Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Diiva

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit

Tekijä

Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

'Diivan' päähenkilö Kai Terho on dandy, keikari vailla vertaa. Hänen elämäänsä ovat teatteri, baletti, seurapiirikutsut ja railakkaan hienostuneet jatkot. Hän on mies johon naisten huomio kiintyy ja jonka he haluavat voittaa. Onnelliseen hetkeen liukuu armoton vastavalo: mielisairaalan hurjangroteski ja koominen maailma sekä lapsuuden säälimätön erittely. Kai Terho ei voi milloinkaan unohtaa mitä hänet on pantu kokemaan, ja nämä kokemuksensa hän kostaa järkähtämättömästi naisilleen, mutta samalla myös itselleen. Vain yhtä ihmistä hän pystyy rakastamaan, vanhenevaa taiteilijatarta jonka luona hän on saanut tyyssijan. 'Diiva' on romaani poikkeavan ihmisen kehityskaaresta. Se on ankara syytös rakkaudettomuutta ja ihmissuhteitten vajavaisuutta vastaan.
Hans Selo on syntynyt 1945 Helsingissä, käynyt kolme vuotta teknillistä ammattikoulua, harjoitellut kolme vuotta kirjoittamista, toiset kolme vuotta hän on käyttänyt Diivan kirjoittamiseen. Kirjan nimen hän sanoo viittaavan etupäässä itseensä. Diivasta puhuttiin jo ennen sen ilmestymistä tapauksena suomalaisessa kirjallisuudessa. Hans Selo myöntää sen poikkeavan kaikesta mitä suomen kielellä on kirjoitettu, näkyvimmin kielen puolesta. Diivassa on tavattoman laaja sanasto. Selo sanoo joutuneensa keksimään suuren joukon uudissanoja. Niillä on tärkeä funktionsa kokonaisuudessa, jonka Diivassa muodostaa kuvaus kulkemisesta nykymaailman läpi sekä tuntojen erittely.

Aiheet ja teemat

Henkilöt, toimijat

Päähenkilöt

Tapahtumapaikat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tarkka aika

Alkukieli

Tekstinäyte

Totisesti! meri- ja mannerilmasto kohtelee kaltoin kansalaisiaan! Ensin se sulkee kaamokseen ja huurtaa melkein vainaaksi; sitten se sulattaa kuumeisella influenssalla; ja lopulta lähettää tuota päätä pätsiin, niin että tuntee miltei kiehuvansa helvetissä! Eikä kirkkaassa roihussa voi edes nukkua öisin!
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Nimi

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

191