Sinisalo, Johanna

Kuvatiedoston lataaminen
Photograph information
Kuva: Katja Lösönen / Teos
Katso video

 
 
Nimi
Sinisalo, Johanna
Kirjailijan muu nimi
Sinisalo, Aila Johanna
Synnyinaika
Synnyinpaikka
Asuinpaikkakunta tai -paikkakunnat
Tekijän käyttämä kieli
Kansallisuus
Maakunta-alue
Kirjailijan omat sanat
Lempiruno

"Lempirunoni" oli näyttely Helsingin kaupunginkirjaston Rikhardinkadun kirjastossa, jossa kirjailijoita pyydettiin nimeämään oma lempirunonsa ja kertomaan siitä.

***

Valitsemani runo on vähän tuntemattomampaa Eino Leinoa. Sen nimi on "Hyvä peto" ja se on alunperin peräisin Painuva päivä -kokoelmasta (1914). Runo löytyy ainakin Laulun lahja -kokoelmasta.

En lue kovinkaan aktiivisesti lyriikkaa, ja siksi itseäni miellyttävät runot eivät välttämättä edusta aina kaikkein mestarillisinta muotoa, vaan ne ovat tärkeitä ulkokirjallisistakin
syistä.

Tämän runon eräs ystäväni näytti minulle, kun oli lukenut esikoisteokseni Ennen päivänlaskua ei voi (2000). Hän kysyi, oliko runo minulle tuttu, koska hänen mielestään se oli kuin romaanini
rinnakkaisteos - niin pitkälle kuin runo ja romaani nyt sisaret voivatkaan olla. En tuntenut runoa etukäteen, ja silti ystäväni oli aivan oikeassa.

Se olisi voinut olla romaanini tärkeä taustavaikuttaja, jos olisin sen aiemmin lukenut. Mutta en ollut. Silti tunsin hetken olevani hämmentävällä tavalla yhtä suuremman kokonaisuuden, jonkinlaisen
suomalaisen sielunmaiseman kanssa - tunnelmien ja teemojen, jotka voivat säteillä sukupolvien yli.


HYVÄ PETO

Peto on minun armaani, vaan peto hyvä,
ei haavoita silmänluontinsa syvä,
ei tahdo hän tappaa, kynsiä, purra,
vain hiipiä hiljaa ja kauniisti surra,
pään painaa olkahan lemmityn miehen,
elon siirtää kuin laskevan auringon tiehen,
hänet kiertää katseella hyväilevällä,
niin kärsimys kirkkaalla, surun kipeällä,
ja heittää maailman yli yön hunnun
ja tuntea kuolon ja rakkauden tunnun.

Peto on minun armaani, vaan peto arka,
hän askelta säikkyy, hän ääntä jo karkaa,
kun kutsut, hän pelkää, kun huudat, hän
lymyy
ja silmänsä lehvien halki vain hymyy,
hänet saada voi saaliiksi ahdistamalla,
kun vuori on eessä ja jyrkänne alla,
voit vangita hänet ja kotiisi kantaa,
mut silloin hän saattaa iskunkin antaa,
voi hyväillen hyökätä, suudellen purra
ja itse sun haavojas haikeimmin surra.

Peto on minun armaani, vaan peto soma,
ei tahdo hän olla pyytäjän oma,
hän tahtovi tulla, kun hällä on mieli,
ei silloin kun kutsuu lempijän kieli,
jos väistyt, hän seuraa, jos hyökkäät, hän
haihtuu,
jos etsit, hän elämän murheeksi vaihtuu,
hänet parhaiten voitat, kun suot hänen mennä,
et itkuas näytä, et vastaansa ennä,
hän kärsiä tahtoo ja onneton olla
ja yöstänsä tummasta syliisi tulla.
Elämäkertatietoa
synt. 22.06.1958 Sodankylässä
asuu Tampereella
perhesuhteet: avomies ja aikuinen tytär
opinnot: HuK 1986, mainoshoitaja MAT 1987
ammatti: kirjailija 1997-
sivutoimet: käsikirjoittaja ; luovan kirjoittamisen, sarjakuvan, mainonnan ja markkinoinnin opetusta 1982-

