Holma, Pekka

Synnyinaika

Synnyinpaikka

Asuinpaikkakunta tai -paikkakunnat

Tekijän käyttämä kieli

Kansallisuus

Maakunta-alue

Teokset

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Elämäkertatietoa

Harrastukset:
metsästys ja teatteri

Kirjailijan tuotantoon liittyvää lisätietoa

Näytelmä:

Odotusaika. Esittänyt Lavian nuorisoseura

Tekstinäyte

Sivummalle sytytettiin suuret nuotiot. Miehet istuivat kuusenoksakasoille lämmittelemään ja keittämään teetä. Vasta nuotioiden lämmössä miehet havaitsivat, miten paljon olivat palelleet. Muutamalta olivat jo paleltuneet varpaat, joiltakin sormet.
Päivän hämärtyessä pakkanen alkoi entisestään kiristyä. Telttoja ei sinä yönä vieläkään ollut käytettävissä. Tosin ne tuotiin aamupuolessa yötä, mutta niitä ei pimeässä enää ryhdytty pystyttämään. Kenttäkeittiö sitä vastoin saapui paikalle "sopivaan" myöhäisillallisaikaan, joten miehet makailivat vatsa täynnä nuotioiden lämmössä. Nukkua he eivät uskaltaneet, sillä jos oli liian lähellä nuotiota, saattoi palaa, ja jos taas kierähti unissasi liian kauas, paleltui. He torkkuivat yön havuilla tähtitaivaan alla. Hiljaa rupatellen miehet kertasivat ja kertoivat toisilleen päivän taistelukokemuksista. Välillä he kuuntelivat hiljaisina yhä jatkuvaa taistelun melskettä Haukilan suunnalta.
Varhain aamulla joukot lähtivät etenemään kohti Raatteen tietä. Matkan edetessä toinen komppania, joka oli ollut varmistustehtävässä siihen suuntaan, liittyi pataljoonaan. Joukot sivuuttivat Eskola-nimisen talon. Siitä he hiihtivät vielä kilometrin pohjoiseen, jonne he leiriytyivät.
Pataljoona oli nyt reservissä. Kaikkia reserville kuuluvia toimia alettiin suorittaa, kuten vastaiskusuuntien tiedustelua, viestijärjestelyjä ja yhteydenottoja lähimpiin joukkoihin. Niissä töissä hupeni suurin osa päivästä. Iltapäivällä levättiin hyvin lämpöisiksi lämmitetyissä teltoissa.
Jatkuvasti yli kolmessakymmenessä asteessa pysyttelevä pakkanen paukutteli eversti Siilasvuon puolella venäläisiä vastaan. Vihollisen 44. D:n miehet kokivat todellisen kiirastulen tässä hirmupakkasessa maakuopissa maaten, ilman kunnollisia talvivarusteita.

IV Kt-Pr:n kolmas komppania syötettiin tukevasti ja iltahämärässä komennettiin nukkumaan lämpimiin telttoihin. Edellisten öiden istuskelu nuotioilla ei vastannut nukkumista, ja siksi jokainen mies nukkui nyt sikeästi.
Kello kaksikymmentäkolme suoritettiin herätys. Jälleen syötiin nopeasti.
He olivat hyökkäysvalmiudessa keskiyöllä. Kaikki valmistelut oli tehty jo aiemmin päivällä, joten nyt ei ollut tavanomaista kiirettä. Teltat purettiin ja lastattiin rekiin. Joukot järjestäytyivät marssia varten. Kello yhdeltä komppaniat lähtivät liikkeelle. Pilkkopimeässä metsässä liikkuminen ei ollut helppoa. Saavuttaessa Ahvenlammin jäälle oli luutnantti Ylönen jo selvästi tuskastunut marssin hitauteen. Hän komensi luutnantti Veijolan johtamaan marssia ja varustekolonnaa. Ylönen kokosi kaksi joukkueellista miehiä ja eteni näiden kanssa ripeästi Raatteen tien tuntumaan.


(Medaljonkimies 2008)