Lumberg, Kiba

Kuvatiedoston lataaminen

Photograph information

© Kaarina Majander

Kirjailijan muu nimi

Lumberg, Kirsti Leila Annikki

Synnyinaika

Synnyinpaikka

Asuinpaikkakunta tai -paikkakunnat

Tekijän käyttämä kieli

Maakunta-alue

Teokset

Tyyppi

sarjakuva-albumit

Tyyppi

sarjakuva-albumit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

kokoomateokset

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Muut teokset (kuvittajana)

Tyyppi

fyysinen teos

Kirjailijan omat sanat

MAKUASIOITA:

Unohtumattomia ja vaikuttaneita taide-elämyksiä:

Kirjat:
Kirjoja, joita rakastan on todella paljon, mutta tässä pieni kooste.
Saatana saapuu Moskovaan, Sinuhe Egyptiläinen, Olkinainen, Dostojevskin Idiootti, Mukan novellit, Lyhyet erikoiset (Huovinen), Sonja O. kävi täällä, Nainen nollapisteessä (Nawal El Saadawi), Didier Comésin kirjasarjakuva Hiljaisuus, Sadan vuoden yksinäisyys (Marquezin kirjoittama värikylläinen, kuuman auringon paahteinen tarina, joka kuvaa latinalaisamerikkalaisen kirjailijan tuntoja sekä kietoo mukaansa mystiikan maailman ja mustalaisten uskomukset), Vihan hedelmät, Tuntematon sotilas, Edith Södergranin runot (ihania runoja) sekä Pentti Saarikosken tuotanto

Musiikki:
Pidän yleensä aika monimuotoisesta musiikista. Jokaisessa musiikin tyylisuunnassa on parhaimmistonsa ja helmensä. Elokuvamusiikki ja eri maiden kansanmusiikki kiinnostaa. Nino Rotan Lasivuori on niin ihanan kaunis, että kyyneleet tulevat silmiin ja Sibeliuksen Finlandia nostattaa sydämessä isänmaallisuuden tunnon. Aina Finlandian soidessa näen Suomemme sodat ja jälleenrakentamisen, luontomme, järvemme, metsämme ja omat vanhempani.

Pidän myös kevyemmästä popista, Cilla Blackista, funkista, soulista, rockista, Tapio Rautavaaran Päivänsäteestä ja Menninkäisestä, Laila Kinnusen laulutuotannosta, espanjalaisesta flamencosta, fadosta, Brechtiläistyyppisistä laulelmista ja oopperasta kuten Carmenista, Taikahuilusta, Maria Callaksesta.

Kuvataide:
Firenzen Uffizin taidemuseo oli henkeä salpaava kokemus: Michelangelon David-patsas ja ylipäänsä maalausten ja veistosten kirjo. Helen Schjerfbeck on mestarillinen taidemaalari ja kuvan tekijä. Kun hänen oma kuvasarjansa oli esillä Ateneumin salissa, maalausten viivat ja sävyt tekivät suuren vaikutuksen. Mestaritaiteilijoita on monia esim. Leena Luostarinen, Juhana Blomstedt. Modernismi ja absrakti taide on mielenkiintoista. Joskus vain näkee välähdyksen jostain taideteoksesta eikä tiedä kuka sen on tehnyt. Hyviä ja mielenkiintoisia taideteoksia on ja löytyy kaikkialta.

Elokuvat:
Pidän enimmäkseen suomalaisista elokuvista, jotka ovat vanhempaa tuotantoa, niissä ovat elokuvan osaajat olleet asialla. 60-luvulla meillä alkoi elokuva-alan osaajien poisheitto ja työnsaanti estettiin. Mutta odotellaan sitä, mikä nostaisi suomalaisen elokuvan nousuun. Valkoinen Peura, Tuntematon sotilas, Linnaisten vihreä kamari, Niskavuori-sarja, Komissario Palmut, Vieras mies tuli taloon (Mika Waltarin tekstiin sovellettu elokuva), Opri (joka on veikeä elokuva ja mikä mielenkiintoista, se kertoo iäkkäämmästä suomalaisesta naisesta, hänen tarinansa), Auli Mantilan Neitoperho (hurja)ovat jääneet mieleen. Kaurismäet ovat oman tyylinsä tekijöitä ja arvostan heitä siitä. Ulkomaalaisten elokuvien parhaimmistoa ovat Berliinin taivaan alla (kaunis ja koskettava), Unien valtiatar (pääosassa Hanna Schygulla). Italialaiset, espanjalaiset ja vanhat amerikkalaiset elokuvat ovat sydäntäni lähellä. Pidän psykologisista draamoista ja tieteiselokuvista, sekä elokuvista, jotka kertovat vaikka yhden ihmisen elämänkaaren.

Fiktiivinen henkilö, johon voisin samaistua:
on ehdottomasti Dostojevskin Idiootti. Päähenkilö on kiehtova ja siinä kaiken keskellä niin sielu auki, aitona ilman valheita.

