihmeelliseen pelastukseen”. Kirjallisuudessamme on harvoja Eleniuksen veroisia synnynnäisiä kertojia, humoristeja ja meren todellisuuden tuntijoita. Hän on pystyttänyt tarinoillaan vaskea vahvemman ja elävämmän muistomerkin merenkävijöilleen, jotka ”joskus maailmassa olivat saarella eläneet ja eläneet kuin miehet”.
(takakansiteksti)

Aiheet ja teemat

Henkilöt, toimijat

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ilmestymisaika

Sivumäärä

244

Kustantaja

Kieli

Muu tekijä