Vielma, Ahti

Kirjailijan muu nimi

Vielma, Ahti Kalervo

Synnyinaika

Synnyinpaikka

Opiskelupaikkakunta tai -paikkakunnat

Asuinpaikkakunta tai -paikkakunnat

Koulutus tai tutkinto

Tekijän käyttämä kieli

Kansallisuus

Maakunta-alue

Teokset

Tyyppi

runokokoelmat

Tyyppi

runokokoelmat

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

tietokirjat

Tyyppi

runokokoelmat

Nimi

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

runokokoelmat

Tyyppi

tietokirjat

Tyyppi

runokokoelmat

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

runokokoelmat

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Kirjailijan omat sanat

Aivan erityisesti haluan korostaa sitä, että lappilaiset juureni näkyvät voimakkaasti kirjoituksissani. Mm. "Raunioitten lapsi" -kirjassani kuvaan Sirkankylän (Kittilä) elämää lapin sodan ja evakkoreissun jälkeen. Runot ovat tosi tapahtumista.
Kiitos jokaisesta hetkestä.

Elämäkertatietoa

Ahti Vielma on Kittilässä syntynyt keskisuomalainen. Hän on toiminut kokoomuksen kansanedustajana ja Jyväskylän apulaiskaupunginjohtajana. E lämänasenteeltaan hän on avarakatseinen humanisti ja koulutukseltaan diplomi-insinööri.

Runoissaan ja proosassaan Vielma pohtii rakkautta, luontoa, yhteiskunnallista vaikuttamista ja uskoa Jumalaan. ”Vaikea viesti menee perille kuiskaamalla”, hän kirjoittaa mietelmissään (197). Kuiskaus ja selvä puhe ovat tavallisia hänen tuotannossaan, huutoa siitä tuskin löytyy.

Tekstissä on kuunteleva ja keskusteleva vire. Runojen puhuja ja proosan kertoja avautuvat tulkitsemaan elämän tapahtumiin sisältyvää viestiä. Suhde Jumalaankin on keskusteleva. Vielma pohtii: ”Olen rukoillut paljon, / enkä ole vielä kertaakaan pettynyt.”

Vielma kirjoittaa politiikan mustistakin puolista. Runo ”Politiikan shakkipeli” kertoo yhteiskunnallisen vaikuttamisen monimutkaisuuteen. Shakki vaatisi ymmärrystä, kärsivällisyyttä ja ryhtiä, joita nopealiikkeinen päivänpolitiikka ei ruoki. Hyökkäilyt ja melske vievät aikaa ja voimia tärkeimmältä: ”Omat yrittivät lyödä sääntöjen vastaisesti / ja vaarallisemmin kuin vastustajat.” (99)

Vielma toteaa, että kilpailu ja yksilön pyrkimys esille hämärtävät näkemystä politiikasta yhteisten asioitten vastuullisena hoitamisena. Toisarvoiset seikat nousevat helposti pintaan.

Teoksessaan Jätkäporvarin päiväkirjasta Vielma pohtii valtaa ja sen aiheuttamaa riippuvuutta. Vallanhimo on hänen mukaansa ihmisen himoista vaarallisin ja voi johtaa tuhoisiin seurauksiin. Tällaisia pohdintoja herättävät kirjoittajassa Auschwitz ja Prahassa oleva juutalaisten hautausmaa.

Julman vallankäytön vastapainoksi nousevat Vielman teoksissa vastuullisuus ja eettisyys, jotka näkyvät valinnoissa ja ratkaisuissa. Hyvyyden ja oikeudentunnon osoittamiseen ei välttämättä tarvita suuria tekoja eikä eleitä: rehtiys ja toisen rinnalle asettuminen riittävät. Silloin ihminen ei katso ketään ylös- eikä alaspäin, vaan on samalla korkeudella kaikkien kanssa, eikä politiikka ole enää vallankäyttöä vaan ihmisten palvelemista.

Katriina Kajannes
Luottamustehtävät:
Jyväskylän kulttuuriyhdistyksen puheenjohtaja vuosina 2002 - 2007.
Kansanedustaja 2003 - 2007.
Kaupunginvaltuutettu 2005 - 2008.
Kirkkovaltuustossa 1999 - 2007.
Toiminut monissa yhdistyksissä ja järjestöissä uran aikana.

"Olen kirjoittanut "runoja pöytälaatikkoon" jo 1970-luvun alusta lähtien, mutta en julkaissut niitä. Kuuluin keskustelukerhoon, jonka yhtenä jäsenenä oli Kyösti Sorjonen, nimimerkki "Joel" Keskisuomalaisessa. Alustin erään keskustelun kertomalla omista runoistani ja lausumalla niitä. Kyösti Sorjonen sanoi, että noista runoistahan pitää tehdä kirja. Näin syntyi vuonna 1995 ensimmäinen runokirjani "Pieni poika". Siitä alkoi kirjallinen työni ja tähän mennessä on julkaistu yhteensä yhdeksän teosta.
Kirjoitan lähes päivittäin. Se on minun lempiharrastukseni. Kirjoitan hyvin mielelläni ihmisistä ja heidän elämästään ja yleensä elämän tapahtumista ja ihmeellisyyksistä.Luonto on myös keskeinen aiheeni. Lapsuuden tapahtumilla poltetussa Lapissa on aivan keskeinen vaikutus ajatuksiini.
Keskisuomalaisuus näkyy kirjallisessa tuotannossani vahvasti luontokuvausteni kautta. Olen huomattavan osan runoistani kirjoittanut Päijänteen Oravasaaressa kesämökilläni. Proosateksteissäni kerrotut tapahtumat ovat kokemuksiani pääosiltaan Keski-Suomesta. Olen elänyt Keski-Suomessa vuodesta 1973 alkaen, joten oman maakunnan tapahtumien merkitys on aivan oleellinen tuotannossani. Lempikirjani on Veikko Huovisen Havukka-ahon ajattelija. 'Tärkein on ihminen' on ollut mottoni politiikassa ja sitä se on myös kaikessa muussa."

Harrastuksena kalastus, metsästys, liikunta, lukeminen ja kirjoittaminen.

Kirjailijan tuotantoon liittyvää lisätietoa

Antologiat:
Pojat puhuvat pehmosia (toim. Vesa Niinikangas). Atena 1996.
Pojat kokevat runoilla (toim. Timo Malmi ja Vesa Niinikangas). Atena 1998.
Soidinkuu : antologia (toim. Martti Pulakka). Kopijyvä 2000.
Kuumana kinosten alla (toim. Risto Urrio). Kopijyvä 2001
Sanomalehti Keskisuomalaisen kolumnistina vuosina 1982 - 1987.

Tekstinäyte

Laulan
hänelle rakkaudesta,
meistä kahdesta,
tanssin
valssin yli aaltojen,
purjehdin
halki muistojen.
Koen
kaiken uudelleen,
unohdan,
että vanhenen.

Raunioitten lapsi (Mediapinta 2009) s.76