Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Tyttö tulevaisuudesta

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

"Aurinko kypsyy appelsiiniksi." "Maa riisuuntuu jäisistä käädyistä, lumisista lakanoista, paljastaa ruskean olkapäänsä ja henkäilee mullan tuoksua." "Saunan ikkunaan kurkottuu kostean näköinen tähti."

Mila Teräksen kirjassa kieli on runollista ja ilmavaa. Kirjailija käyttää menneisyyden tarinassa vanhaa kieltä, sanontoja ja murretta. Tarina on samanaikaisesti nykyhetken arjesta kertova, historiallinen, fantasiaa, haikea ja toiveikas. Painavaksi tai painostavaksi kirja ei muutu missään kohtaa vaikka se osoittaakin yhteiskunnallisia epäkohtia eri aikakausilta ja esittelee surullisiakin elämänkohtaloita. Hyväsydäminen päähenkilö, 16-vuotias Aada, on kaikkea muuta kuin epätoivoinen tapaus. Outo kesätyö Matilda Taulaniemen kukkien kastelijana johdattaa Aadan tapaamaan ompelijatar Tildan ja tämän viinaanmenevän Lotta-tädin sekä lukuisan joukon ihmisiä 1800-luvun lopun maalaiskylästä. Kahdessa eri ajassa kuljetetaan lähes identtistä tarinaa: nuoren tytön raskautta tai raskauden pelkoa, sydänsuruja, perhehuolia, köyhyyttä, sinnikästä uskoa parempaan tulevaisuuteen ja ystävyyttä. Nykyajassa Aada on aloittamassa lukiota. Kotona sängynpohjalla makaa krapulainen ja masentunut työtön äiti, jääkaapissa on vain tölkki vanhaa maitoa. Kouluihastus Joonas on Aadalle arvoitus, joka vain ei tunnu saavan ratkaisua. Paras ystävätär Silja kulkee Erkan kanssa ja tuntuu tietävän paljon enemmän seurustelusta ja seksistä kuin Aada. Menneisyydessä nuori ompelijatar Tilda on jäänyt raskaaksi suhteestaan huikentelevaiseen Eliakseen, joka on lupautunut naimisiin pappilan Ulrikan kanssa. Lotta-täti juopottelee kotimökissä ja pian Tildalla onkin kaksi huollettavaa; Lotta-tädin lisäksi myös Amanda-vauva. Eletään alkavan suomalaisuuden aikaa, kehitys menee eteenpäin mutta toisaalta monet yhteiskunnalliset epäkohdat ja köyhyys vaivaavat. Luokkaerot ovat suuret. Lukiessa tulee ajatelleeksi, että aikakaudesta riippumatta ongelmat ovat melko lailla samoja. Ihmiset kaipaavat, huolehtivat, surevat ja iloitsevat vuosisadasta toiseen. Ystävyys on aina tärkeää - joskus jopa hengenpelastavaa.

(Satu Vähämaa/ Sanojen aika)

- - -

15-vuotias Aada saa kummallisen kesätyön: hän lupaa vanhalle naiselle kastella syrjäkylän aution pappilan ikkunalla kasvavaa oleanteripuuta.
Talon vanhaa pianoa kokeillessaan Aada huomaa siirtyneensä menneeseen aikaan: yhtäkkiä hän on vuodessa 1889 ja pappila ja kylä sen ympärillä kuhisevat elämää.

Farkkuasuinen vieras 2000-luvulta herättää kummastusta, mutta iloinen ja ennakkoluuloton ompelijatar Tilda ottaa Aadan hoiviinsa ja tutustuttaa hänet ajan tapoihin.

Pianoa soittamalla Aada alkaa liikkua menneisyyden ja oman aikansa väliä. Menneisyydestä tulee pakopaikka, kun äidin päihdeongelma riistäytyy käsistä tai kun paras ystävä näkee vain uuden poikaystävänsä. Pian Aada kuitenkin ymmärtää, että vanhalla naisella oli hänelle muukin tehtävä kuin kukkien kastelu…

Kaunista, elävää kieltä, osuvan tarkkanäköistä historian ja nykynuorten kuvausta, kiehtova, monitasoinen tarina – esikoiskirjailija Mila Teräs, 28, on todellinen lahjakkuus.

(Elisa e-kirja)

Aiheet ja teemat

Tarkka aika

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

205

Kieli