Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Dervišši ja kuolema

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Dervišši ja kuolema on jugoslavialaisen Meša Selimovićin pääteos, monille kielille käännetty väkevän eeppinen romaani 1700-luvulta. Tapahtumapaikkaan on pieni bosnialainen kaupunki, joka kuuluu Turkin sulttaanin valtapiiriin. Kaupungissa on luostari, linnoitus, joka toimii myös vankilana, asukkaina turkkilaisia hallitusmiehiä ja alkuperäistä väestöä.
Luostaria johtaa Ahmed Nurudin. Vaikka hän on munkki, hän joutuu maistamaan sekä maallisen rakkauden että maallisen vallan maun. Muiksi keskushenkilöiksi nousevat Istanbulissa korkeasti koulutettu, mutta kauppiaaksi ryhtynyt Hassan sekä Hassanin kaunis sisar, joka on tärkeän virkamiehen, kadin, vaimo. Heidän kohtalonsa kietoutuvat yhteen ja muodostavat rungon romaanin juoneen.
Dervišši ja kuolema on monikerroksinen romaani. Se on värikäs kavalkadi pienen eteläeurooppalaisen kaupungin arkea ja juhlaa, ihmissuhteita ja juonitteluja. Ja se on matka monia kokeneen miehen sisimpään: viiltävän rehellinen kertomus etsinnästä ja erehtymisestä, arvoista ja niiden muuttumisesta, kuvaus velvollisuudesta, syyllisyydestä ja vapaudesta; ihmisenä olemisesta.
(takakansiteksti)

Kirjallisuudenlaji

Henkilöt, toimijat

Päähenkilöt

Tapahtumapaikat

Tarkka aika

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ilmestymisaika

Sivumäärä

394

Kustantaja

Sarjamerkintä

Ensimmäinen julkaisu

kyllä