Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Goa, Ganesha ja minä

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

”Pieni keltainen taksi kiitää kapealla hiekkatiellä. Kuski painaa kaasua välittämättä sellaisista mitättömistä asioista kuin vastaantulijat ja kyyditettävien yhä kalpeammaksi käyvät kasvot…. Vieressäni istuva Kerttu puristaa hikistä kättäni. –Tervetuloa Intiaan, Mimmi! Se huudahtaa, eikä selvästikään ole yhtä kauhuissaan kuin minä.”

Näin vauhdikkaasti alkaa Miran ja Kertun ensimmäinen yhteinen ulkomaan matka. Tytöt ovat tuttuja jo Rannelan kirjasta Amsterdam, Anne F. ja minä.

Taiteelliselle Miralle käy tuuri ja hän pääsee Kertun perheen mukana kahdeksi viikoksi Intian Goaan. Mira ei voisi keksiä parempaa paikkaa päästä rentoutumaan uusioperheen arjesta sekä Tampereen harmaata talvea pakoon. Tytöt virittäytyvät Intian tunnelmaan katselemassa Bollywoodin-elokuvia ja kuuntelemalla intialaista musiikkia. Mira lähtee mielenkiinnolla Intiaan myös hakeakseen sieltä vaikutteita tulevaan taidenäyttelyynsä.

Matka ei kuitenkaan suju aivan etukäteissuunnitelmien mukaan vaan matkalla sattuu ja tapahtuu monenlaista. Mutta mitä?

Rannelan toinen romaani Mirasta ja Kertusta kertoo todella elävästi kaverusten matkasta. Kirja toimii varsin hyvin myös matkaoppaana Intian matkaan lähteville. Itse jään innolla odottamaan mihin Mira ja Kerttu tulee seuraavaksi suuntaamaan katseensa.

(SaVi / Sivupiiri)

- - -
Mira on kuvataiteita ja muotia harrastava 16-vuotias goottityttö, tai oikeammin nykyään ”valkoinen lolita”, mikä on japanilaista katumuotia kuvaava termi. Miran tyttöystävä on Lindsay Lohania muistuttava Kerttu, 15 vee, jonka äiti on puolestaan yksi Suomen kuuluisimpia romanttisen viihteen kirjoittajia, Kaarina Koistinen. Miran uusperheeseen kuuluvat isä, isäpuoli, äiti, äitipuoli, sisko Veera ja puoliveljet ”Tupu ja Lupu”, sekä mummo. Kerttu pääsee vähän vähemmällä, hän asuu äitinsä Kaarinan kanssa, joka seurustelee mukavan Jarkon kanssa. Kaiken lisäksi Kertun äiti Kaarina on supertyyppi, nuorekas ja trendikäs. Ja jotta kakku saisi päälle kirsikkansa, Kaarina ja Jarkko lähtevät Intian Mumbaihin ja Goalle juhlistamaan Kaarinan 45-syntymäpäivää, ja ottavat sinne mukaan niin Kertun kuin Mirankin. Mira on valmis adoptoimaan Kaarinan äidikseen.

Tyttöjen ystävyys ja rakkaus ei aluksi ollut kovin auvoista. Kertun ja Miran kohtaamisesta ja itsensä löytämisestä voi lukea kirjasta Anne Frank, Amsterdam ja minä. Nyt suhde on kuitenkin vakiintunut ja enemmän tyttöjen mieltä painavat perhesuhteissa tapahtuvat käänteet ja jatkokoulutuspaikan saaminen kuin oma parisuhde. Toisaalta Miran perheelle tieto tytön lesbosuhteesta on kuitenkin shokki, Kertun perhe on jo asian hyväksynyt.

Goalle ja Mumbaihin suuntautuva matka on tytöille jättimäinen elämys. Nahka käristyy auringon poltteessa, mahat ovat ruikulilla, rannalla tavataan intialainen teini-äiti, jonka aviomies on juoppo ja vessatkin ovat paikoitellen shokeeraavia elämyksiä. Tytöt näkevät kuitenkin Kaarinan opastuksella paljon, pääsevät avustajiksi jopa Bollywood -elokuvaan ja näkevät karun suurkaupungin slummin hiv-sairaaloineen. Kaiken tumman ja ahdistavan vastapainona ovat kuitenkin turkoosi meri, keltainen aurinko, räiskyvän väriset sarit, hyvä ruoka ja ihana lomatunnelma. Matkan jälkeen on opittu paljon kuten esimerkiksi pitämään omasta räntäsateisesta kotikaupungista Tampereesta ja ärsyttävistä perheenjäsenistä.

Mira valmistautuu kuvaamataitolukion pääsykokeisiin ja saa oman taidenäyttelyn. Intia on inspiroinut Mirasta oikean taiteilijan. Kesälomalla tytöt suuntivat Norjaan retkeilemään, mutta se taitaakin olla ihan uuden kirjan aihe.

(Satu Vähämaa/ Sanojen aika)

- - -

Intian ihmeitä ja uusperheen kaaosta – ystävyksistä kertovassa sarjassa on aitoa nuoruuden vimmaa

Mira on 16-vuotias innokas kuvataidekoululainen, j-rockin ja muodin ystävä. Kotona hän tuntee joutuneensa kahden pikkuveljen kokopäivähoitajaksi, ja riidat äitipuolen kanssa kärjistyvät.

Onneksi Mira pääsee tyttöystävänsä Kertun perheen mukana talvilomalle Goaan ja hetkeksi irti uusperhehelvetistä.

Mutta Intia on paljon muutakin kuin matkaesitteiden hienot hiekkarannat. Kertun kirjailijaäidin siivellä Mira tutustuu AIDS-potilaisiin ja pääsee avustajaksi Bollywood-elokuvaan. Kotona Tampereella kaoottiset kokemukset purkautuvat räiskyviksi maalauksiksi.

(Otava)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ilmestymisaika

Sivumäärä

271

Sarjamerkintä