palkinnot: Finlandia-palkinto v. 2000
Suomen Tolkien-seuran Kuvastaja-palkinto parhaasta suomalaisesta fantasiaromaanista v. 2000
Tampereen kaupungin luovan kirjallisen työn palkinto 2000, 2003
James Tiptree Jr. -palkinto (USA) 2004 Not before sundown -teoksesta
Pirkanmaan taidetoimikunnan vuoden 2005 taidepalkinto
Nuori Aleksis -palkinto 2009
Palkintoehdokas vuoden 2012 Prix Escapades -palkinnon (Ranska) saajaksi Linnunaivot-romaaninsa (2010) ranskannoksella Oiseau de malhor (2011).

harrastukset: vuoristovaellus, astro- ja gastronomia, sarjakuvat

Tamperelainen Johanna Sinisalo on 1980-luvulta lähtien julkaissut tieteis-, fantasia- ja kauhunovelleja sekä kirjoittanut artikkeleita kokoomateoksiin populaarikulttuurista, mm. sarjakuvasta ja scifistä. 2000-luvulla hän on julkaissut kuusi romaania, joista esikoinen, Finlandia-palkinnolla v. 2000 palkittu Ennen päivänlaskua ei voi, on käännetty yli kymmenelle kielelle. Lyhytproosakokoelman Kädettömät kuninkaat ja muita häiritseviä tarinoita Sinisalo julkaisi vuonna 2005 ja lastenkirjan Möbiuksen maa (2010) ja Enkelten verta -romaanin vuonna 2011.
Kuunnelma- ja näytelmäkäsikirjoituksia Sinisalo on tehnyt radioon ja televisiolle 1980-luvun puolestavälistä lähtien, yksin tai käsikirjoittajaryhmän jäsenenä.
Sinisalon sarjakuvakäsikirjoituksia on julkaistu yli 200, mm. yhdessä graafikko Hannu Mänttärin ja muiden kuvittajien kanssa.

Johanna Sinisalo katsoo, että kirjoittaminen on tapa hahmottaa todellisuutta toisin ja välittää näitä hahmotustapoja muille. Hänelle itselleen ovat kirjallisuuden antamat elämykset olleet pienestä saakka hyvin tärkeitä, ja ehkä siksi hän haluaa pyrkiä tuottamaan kokemuksia ja välittämään elämyksiä myös muille.

Johanna Sinisalolle tärkeitä kirjailijoita ovat olleet Tove Jansson, Astrid Lindgren, L. M. Montgomery, Ray Bradbury, Volter Kilpi, Vladimir Nabokov, Michel Tournier, Margaret Atwood.
Johanna Sinisalo on palkittu useana vuonna Turun Science Fiction -seuran myöntämällä Atorox-palkinnolla vuoden parhaasta suomalaisesta science fiction- tai fantasianovellista. Ensimmäisen Atoroxinsa Johanna Sinisalo sai jo v. 1986 - muut vuodet 1988, 1990, 1992, 1993, 1996, 2001 - ja hän onkin ollut tunnustettu science fiction- ja fantasiakirjallisuuspiireissä jo vuosien ajan. Johanna Sinisalo on sanonut scifistä, että se pyrkii heijastamaan jonkin nykyongelman vieraaseen aikaan tai paikkaan, samalla se abstrahoi probleeman ja antaa lukijalle mahdollisuuden tarkastella sitä ilman todellisuuden tuomaa painolastia. (KU 5.12.2000, Arja-Anneli Tuominen)
Romaanituotantoaan Sinisalo ei laske enää fantasian tai science fictionin piiriin.

Kysyttäessä merkittävintä teosta omasta tuotannostaan Johanna Sinisalo vastaa: "Romaanituotantoni käsittää vasta kaksi teosta [vuonna 2003], joten en mielelläni laittaisi niitä mihinkään järjestykseen. Sekä Ennen päivänlaskua ei voi (Tammi 2000) että Sankarit (Tammi 2003) ovat minulle molemmat hyvin merkittäviä ja varsin eri syistä."

