Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Musta perhonen

Videot

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Memesa on pieni mustalaistyttö, joka asuu perheensä kanssa isossa puutalossa "Hajutornissa" muiden mustalaisperheiden kanssa. Vilskettä riittää, jatkuvaa hälinää, ihmiset tulevat ja menevät. Elinolot ovat kurjat mutta joukossa on voimaa. Perheen toimeentulo riippuu paljolti käsitöiden ja viinan myynnistä ja muista hämäräbisneksistä. Poliisi on tuttu vieras talossa. Perheen isä Viktor on jokseenkin säyseä mutta joskus myös väkivaltainen. Äiti Roosa vie uhkuvalla tarmollaan kasvavaa lapsikatrasta eteenpäin. Memesalla on jo hyvin varhain tunne, että hän ei kuulu joukkoon - ei omaan tummaan heimoon eikä valkolaisiin. Hän ei viihdy oikein omissa nahkoissaankaan. Tyttöä kiusataan koulussa, kotona hän on äitinsä pikku piikana, sisaruksetkin ahdistelevat. Jatkuva väkivallan näkeminen ja kokeminen aiheuttavat painajaisia ja kauhukuvia. Ainoa pakopaikka löytyy Krista-opettajan kotoa. Siellä Memesa saa olla pikkutyttö, syödä rauhassa vatsansa täyteen ja maata vaahtokylvyssä. Tarinat ovat Memesalle tärkeitä. Mustalaiskulttuuri välittyy suusta suuhun. Silloin hän on onnellinen kun saa kuunnella vieraskäyntien yhteydessä oman heimonsa jutustelua ja tarinoita. Perhe muuttaa useaan otteeseen, jopa omaan pieneen vuokrataloon, mutta rauhallista ei ole koskaan. Vanhemmat sisarukset saapuvat vuorollaan asumaan saman katon alle ja riidat ovat jokapäiväisiä. Memesa pakenee omaan maailmaansa ja etsii itselleen piilopaikkoja luonnosta ja hylätyistä rakennuksista. Mustan perhosen tapahtumat päättyvät Memesan 13-vuotis syntymäpäivään. Memesa on kasvanut isoksi ja alkaa näyttää naiselta. Pian hän joutuisi jonkun miehen vaimoksi ja vallan alle. Jotta tältä kohtalolta säästyisi, on pakko paeta, vielä kun se on mahdollista. Hän kävelee juna-asemalle, ostaa äidin antamilla kaupparahoilla junalipun ja astuu junaan. Tulevaisuus ammottaa suurena kysymysmerkkinä.
(Satu Vähämaa/ Sanojen aika)
Musta perhonen on rankka ja tunteita herättävä tarina nuoren tytön kasvusta mustalaisyhteisössä. Tarinassa törmäävät keskenään perheet, suvut ja sukupuolet sekä valtaväestö ja mustalaiset. Suomalaisessa kaunokirjallisuudessa ei ole mustalaisyhteisöä kuvattu vastaavalla tavalla naisen näkökulmasta koskaan aiemmin.

Aiheet ja teemat

Päähenkilöt

Alkukieli

Tekstinäyte

Meillä käy usein sukulaisia kylässä. Tuvassa on aina puheensorinaa, mustien hameenhelmojen suhinaa ja kiiltävien saappaiden pauketta. Kun mustalaisia kuhisee mökissä kuin herhiläisiä, katseita vaihdetaan silmät palavina ja liikkeitä tarkkaillaan, ja välillä luodit vinkuvat pitkin seiniä kuin länkkärileffoissa. Olen oppinut pelkäämään matalalla sijaitsevia ikkunaruutuja, emmekä ikinä nuku ikkunoiden alla, sillä joku voi särkeä ikkunan ja tulla sisälle. Mustalaiset eivät osaa lukea saati kirjoittaa, ja tarinat kulkeutuvat suusta suuhun kiertolaisten kydittäminä. Saan voimaa kertomusten kuuntelemisesta. Kun vierailevat mustalaiset ovat lähteneet, tunnen taas kutistuvani pieneksi. Hajutornilaisten ratto on juttujen kertominen. Kesäiltaisin me pennut istahdamme puun varjoon kuuntelemaan aikuisten tarinointia. Kun yksi lopettaa jutunkerronnan, niin toinen jo aloittaa oman juttunsa. Hajutornin tumma heimo kokoontuu yhteen, tarinat rönsyilevät ja kertomusten lonkerot ulottuvat kauas sukujen historiaan. Sukulaissuhteet määritellään tarkasti ja jokaisen pitää olla selvillä omasta paikastaan suvun pitkässä ketjussa. Kuva suuresta sukupuusta taotaan lapsen päähän ja puun oksistosta kasvaa tajuntaan hengen talo, mustalaisten ainoa omaisuus, jota kukaan ei voi heiltä viedä. Verensä perinnöstä mustalaiset ammentavat voimansa ja ylpeytensä, ja jokainen tuntee olevansa tumman heimonsa perillinen.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

149

Kieli

Sarjamerkintä

Osana julkaisua

Kieli

Osana julkaisua

Videot

Elävän arkiston upotuskoodi