Mitä lukisin seuraavaksi? Kirjastojen Kirjasampo.fi auttaa sinua löytämään kiinnostavat kirjailijat, kirjat ja lukukokemukset.

Sjón

Kuvatiedoston lataaminen
Photograph information
copyright Johannes Jansson / Like
Kirjailijan muu nimi
Sigurðsson, Sigurjón Birgir
Synnyinaika
Synnyinpaikka
Tekijän käyttämä kieli
Kansallisuus
Teokset
Tyyppi
romaanit
Tyyppi
romaanit
Tyyppi
romaanit
Tyyppi
romaanit
Tyyppi
romaanit
Tyyppi
runokokoelmat
Tyyppi
romaanit
Tyyppi
romaanit
Elämäkertatietoa
Islantilaisen Sjónin (s. 1962) tausta on punkissa ja surrealismissa. Hän oli 1980-luvulla yksi islantilaisen undergroundin keulakuvista ja mm. mukana perustamassa legendaarista Sugarcubes-bändiä. Maassaan erittäin arvostettu ja tunnettu kulttuurivaikuttaja tunnetaan paitsi romaaneistaan ja runoistaan myös musiikista, teatterista ja jopa oopperasta.

Sjón on kirjoittanut viisi romaania, joista ensimmäinen, Stálnótt, ilmestyi vuonna 1987. Sjónin uusin romaani on Skugga-Baldur, josta hän sai Pohjoismaisen neuvoston kirjallisuuspalkinnon.

Ensimmäisen runokokoelmansa Sjón julkaisi jo 15-vuotiaana. Hän kuului 1970- ja 1980-luvuilla nuorten taiteilijoiden Medusa-ryhmään, joka ammensi punkista ja surrealismista.

Sjón on tehnyt yhteistyötä muun muassa Björkin kanssa. Hän oli vuonna 2001 Oscar-ehdokkaana koskettavista laulusanoituksistaan, jotka kuultiin Björkin laulamina Lars Von Trierin musikaalissa Dancer in the Dark.

(Like)
Lähteitä ja viittauksia
Ulkomaisia fantasiakirjailijoita 2. Toim. Vesa Sisättö, Jukka Halme, Toni Jerrman. BTJ, 2009.