Esikoisromaani Ennen päivänlaskua ei voi sai vuoden 2000 Finlandia-palkinnon. Romaani otettiin yleisesti hyvin innostuneesti vastaan. Finlandia-palkinnon valitsi viime kädessä Helsingin yliopiston kotimaisen kirjallisuuden professori Auli Viikari, joka sanoo, että kirja vaikutti häneen kuin adrenaliiniruiske. Auli Viikari: "Sinisalo nyrjäyttää maailman uuteen asentoon, jäsentää sen vauhdikkaasti uudelleen ja tutkii nimenomaan meidän omaa todellisuuttamme uusista näkökulmista ja uudenlaisin keinoin. -- [Kirja on] yhteiskuntakriittinen romaani ruotiessaan taloudellista ja seksuaalista vallankäyttöä, se on fantasia ja jännityskertomus ja se on myös tutkimusraportti peikon levinneisyydestä, fysiologiasta ja psykologiasta." (TS 5.12.2000, Kimmo Lilja).

Sankarit (2003) kirjasta on sanottu: "Sinisalo muuttaa ja mullistaa kansantaruston pyhän kirjan [Kalevalan] kenties omien mutta ainakin aikansa tarpeiden mukaiseksi. Nyt Väinämöinen rokkaa. Seppo Ilmarinen takoo bändissä rumpuja, kunnes antautuu tietokoneneroksi. -- Sinisalo pystyy näyttämään, miten kansalliset arkkityypit ovat nyt (ja iankaikkisesti) käteviä ja päteviä uusien ilmiöiden taustoittajia ja niiden tulkinnan apuvälineitä." (HS 23.10.2003, Antti Majander)
Sinisalo itse sanoo Sankarit-kirjaansa sisältyvästä yhdestä ideasta: "Ehkä kirjani on yritys näyttää se, kuinka kansalliseksi omaisuudeksi muuttuminen syö henkilön identiteetin." (TS 6.11.2003, Tuomo Karhu)

Pirkanmaalaisuuden merkitystä Sinisalo kommentoi: "Suomen kulttuurielämä tuntuu keskittyvän jatkuvasti yhä enemmän pääkaupunkiseudulle ja helsinkiläisyyttä pidetään kohta suomalaisuuden synonyyminä. Pirkanmaalla asuminen ja kirjailijana työskentely on yksi tapa muistuttaa siitä, että elämää on myös kehä kolmosen ulkopuolella."
Kirjailijan tuotantoon liittyvää lisätietoa
Sarjakuva-albumit:

Muumimamman vaarallinen nuoruus / käsikirjoitus: Johanna Sinisalo ; kuvitus: Ilkka Ruokola (2007)

Käsikirjoitukset:

Kotikatu, Yleisradio 1995-
Elämän suola, Yleisradio 1996-
Käenpesä, MTV 2004
Iron sky -elokuva, Blind Spot Pictures 2012

Antologiat, toimitetut teokset:

Vuosirengas 74 : proosa-antologia (1974)
Ensimmäinen yhteys : tieteisnovelleja / toim. Jyrki Ijäs (1988)
Illan tähti yksinäinen : tieteisnovelleja / toim. Raija Hämäläinen et al. (1991)
Kultainen naamio [kauhunovelleja] / toim. Boris Hurtta (1993)
Onnellinen kuolema [fantasia-antologia] / toim. Boris Hurtta (1996)
Intohimosta rikokseen [rikosnovelleja] (2002)
Verkon silmässä : tarinoita internetin maailmasta / toim. Johanna Sinisalo (2005) ; sis. myös Sinisalon tekstin Luolassa
The Dedalus book of Finnish fantasy / edited by Johanna Sinisalo (Dedalus Books 2005)

Muuta:

