Lukumatka - nuortenkirjallisuus

Kirjahylly

21 kirjaa

15.1.2020
|Kaikki kirjahyllyt

Tee ilmastoteko ja lähde lukumatkalle! Näiden nuorten- ja nuorten aikuisten kirjojen mukana pääset matkalle eri puolille Eurooppaa, Yhdysvaltoihin, Intiaan ja Thaimaahan. 

Päivi Artikaisen viihdyttävä Adiós! vie Espanjan maisemiin. Valpuri joutuu äidin päähänpiston takia aloittamaan ysiluokan jossain ihan muualla kuin kotona Etelä-Pohjanmaalla, äiti nimittäin päättää, että he viettävät vuoden Espanjan Aurinkorannikolla. Äiti on luonnollisesti innoissaan, mutta Valpurilla on edessään uusi koulu ilman yhtä ainuttakaan tuttua. Jotain hyvääkin tutuista ympyröistä irtautuminen tuo tullessaan, taakse jäävät nimittäin parhaiden ystävien lisäksi myös ne, joita ei varmasti tule ikävä. 

Scott Bergstromin The Cruelty - nyt olet yksin on jännittävä toimintatrilleri, jossa 17-vuotias Gwen etsii kadonnutta diplomaatti-isäänsä. Matka vie New Yorkista Pariisin ja Berliinin kautta Prahaan ja Gwen joutuu kasvokkain Euroopan pelätyimpien rikollisliigojen kanssa. Kirjan pohjalta on tulossa elokuva. Myös sarjan toisessa osassa The Cruelty 2 - mihin voit luottaa seikkaillaan Euroopan kaupungeissa.

Holly Bournen sähäkkä Mikä kaikki voi mennä pieleen? vie Pohjois-Amerikkaan, kun Amber lähtee kesätöihin leiriohjaajaksi äitinsä luo Kaliforniaan. Löytääkö Amber uudelleen yhteyden raitistuneen äitinsä kanssa ja miten kestää läkähdyttävä kuumuus ja hyperaktiiviset tenavat? Ja voiko oikeasti koulun suosituin poika, superkuuma ja pitkä Kyle olla kiinnostunut Amberista, tuosta sarkastisesta feminististä?

Antti Halmeen mukaansatempaava ja vauhdikas toimintajännäri Mafiakesä vie Sisiliaan. Artun kesä alkaa huikeasti, kun isä ilmoittaa saaneensa kuukauden mittaisen työkeikan Sisiliaan. Mukaan saa lähteä koko perhe, eli isän ja Artun lisäksi reissuun lähtee myös isän vaahtokarkkimainen tyttöystävä Merikukka. Heti reissun alussa urheilullinen Arttu törmää juoksulenkillään mummonsa luona lomaileviin kaksosiin, Lunaan ja Lucaan ja pian porukkaan liittyy myös irlantilainen Molly. Ja kun Arttu pelastaa liekehtivän tytön hukkumiselta, sekaantuu hän tietämättään mafiabisneksiin.. 

Antti Halmeen jännä Voodookesä vie hikiseen, synkkään ja syntisen sykkivään New Orleansiin. Artun kesä saa taas aika lailla makean käänteen, kun tutkijaisä pyydetään hommiin New Orleansiin ja perhe saa lähteä mukaan. Ja vaikka voisi luulla ettei homma enää voi paremmaksi mennä, niin sattuupa Sisilian matkalta tutut ystävät Luca, Luna ja Mollykin jälleen samaan paikkaan. Kun Artun perhe saapuu vuokraamaansa taloon, tulee tuon maagisen kaupungin pelottava historia heti vastaan, kun naapurin vanha nainen kertoo talon tarinaa Artulle. Eikä aikaakaan kun uteliaat nuoret tutkimusmatkoillaan törmäävät epäilyttäviin tyyppeihin, uhkailuun ja kammottaviin mystisiin rituaaleihin. Onko voodoolla jotain tekemistä asian kanssa?

Johanna Hulkon Suojaava kerros ilmaa -kirjassa 14-vuotias Kepa harrastaa äitinsä kanssa postcrossingia, eli postikorttien lähettelyä ja harrastus vie kaksikon ryhmämatkalle Ahvenanmaalle. Matkasta tulee kuitenkin varsin mielenkiintoinen, sillä ryhmässä on mukana toinenkin nuori, jonka kanssa Kepa löytää nopeasti yheisen sävelen.

Sanna Iston maagisrealistinen Sirpale vie matkalle sekä nykyaikaiseen että historialliseen Berliiniin. Minja jää kolmeksi viikoksi koiravahdiksi, kun muu perhe lähtee Suomeen mummoloimaan. Edessä ihana loputtomalta tuntuva vapaus! Mutta sitten kohtalo puuttuu peliin, kun oikeanlainen ote vanhasta kahvikupinkorvasta humauttaa Minjan toiseen aikaan. Aikaan, jossa kodin huoneet näyttävät samalta, mutta mikään muu taas ei. Minja matkaa ajassa ja yrittää menneisyydessä selvittää huoneeseen lukitun tytön arvoitusta ja nykyajassa valokuvaamisen lomassa tunteitaan parasta ystäväänsä (aina ajalta sukkahousu ja ruokalappu) kohtaan. Miten nykyaika kietoutuu tuohon menneen ajan perheeseen? 

