Diiva

Aikalaisarvio
Arvosteleva Kirjaluettelo oli Kouluhallituksen vuosina 1922–88 (vuosina 1908–21 alan järjestöjen) julkaisema lehti, joka sisälsi kirjastojen kirjanvalinnan tueksi tarkoitettuja lyhyitä arvosteluja uusista suomenkielisistä kirjoista. Sitä jaettiin Kirjastolehden liitteenä.

Teoksen kuvailutiedot

Ilmestynyt numerossa

2/1971

Teosarvio

Selo, Hans: Diiva.

"Diivan" kritiikki on ollut lehdistössä varsin epämääräistä. Toiset ovat ilmoittaneet, ettei kirja ole antanut muuta kuin lukemisen vaivaa, toiset juhlivat Seloa uudistajana ja virtuoosina, palkitsevat hänet mm. Erkon palkinnolla puhuen kielellisestä uudistajasta, värikkäästä kertojasta harmaassa kirjallisuudessamme.
Kaiken taitavan naistenlehtien herättämän uteliaisuuden alta on ensiksi todettava meikäläisiä ajatellen, että Selo on varmasti pienen lukijaryhmän nautiskelua, joskin sitä saatetaan artikkelien takia kyselläkin. Romaanin sankaridiiva on Kai Terho, joka analysoi itseään, mielisairaalaympäristöään, uutta dandyseurapiiriä ja naisia. Näille hän kostaa lapsuutensa ja epävarmuutensa jättämällä heidät kriittisillä hetkillä - kuin konsanaan Ingmar Bergmanin Don Juan Helvetissä. Terho on seksuaalisesti erilainen, puhuu siitä lakkaamatta, miettii ja koukeroitsee: freudilaisittain mielenkiintoinen. Kirjaa voidaan sanoa taitavaksi rakennelmaksi, monivivahteikkaaksi symbolistisesti ja ihmiskuvaukseltaan, joita rönsyilevä kieli yrittää avittaa. Saman voi tietysti sanoa kirjaan ajanvietteenä tarttuvalle toisin: joutuu mielenliikkeiden labyrinttiin, missä vantimiset ja joleudet jäävät silmän ihmetykseksi. Oireellinen lienee kirjan palkitseminen, saihan kunnian nyt puhtaasti itseensä kääntynyt eskapistinen tuote osallistumisen ja muun runouden joukosta.