Hajamietteitä suomalaisesta sarjakuvasta osa 2 (1985); sis. Johanna Sinisalon artikkeleita sarjakuvasta
Puhekuplia 1 ja 2 : kirjoituksia sarjakuvasta (1986, 1987); sis. Johanna Sinisalon artikkeleita sarjakuvasta
Tieteiskirjallisuuden maailmoita / toim. Matti Savolainen (1987); sis. Johanna Sinisalon artikkeleita tieteiskirjallisuudesta
Tove Jansson : muistonäyttely / toim. Anneli Ilmonen et al. (2002); sis. mm. Johanna Sinisalon artikkelin Muumilaakso: sadun ja satiirin valtakunta
Fantasian monet maailmat / toim. Kristian Blomberg et al. ; sis. mm. Sinisalon artikkelin Fantasia lajityyppinä ja kirjailijan työvälineenä
Ääntä ja vimmaa : kirjoituksia 50-vuotiaasta Keltaisesta kirjastosta / toim. Hannu Harju ; sis. mm. Sinisalon artikkelin Objektiivisuuden kiirastuli
Onko totta? = Is this for Real? : [Tampereen taidemuseon 80-vuotisjuhlanäyttely 20.5-28.8.2011] / käsikirjoitus Johanna Sinisalo (2011)

Novellikäännöksiä antologioissa:

englanti:
Year's best SF. 13, Eos 2008:
- novelli Baby Doll, käänt. David Hackston

ranska:
Linnées boréales, Presses universitaires de Caen 2001:
- novelli Transit, käänt. Anne Colin du Terrail

puola:
Kroki w nieznane, Almanach fantastyki 3, käänt. Sebastian Musielak, Solaris 2007:
- novelli Baby Doll
Lähteitä ja viittauksia
Pirkanmaalaisia nuortenkirjailijoita / toim. Katariina Ahtiainen et al. (Suomen nuortenkirjaneuvoston Tampereen osasto 1993)
Sarmavuori, Katri Lukijatutkimuksia tieteiskirjallisuudesta : Johanna Sinisalon novellit aikuislukijoiden tulkitsemina (Turun opettajankoulutuslaitos 1995)
Kotimaisia lasten- ja nuortenkirjailijoita 8. Loivamaa, Ismo. Avain, 2012.
Kotimaisia nykykertojia 4 / toim. Ismo Loivamaa, Saara Vesikansa (BTJ Kirjastopalvelu 2005)
Ilmaisun murroksia vuosituhannen vaihteen suomalaisessa kulttuurissa / toim. Yrjö Heinonen, Leena Kirstinä, Urpo Kovala (2005)
Kotimaisia tieteis- ja fantasiakirjailijoita / toim. Vesa Sisättö & Toni Jerrman (BTJ 2006)
Karkulehto Sanna Kaapista kaanoniin ja takaisin : Johanna Sinisalon, Pirkko Saision ja Helena Sinervon teosten queer-poliittisia luentoja (2007)
Taide ja liike : keho, tila, ääni, kuva, kieli / toim. Olli Mäkinen, Tiina Mäntymäki (2007)
Kotimaista naissarjakuvaa : marginaalista maailmankartalle / toim. Miia Vistilä (2008)
Lehtileikkeet : Johanna Sinisalo (Tampereen kaupunginkirjasto)

