Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Toinen päivä

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Kuznetsin jättiläistyömaalle saapui rakentajia Neuvostoliiton kaikilta kolkilta, ja ulkomaita myöten. Heidän joukossaan oli kalmukkeja ja tataareja, permiläisiä ja burjaatteja, omaisuutensa menettäneitä, työttömiä ja keinottelijoita. Innostuneita aatteen ihmisiä, pakkotyöläisiä, lahkolaissaarnaajia, siivoojia, koneenkäyttäjiä, suunnitelijoita, opettajia. Amerikkalaiset spesialisti keikaroivat leveälierisillä hatuillaan, saksalaiset säästivät rahaa, italialaiset lauloivat romansseja ja kirjoittivat pitkiä kirjeitä kotimaahansa. Ja kaikkien heidän avullaan kasvoi tehdas, ja tehtaan ympärille kasvoi kaupunki keskelle Siperian erämaata.
Kuznetsin rakentajien rinnalle Ehrenburg piirtää kuvan myös toisenlaisesta yhteisöstä, vanhasta yliopistokaupungista, jonne rakennuskuume ei ole vielä levinnyt, mutta jonka opiskelijoista jotkut liittyvät jo Kuznetsin – ja uuden yhteiskunnan – rakentajiin.

”Toinen päivä” ilmestyi 1934. Se merkitsi jyrkkää käännettä Ehrenburgin tuotannossa: sosialismin voitot olivat poistanee kirjailijan epäuskon, hän oli hyväksynyt maailman ja uudet historialliset voimat – ja sosialistisen realismin keinot. ”Toinenpäivä” kuu luu ensimmäisten viisivuotissuunnitelmien innoittamiin ”rakennusromaaneihin”, joissa luodaan kuvaa uuden yhteiskunnan ja uuden neuvostoihmisen synnystä ja kehityksestä.
(takakansiteksti)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ilmestymisaika

Sivumäärä

315

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä

Ensimmäinen julkaisu

kyllä