Rönkä, Matti

Kuvatiedoston lataaminen

Photograph information

© Marek Sabogal / Gummerus

Synnyinaika

Synnyinpaikka

Opiskelupaikkakunta tai -paikkakunnat

Asuinpaikkakunta tai -paikkakunnat

Koulutus tai tutkinto

Tekijän käyttämä kieli

Kansallisuus

Teokset

Tyyppi

romaanit

Nimi

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

novellit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

kokoomateokset

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

kokoomateokset

Tyyppi

novellit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Nimi

Tyyppi

romaanit

Muut teokset

Tyyppi

fyysinen teos

Tyyppi

fyysinen teos

Kirjailijan omat sanat

Motto: "Hätäkö tässä,
näin matalassa vedessä"

Elämäkertatietoa

Ura:
Valtiotiet. maisteri Helsingin yliopisto 1989

Sanoma Oy:n toimittajakoulu 1983

Toimittaja eri välineissä 1984-90

Päällikkö- ja toimittajatehtävissä Yle:n uutisissa 1990-

Kirjailijan tuotantoon liittyvää lisätietoa

Tekstit kokoomateoksissa:

Naisen rikos : intohimosta rikokseen. Gummerus 2006

Miehen rakkaus / toimittaneet Armas Alvari & Jarkko Tontti. Gummerus 2008
Muu tuotanto

Novelleja, kolumneja ym. mediatyötä.

Tekstinäyte

Ajoin hiljaa Frolovin talon ohi, sivuille kurkkimatta. Frolovin umpimielisen kulmikas iso auto oli parkkeerattu nokka kiinni tallinoveen. Käänsin ympäri ajokieltomerkin kohdalla ja palasin hiljaa takaisin, pysäköin parinkymmenen metrin päähän tummaikkunaisena tuijottavasta talosta.
Rakennus oli iso ja epäsäännöllisen muotoinen. Siinä oli kaksi erillistä asuntoa, jotka polveilivat useassa kerroksessa ja tasossa kohti rantaa. Talo oli rakennettu ehkä 1970-luvulla. Seinät oli muurattu vaaleasta tiilestä ja puuosat petsattu tummiksi. Päädyn villiviini oli paksuuntunut liaanimaisiksi köysiksi.
Odotin. Pidin radiota hiljaisella ja ikkunoita vähän auki, pudotin selkänojaa alas ja loioin ja katselin ja kuuntelin katua, joka oli kiihkeä kuin merisäätiedotus. Kallbådagrund, tuuli etelästä, seitsemän metriä.

Kiinalaisravintolan pieni Nissan pöräytti portin pieleen, peruutti vauhdikkaasti muutaman metrin ja syöksähti alas pihalle aivan sisäänkäynnin eteen. Autosta nousi nuori kaveri. Arvelin, että hän saattoi olla lähtöisin jostain Lähi-idän maasta. Tiesin, että yhtä hyvin mies voisi kertoa syntyneensä Keravan Saviolla.

Lähetti roikotti ovelle kaksi paperikassia ja soitti kelloa. En nähnyt kuka tuli avaamaan, mutta mies ojensi kassit sisään ja sai pari seteliä, kaivoi takataskustaan vaihtorahaa takaisin, mutta maksaja ei huolinut hiluja. Ruuantuoja peruutti Nissaninsa kadulle ja ympäri ja sai kiihdyttäessään renkaat vingahtamaan. Auto hävisi taustapeilistäni.

Päätin jalkautua. Otin auton takakontista rakennusmiehen siniset liivit ja keräsin taskuihin ja lenkkeihin roikkumaan työkaluja. Mietin vähän aikaa ja kaivoin vielä CZ-pistoolini pussista vararenkaan keskeltä ja vaihdoin aseen taskuun yleismittarin tilalle. Metallinen paino tuntui turvalliselta kyljen päällä. Sitä paitsi mittari kädessä saattaisin sepittää kyselijöille jonkin suojatarinan. Näitä aadeeäsälliä vaan kytken, eihän teillä ole ollut häiriöitä ja onkos täällä asuntokohtaista antennivahvistinta, digisignaalia mittailisin… Painoin vielä päähäni lippalakin ja silmilleni aurinkolasit. Yhdellä silmäyksellä minua ei tunnistaisi, enkä jäisi kenenkään mieleen.

[Isä, poika ja paha henki. Gummerus 2007, s. 50-51]
Videot

Elävän arkiston upotuskoodi