Videot
Elävän arkiston upotuskoodi
Automaattisesti tuotettuja vinkkejä hakusanoihin perustuen. Nuolisymbolia klikkaamalla näet vinkkauksen perusteet.
Teosvinkki: otsikko on linkki teoksen tietoihin
Kirjailijavinkki: otsikko on linkki kirjailijan tietoihin
Hakusanavinkki: lisää hakusanalla kuvailtuja teoksia
Katso myös
 • Elävän arkiston upotuskoodi
 • Kirjallisuudenlaji
  maaginen realismi
 • Tekijä
  Sinisalo, Johanna
 • Palkinto
  Akateemisen suosituin esikoisteos: 2000
 • Kirjallisuudenlaji
  fantasiakirjallisuus
 • Palkinto
  Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinto: 2000
 • Konkreettiset tapahtumapaikat
  Tampere
 • Alkukieli
  Suomen kieli
 • Palkinto
  Kuvastaja-palkinto: 2000
 • Tekijä
  Sinisalo, Johanna
 • Palkinto
  Finlandia-palkinto: 2000
 • Nopola, Sinikka(henkilö, kirjailija tai muu tekijä)
 • Tyyppi
  henkilö, kirjailija tai muu tekijä
 • Tekijän saamat palkinnot
  Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinto: 2003
 • Julkaisujen vuosikymmenet
  2000-2009
 • Ammatti
  lastenkirjailijat
 • Asiasana tai oma avainsana
  novellit
 • Opiskelupaikkakunta tai -paikkakunnat
  Tampere
 • Tekijän käyttämä kieli
  Suomen kieli
 • Ammatti
  kirjailijat
 • Maakunta-alue
  Pirkanmaa
 • Asiasana tai oma avainsana
  Kotimaisia nykykirjailijoita
 • Sukupuoli
  nainen
 • Julkaisujen vuosikymmenet
  2010-luku
 • Kansallisuus
  suomalaiset
 • Simukka, Salla(henkilö, kirjailija tai muu tekijä)
 • Asiasana tai oma avainsana
  Kotimaisia nykykirjailijoita
 • Asuinpaikkakunta tai -paikkakunnat
  Tampere
 • Kansallisuus
  suomalaiset
 • Sukupuoli
  nainen
 • Tekijän saamat palkinnot
  Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinto: 2012
 • Julkaisujen vuosikymmenet
  2010-luku
 • Ammatti
  kirjailijat
 • Julkaisujen vuosikymmenet
  2000-2009
 • Tekijän käyttämä kieli
  Suomen kieli
 • Asiasana tai oma avainsana
  spekulatiivinen fiktio (kaunokirjallisuus)
 • Synnyinpaikkakunta
  Tampere
 • Tyyppi
  henkilö, kirjailija tai muu tekijä
 • Maakunta-alue
  Pirkanmaa
 • Krohn, Leena(henkilö, kirjailija tai muu tekijä)
 • Asiasana tai oma avainsana
  fantasiakirjallisuus
 • Kansallisuus
  suomalaiset
 • Ammatti
  lastenkirjailijat
 • Asiasana tai oma avainsana
  novellit
 • Julkaisujen vuosikymmenet
  2000-2009
 • Ammatti
  kirjailijat
 • Asiasana tai oma avainsana
  spekulatiivinen fiktio (kaunokirjallisuus)
 • Julkaisujen vuosikymmenet
  2010-luku
 • Sukupuoli
  nainen
 • Koulutus tai tutkinto
  humanististen tieteiden kandidaatit
 • Tekijän käyttämä kieli
  Suomen kieli
 • Tyyppi
  henkilö, kirjailija tai muu tekijä
 • Asiasana tai oma avainsana
  Kotimaisia nykykirjailijoita
 • Vainonen, Jyrki(henkilö, kirjailija tai muu tekijä)
 • Maakunta-alue
  Pirkanmaa
 • Asuinpaikkakunta tai -paikkakunnat
  Tampere
 • Julkaisujen vuosikymmenet
  2000-2009
 • Julkaisujen vuosikymmenet
  2010-luku
 • Ammatti
  kirjailijat
 • Asiasana tai oma avainsana
  spekulatiivinen fiktio (kaunokirjallisuus)
 • Asiasana tai oma avainsana
  novellit
