Tältä kohtaa

Tyyppi

tietokirjat
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Tältä kohtaa päiväkirja kuvailee Aila Meriluodon elämää 1970-luvun puolivälistä 2000-luvulle. Keski-ikäinen, jo kirjallisesti ansioitunut rakkautta janoava nainen, kypsyy 80-vuotiaaksi edelleen kovasti elossa olevaksi arvostetuksi kirjailijaksi.

Rohkea, vaikkakin toisaalta joissakin asioissa päiväkirjatekstien mukaan hyvin arka, omapäinen nainen haluaa kokea elämää täydesti, kaikki saa tulla mitä tuleman pitää, olkoon se juhlaa tai kärsimystä.

Kirjan alussa Meriluodon lapset ovat lähtemässä kotoa ja kirjailija kaipaa rakkauden kosketusta yksinäiseen elämäänsä. Kirjoittamisen lisäksi arkeen kuuluvat matkat, ystävien tapaamiset sekä pitkät kesät Kuopiossa lapsuuden maisemissa.

Sitten kuvioihin astuu leskeksi jäänyt kansantaloustieteen professori Jouko Paakkanen. Syttyy rakkaus ja alkaa aluksi hauska ja jännittäväkin yhteiselämä. Nämä kaksi ovat toistensa sielunpuolikkaat, heitä yhdistävät monet asiat: kulttuuri, matkustaminen, huumori.

Meriluodon suuria rakkauksia näyttää yhdistävän niin suuri lahjakkuus kuin taipumus mielen sairauksiin. Paakkanen on vakavasti maanis-depressiivinen ja lääkitsee mielialojen vaihtelua runsaalla alkoholin käytöllä. Suoranaisten juomakausien ja maanisdepressiivisten heittelyiden väliin mahtuu toki hyviäkin kausia.

Meriluoto-Paakkasen perhe on laaja ja sitä kutusutaankin klaaniksi. Klaanin jäsenet auttavat toinen toisiaan tarpeen tullen eivätkä ikääntyneet kirjailija ja professori jää ongelmiensa kanssa yksin.

Aila Meriluoto kirjoittaa jälleen päiväkirjassaan tietoisesti "terveiset elämästä" juuri siltä kohtaa, mitä eletään, kaunistelematta ja rehellisesti. Tekstistä käy ilmi vanhenevan naisen elämänkaari, heikkenevä terveys, huoli puolison kunnon rappeutumisesta ja oman muistin huonontuminen. Alkoholi ei ole vieras elementti Meriluodollekaan. Kun muu ei auta ahdistukseen, rommituutinki, olut ja viini rauhoittavat.

Meriluoto tekee erilaisia kirjallisia töitä koko ajan päiväkirjamerkintöjen ja puolisosta huolehtimisen ohessa. Päiväkirja kuvaa myös suomalaisia kirjallisuuspiirejä ja kulttuurihenkilöitä. Kirja sisältää Meriluodon perhevalokuvia sekä henkilöluettelon.
(Satu Vähämaa/ Sanojen aika)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

päiväkirja vuosilta 1975-2004

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

412