Vielä yksi asia

Tyyppi

novellikokoelmat
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Alkuperäisteos josta tämän kokoelman novellit on valittu, Where I’m Calling From vuodelta 1988, oli viimeinen Carverin elinaikana julkaistu teos, tavallaan hänen testamenttinsa. Hän valitsi siihen neljästä aikaisemmasta kokoelmastaan kolmisenkymmentä kertomusta, joiden hän toivoi olevan arvoltaan pysyvimpiä, sekä seitsemän aiemmin julkaisematonta novellia. Suomennosvalikoima käsittää 18 novellia, niiden joukossa kaikki uudet kertomukset.
Kertomusten henkilövalikoima ja miljöö on ennestään tuttu: päähenkilönä on usein keski-ikäinen, lievästi alkoholisoitunut mies, joka on ajautunut aviokriisiin ja taloudellisiin vaikeuksiin, kotoisin jostain pikkukaupungista Yhdysvaltain pohjoisosista, läheltä metsiä ja kalavesiä. Tätä ankeantuntuista asetelmaa Carver kuitenkin varioi uskomattoman taitavasti, itseään toistamatta. Hän on tarkkavaistoinen avioliiton kuvaaja: mm. novelli ”Miksi te ette tanssi?”, jossa nuori pariskunta tutkii eronneen miehen pihalleen levittämiä huonekaluja, tuo havainnollisesti esiin aviosuhteen intiimiyden ja läheisyyden mutta samalla kumoaa sen.
Kokoelman seitsemän uusinta novellia kuuluvat kaikki Carverin tuotannon parhaimmistoon ja tuovat hänen kirjailijankuvaansa uusia piirteitä, mm. ironisen ja koomisen ulottuvuuden. Viimeinen kertomus, ”Tehtävä”, jossa hän sukeltaa erään historiallisen kollegansa elämänpiiriin, on lukijalle todellinen yllätys.
(lieveteksti)
Viime vuosikymmenien ihailluimman novellistin viimeiset mestariteokset nyt suomeksi.

”Hänen kertomuksensa on kirjoitettu äärimmäisen koruttomaan tyyliin ja ne kuvastavat arkipäinä kieltä, mutta niissä on pelottavaa hypnoottista voimaa. Hetkistä jolloin onni hylkää Carver tekee korkeinta taidetta.” –Newsday
”Yksi tämän maan hienoimmista kirjailijoista… Carverin kirjoittamaa kertomusta et unohda ikinä. Et ikinä.” -Oregonian
(takakansiteksti)

Kirjallisuudenlaji

Henkilöt, toimijat

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

kertomuksia

Ilmestymisaika

Sivumäärä

272

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä

Lisätietoja

Alkuteos Where I'm Calling From: New and Selected Stories.