 • Tekijän käyttämä kieli
  Suomen kieli
 • Asiasana tai oma avainsana
  Kotimaisia nykykirjailijoita
 • Opiskelupaikkakunta tai -paikkakunnat
  Tampere
 • Asiasana tai oma avainsana
  maaginen realismi
 • Kansallisuus
  suomalaiset
 • Tyyppi
  henkilö, kirjailija tai muu tekijä
 • Peltoniemi, Sari(henkilö, kirjailija tai muu tekijä)
 • Asiasana tai oma avainsana
  fantasiakirjallisuus
 • Maakunta-alue
  Pirkanmaa
 • Julkaisujen vuosikymmenet
  2000-2009
 • Tekijän käyttämä kieli
  Suomen kieli
 • Ammatti
  kirjailijat
 • Sukupuoli
  nainen
 • Julkaisujen vuosikymmenet
  2010-luku
 • Tyyppi
  henkilö, kirjailija tai muu tekijä
 • Ammatti
  lastenkirjailijat
 • Asiasana tai oma avainsana
  Kotimaisia nykykirjailijoita
 • Asiasana tai oma avainsana
  novellit
 • Kansallisuus
  suomalaiset
 • Asiasana tai oma avainsana
  spekulatiivinen fiktio (kaunokirjallisuus)
 • Alasalmi, Päivi(henkilö, kirjailija tai muu tekijä)
 • Opiskelupaikkakunta tai -paikkakunnat
  Tampere
 • Tyyppi
  henkilö, kirjailija tai muu tekijä
 • Julkaisujen vuosikymmenet
  2010-luku
 • Julkaisujen vuosikymmenet
  2000-2009
 • Ammatti
  kirjailijat
 • Kansallisuus
  suomalaiset
 • Tekijän käyttämä kieli
  Suomen kieli
 • Asiasana tai oma avainsana
  Kotimaisia nykykirjailijoita
 • Asiasana tai oma avainsana
  novellit
 • Sukupuoli
  nainen
 • Ammatti
  lastenkirjailijat
 • Ammatti
  käsikirjoittajat
 • Maakunta-alue
  Pirkanmaa
 • Tolonen, Vuokko(henkilö, kirjailija tai muu tekijä)
 • Ammatti
  käsikirjoittajat
 • Synnyinaika
  1958
 • Sukupuoli
  nainen
 • Kansallisuus
  suomalaiset
 • Ammatti
  lastenkirjailijat
 • Ammatti
  kirjailijat
 • Tekijän käyttämä kieli
  Suomen kieli
 • Koulutus tai tutkinto
  humanististen tieteiden kandidaatit
 • Tyyppi
  henkilö, kirjailija tai muu tekijä
 • Opiskelupaikkakunta tai -paikkakunnat
  Tampere
 • Maakunta-alue
  Pirkanmaa
 • On sama kuin
  Tikka, Vuokko
 • Asuinpaikkakunta tai -paikkakunnat
  Tampere
 • Toivola, Ritva(henkilö, kirjailija tai muu tekijä)
 • Kansallisuus
  suomalaiset
 • Asiasana tai oma avainsana
  spekulatiivinen fiktio (kaunokirjallisuus)
 • Tekijän käyttämä kieli
  Suomen kieli
 • Julkaisujen vuosikymmenet
  2000-2009
 • Ammatti
  kirjailijat
 • Julkaisujen vuosikymmenet
  2010-luku
 • Tyyppi
  henkilö, kirjailija tai muu tekijä
 • Asiasana tai oma avainsana
  fantasiakirjallisuus
 • Sukupuoli
  nainen
 • Koulutus tai tutkinto
  humanististen tieteiden kandidaatit
 • Ammatti
  lastenkirjailijat
 • Asiasana tai oma avainsana
  novellit
 • Liksom, Rosa(henkilö, kirjailija tai muu tekijä)
 • Tyyppi
  henkilö, kirjailija tai muu tekijä
 • Kansallisuus
  suomalaiset
 • Ammatti
  lastenkirjailijat
 • Julkaisujen vuosikymmenet
  2000-2009
 • Koulutus tai tutkinto
  humanististen tieteiden kandidaatit
 • Asiasana tai oma avainsana
  Kotimaisia nykykirjailijoita
 • Asiasana tai oma avainsana
  novellit
 • Tekijän käyttämä kieli
  Suomen kieli
 • Julkaisujen vuosikymmenet
  2010-luku
 • Sukupuoli
  nainen
 • Ammatti
  kirjailijat
 • Synnyinaika
  1958
 •