Tuhat ja yksi yötä

Aikalaisarvio
Arvosteleva Kirjaluettelo oli Kouluhallituksen vuosina 1922–88 (vuosina 1908–21 alan järjestöjen) julkaisema lehti, joka sisälsi kirjastojen kirjanvalinnan tueksi tarkoitettuja lyhyitä arvosteluja uusista suomenkielisistä kirjoista. Sitä jaettiin Kirjastolehden liitteenä.

Teoksen kuvailutiedot

Ilmestynyt numerossa

12/1975

Teosarvio

Tuhat ja yksi yötä. Richard Burtonin vv. 1885-1888 ilm. engl. laitoksesta The book of the thousand nights and a night valinnut Veijo Meri ja suom. Heidi Järvenpää. Kuv. Unto Koistinen.

Uusin valikoima Tuhannen ja yhden yön tarinoista on paketoitu kauniisti, kannet, paperi, painoasu ja kuvitus ovat huippuluokkaa. Tarinoissa, joista valtaosa on lyhyitä, kaskunomaisia, kuvastuu aidontuntuisesti itämainen ympäristö ja sikäläisten ihmisten tavat sekä asenteet. Oveluus on hyve, tyhmä ansaitsee jymäytyksen, oikeudenmukaisuus vaatii silmän silmästä. Miehen tulee olla rohkea ja neuvokas, naisen uskollinen ja kaunis kuin täysikuu. Myös naisen älykkyys hyväksytään, ovela vaimo voi jopa rangaistuksetta pettää tyhmää aviomiestään. Satu- ja seikkailuainekset ovat vähäiset tässä aikuisille tarkoitetussa valikoimassa, lapsilta kielletyksi en tätäkään tuomitsisi. Jotkut kertomukset ovat raakoja, mutta niin ovat monet muutkin sadut ja tarinat, pornoa saa kirjasta turhaan hakea. Koistisen kaunisviivaiset piirrokset koristavat kirjaa, mutta eivät tunnu mitenkään liittyvän itse kertomuksiin.