Mieluisa paikka maailmalla:
olisi Espanja. Talo mäen rinteessä, missä voisin kirjoittaa ja maalata. Olla puun katveessa kynä kädessä papereiden keskellä, ja ihana lempeä lämmin ilma, tuulen henkäys, lasissa kylmää sitruunajuomaa jäiden kera.

Kotimaassa mieluisin paikka on oma koti ja työhuone.

Fantasiamaailmassa mielipaikka olisi maapallon kaltainen planeetta, puhdas ja rauhaisa, jossa ihmiset ja eläimet ja koko luomakunta olisivat tasapainossa. Ei olisi sotia, nälkää, kärsimystä, kurjuutta eikä eriarvoisuutta ihmisten kesken. Olisi talo ja pihamaa ja mukavia ihmisiä, joiden kanssa iloita ihanasta elämästä. Olisi musiikkia, taide-esityksiä, ruokaa, naurua ja mikä kivointa: ei kiirettä mihinkään. Se maailma olisi jonkinmoinen viereismaailma, paratiisi.

Kiehtova historiallinen henkilö:
Aleksanteri suuri ja hevosensa Bukefalos sekä Jeesus

Kiehtova aikakausi:
Kaikki aikakaudet ovat tavallaan mielenkiintoisia. Ylipäänsä kiehtoo maapallon ja ihmiskunnan historia sekä tulevaisuus.

Asiat ja ilmiöt, jotka ärsyttävät:
Jakuva, liiallinen kiire ja suorituspainotteinen yhteiskunta ärsyttää ihan suunnattomasti. Pinnallisuus ja välinpitämättömyys ärsyttävät. Osa ihmisistä alkaa jo muistuttaa robotteja. Emme näe keitä olemme oikeasti, liimaamme päällemme rooleja ja valeminuuksia, joilla ei ole mitään tekemistä aitouden kanssa. Tavallisiin käytännön töihin ei kukaan halua. Kaikki haluavat olla kovapalkkaisia johtajia. Ja mieluiten miehiä. Naiset ovat edelleen palkkakuopassa ja peräti alipalkattuja. Myös se on ärsyttävää, että vielä löytyy ihmisiä jotka olettavat, että ammattitaiteilijat "harrastavat" taiteen tekemistä. Vieläkään ei käsitetä, että taiteen tekeminen on työtä, joka vaatii kärsivällisyyttä, vahvoja hermoja ja uskoa siihen mitä tekee. Ja on tärkeää saada tehdä yhteistyötä mukavien osaavien ihmisten kanssa. Silti voin sanoa: elämä on haaste. Elämä on jännittävää ja aika ajoin myös mukavaa.

Elämäkertatietoa

vanhemmat: Vieno Irene Lumberg (o.s. Berg) Aleksander Lumberg

toimet: luennoi erilaisissa seminaareissa mm. etnisestä kulttuurista ja luovuudesta, performanssien suunnittelu ja toteutus mm. tapahtumissa Taiteiden yö, Kallio kipinöi ja Kallio kukkii, lukuisia taidenäyttelyitä gallerioissa ja taiteilijan omassa Aurinkogalleriassa sekä museoissa ympäri Suomea vuosina 1984-2007, näyttelyt Pietarissa 2003, Tukholmassa 1999 ja Kööpenhaminassa 1990, yhteis- ja ryhmänäyttelyitä ympäri Suomea 1983-2007, lisäksi taiteilijan teoksia on kokoelmissa eri museoissa

opinnot:
Helsingin konservatorio 1979-1981
Taideteollisen korkeakoulun mustalaisväestön taidekäsityön pienyrittäjäkurssi 1983-1985
ylimääräisenä opiskelijana Taideteollisessa korkeakoulussa 1985-1987

palkinnot: vuoden turvateko, Pääkaupunkiseudun Turvakoti ry (myönnetty 29.3.2006)

harrastukset: kuntosali, keskustelut eri alan ihmisten (mukavien) kanssa ruoan, teen, kahvin tai viinin kera, ruoanlaitto (pidän oikeasti ja teen kaikenlaisia "söpötyksiä", kokeilen ja maistelen suolaisen ja makean eri yhdistelmiä), ajatteleminen ja pohtiminen kävelylenkin lomassa tai joskus yöllä kun on hiljaista (ajatukset tuovat ja vievät erilaisia pohdintoja elämästä, työstä, oikeastaan kaikesta ja yön hiljaisuus antaa ajatuksille tilaa ja aikaa)

Kirjailijan tuotantoon liittyvää lisätietoa

Käsikirjoituksia:

Gräi-Hevonen (1990)
Mustalaiskuvia (1996)
Tumma ja hehkuva veri (1997) esitetty TV2:ssa 1997-1998 neliosaisena sarjana
Viisi helsinkiläistä (1998)

Jurnukka löysi ymmärtäjän, kirjoitus teoksessa Elämäni opettaja (Tammi 2001)
Vie minut pois Take me away (Porin taidemuseon 2005 julkaisema näyttelyjulkaisu)
Videot

Elävän arkiston upotuskoodi