Merja ja Marvi Jalon Jesse matkakoira -kirjassa kultainennoutaja Jesse seikkailee Englannissa. Mitä kaikkea jännää Englannin matkalla voikaan tapahtua?

Merja ja Marvi Jalon Saalistajassa Nummelan ponitallin Kikka, Repe ja Päkä lomailevat Sveitsissä. Sveitsiläiseltä tallilta alkaa kadota hevosia ja jäljet johtavat salaperäiseen Kronenhofin linnaan, jossa vastassa on karmiva näky.

Ann-Helén Laestadiuksen Terkkuja Sopperosta vie sekä Tukholman seudulle että Sopperoon. Sarjan aloittavassa kirjassa teini-ikäinen Agnes kiinnostuu kovasti saamelaisista juuristaan ja alkaa opiskella salaa saamea. Tyttö lähteekin lomamatkalle sukulaisten (ja kivan saamelaisen pojan) luo pieneen Sopperon kylään. Kirjan löytyy myös jatko-osat Hei, Söpö ja Kukaan muu ei ole niin kuin sinä.

Prune de Maistren Mia ja valkoinen leijona vie matkalle Etelä-Afrikan kissapetofarmille.

Tittamari Marttisen Viivi Pusu ja villit haaveet -kirjassa suunnataan Ranskaan. Isän tyttöystävä pyytää Viivin matkaseurakseen Etelä-Ranskaan, jossa Viivi nauttii glamourista ja sadun taiasta täysin rinnoin.

Anniina Mikaman upea Huijarin oppipoika vie matkalle 1800-luvun Krakovaan, Puolaan.

Terhi Rannelan hyväntuulinen Amsterdam, Anne F. Ja minä vie Hollantiin. Kertun ja äidin syysloman matkakohde on Amsterdam. Äiti keräilee Anne Frankin päiväkirjoja erilaisina ja erikielisinä versioina ja kauan kirjaa Kertulle tuputettuaan hän vihdoin saa reissulla lahjottua tytön lukemaan teoksen. Äiti on huippua matkaseuraa ja yhdessä he kiertävät kaikki mahdolliset paikat, niin museot kuin Punaisten lyhtyjen alueenkin. Kertun mieltä vaivaa kuitenkin tekstarilla jätetty Mira ja nettituttavuus Jimi, kumman heistä valitsisi, vai onko paras olla vaan yksin? 

Terhi Rannelan Goa, Ganesha ja minä -kirjassa Kerttu ja Mira suuntaavat käristävän kuumaan ja mahat ruikuttavaan Intiaan, jossa ovat mukana monessa ja näkevät paljon, niin karua kuin kaunistakin.

Elina Rouhiaisen voimakkaasti yhteiskunnallisia ongelmia esiinnostava, kiehtova Aistienvartija vie Pohjois-Irlantiin ja matkalle läpi Euroopan. Bollywood, nykyisin Shame, on päätynyt Riikaan. Sitten tulee päivä kun Shame saa kirjeen itseltään ja se on osoitettu Bollywoodille, Harpeetille tai sille, miksi tahansa hän nyt sattuukin itseään kutsuvan. Kirjeessä on lentolippu Pohjois-Irlantiin ja ohje etsiä Kiuru. Eikä aikaakaan kun koko rinki on jälleen kasassa, mutta Väki huohottaa taas raskaasti niskaan ja pakomatka läpi Euroopan alkaa. Huom! Sarjan ensimmäinen osa Muistojenlukija kannattaa lukea ensin, jos vielä lukematta.

Marja-Leena Tiaisen Adiós, Arttu K. -kirjassa lähdetään leirikouluun Espanjaan. Edessähän on tietenkin jos jokin sortin koomailua, kun yläkoululaiset pääsevät etelän laitumille.. yksi katoaa, toinen ihastuu ja kolmas kännää. Selviääkö nuoret ehjänä kotiin?  

Marja-Leena Tiaisen Khao Lakin sydämet vie Thaimaahan, kun Emma lentää isoäitinsä kanssa Khao Lakiin etsimään Emman hengen vuoden 2004 tsunamissa pelastanutta miestä. Muistot tulvivat ja tunteet ovat pelissä. 

Tiia Vajannon vauhdikas Down under vie Australiaan. Koulukiusatun pojan ja vitsejä rakastavan kengurun road trip Australian halki. Sisua kiusataan koulussa, kavereita ei ole ja vanhemmatkin ovat eronneet. Eräänä päivänä Sisu laittaa australialaisen kolikon juoma-automaattiin ja huikea seikkailu halki Australian alkaa..