Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Fahrenheit 451

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Kansikuva
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

”Tyylipuhdasta kauhukirjallisuutta jonka kauheus piilee totuuden siemenessä enemmän kuin yksittäisissä tuokiokuvissa tai ihmiskohtaloissa. Bradburyn teos on vavahduttavan nautittava tulevaisuudenkuva ja sen toteutumismahdollisuuksien havaitseminen tyrmää. Fahrenheit 451 ei ole enää varoitus vaan toteava kommentti.” Matti Rosvall – Aamulehti

Maailman on vallannut mieletön, suloinen hulluus: sen sijaan että ihminen rentoutuisi kotonaan vaikkapa hyvä kirja kädessä, hän menee olohuoneeseensa, jonka seinissä on televisioruutuja. Näiden kautta voi seurustella muiden kanssa kuin näköpuhelimessa.
Tiedotustekniikka on syrjäyttänyt kirjat. Ne täytyy polttaa. Fahrenheit 451 on lämpötila jossa painopaperi syttyy, se on sieluntila, jossa tuhkakin palaa ja yksikön näkemykset haihtuvat savuna ilmaan. Nouseeko enää kukaan vastustamaan yhteiskuntaa, joka pakottaa ihmiset toistensa peilikuviksi?

(takakansiteksti)

- - -

Tulevaisuuden Yhdysvalloissa hallitsijat kontrolloivat kansaa tylsyttämällä ihmisten mielet äärimmilleen viedyn roskaviihteen avulla. Jotta ihmiset eivät saisi mielelleen virikkeitä, kaikki kirjallisuus on kiellettyä. Kirjan päähenkilö on palomies Guy Montag. Palomiesten tehtävänä ei kuitenkaan ole sammuttaa tulipaloja, vaan sytyttää niitä: löydetyt kirjat poltetaan, kuten myös kirjojen omistajan talo. Montag ryhtyy kuitenkin ajattelemaan asioita uudestaan, kyseenalaistaa vallitsevan järjestelmän ja joutuu lopulta vaikeuksiin.
Fahrenheit 451 on varoittava skenaario siitä, millaiseksi yhteiskuntamme voisi pahimmillaan muodostua, mikäli sitä vietäisiin tiettyyn suuntaan.

(Wikipedia)

- - -

Ray Bradburyn vuonna 1953 ilmestynyt romaani Fahrenheit 451 on dystopiaklassikko ydinsotaan ajautuvasta maailmasta, jossa ihmiset turrutetaan, heidät suorastaan viihdytetään hengiltä. Sivistyneistö on syrjäytetty. Kansa pidetään passiivisena ja tietämättömänä. Kirjallisuus on kiellettyä. Palomiesten tehtävänä on polttaa kirjat ja niitä omistavien ihmisten talot. Kirjojen mukana tuppaavat palamaan kirjojen omistajatkin.

Palomies Guy Montag pitää työstään. Sattumalta hän tapaa naapurissa asuvan eksentrisen seitsemäntoistavuotiaan Clarissen, joka kertoo hänelle sananvapauden maailmasta, fiksummasta maailmasta joka avautuu kirjojen lukemisen kautta. Montagin tv-narkomaanivaimo Mildredin yritettyä itsemurhaa ja Clarissen kadottua Montag järkkyy, hän alkaa lukea ja piilotella kirjoja kotonaan ja joutuu vaikeuksiin auktoriteettien kanssa. Teoksen aiempi suomennos on vuodelta 1966. Tästä uudesta suomennoksesta vastaa David Mitchellin Luukellot-suomennoksestaan Tähtifantasia-palkinnon saanut Einari Aaltonen.

(Sammakko, 2019)

Aiheet ja teemat

Henkilöt, toimijat

Päähenkilöt

Tapahtumapaikat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tapahtuma-aika

Asiasanayhdistelmät

Asiasana tai oma avainsana

Alkukieli

Elokuvat

Vie pois Kirjasampo.fi-sivustolta.

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Ilmestymisaika

Sivumäärä

223

Kieli

Kääntäjä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

194

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä

Sarjamerkintä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

209

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä

Sarjamerkintä