Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Kallokaiini

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Kansikuva
Kansikuva
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

Romaani 2000-luvulta. Päähenkilö Leo Kall on kehittänyt ruiskeen, jolla jokainen saadaan paljastamaan todelliset ajatuksensa. Näin valtionvastainen aines sotilaskansalaisten keskuudessa saataisiin kitkettyä juurineen. Mutta onko kenenkään uskollisuus Valtiolle vilpitöntä? Voiko ilmiantojen pelolle rakentuva järjestelmä toimia, vai onko itse ihminen sittenkin tärkeämpi, sekä yksilö että hänessä voimakkaana elävä aidon yhteisöllisyyden kaipuu?

- - -

Huippuajankohtainen! Rohkea! Älypitoinen!

Tekijä oli 20- ja 30-luvulla ylivoimaisesti huomattavin ruotsalainen uusi naiskirjailija, joka 1941 luopui vapaaehtoisesti elämästä tahtoen siten ilmaista vastalauseen ihmiskunnan alentamista vastaan.

"Kallokaiini" kohoaa mielikuvituksellisena tulevaisuudenromaanina korkealla kansainväliselle tasolle. Kehitellen diktatuurimaiden pyrkimyksiä Boye rakentaa sinää mekanisoidun maailmanvaltion, jossa ihmisten yksityinenkin elämä on tarkoin alistettu. Huippuunsa kehittyy urkinta, kun keksitään kallokaiini-niminen aine, joka panee kansalaiset paljastamaan salaisimmatkin ajatuksensa ja mielijohteena. Mestarillisesti rakennetulla kirjalla on uskomattoman paljon sanottavaa nykyhetken ihmiselle, joka on joutunut seuraamaan läheltä melkein samanlaisen kehityksen, kuin sen kuvaama on.

(Työväen sivistysliitto)

- - -

Kallokaiinin tapahtumat sijoittuvat tulevaisuuden Maailmanvaltioon, joka valvoo kansalaisiaan herkeämättä ja käy jatkuvaa sotaa naapurivaltionsa kanssa. Kansalaiset kuuluvat valtiolle, heidät erotetaan lapsena perheistään, kasvatetaan valtion laitoksissa ja sijoitetaan työskentelemään johonkin tuotannonalaan erikoistuneeseen kaupunkiin. Toisinajattelu kitketään ilmiantoverkostoin ja itsekrittiikkiseremonioin. Yksi Maailmanvaltion asukkaista on Leo Kall, järjestelmään vakaasti uskova kemisti. Hän on kehittänyt ruiskeen, joka saa ihmiset paljastamaan sisimmät tuntonsa ja salaisuutensa. Turvallisuusviranomaiset kiinnostuvat Kallin keksinnöstä, koska se tarjoaa mahdollisuuden kriminalisoida tekojen lisäksi myös väärät ajatukset. Kokeet aineella aloitetaan, mutta seuraukset ovat arvaamattomat, sillä kaikilla on jotain salattavaa… Vuonna 1940 ilmestynyt Kallokaiini on ruotsalaisen Karin Boyen (1900-1941) tunnetuin romaani. Se on tieteis- ja dystopiakirjallisuuden klassikko, joka ennakoi muun muassa George Orwellin visioita. Se heijasteli ilmestymisaikanaan 1900-luvun totalitaaristen valtioiden kehitystä, mutta sen ajankohtaisuus on myöhemmin vain kasvanut. Yli kymmenelle kielelle käännetty Kallokaiini ilmestyy nyt Olli Virtasen uutena suomennoksena.

(Kiuas, 2021)

Päähenkilöt

Tapahtuma-aika

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

285

Kieli

Sarjamerkintä

Alanimeke

romaani 2000-luvulta

Ilmestymisaika

Sivumäärä

255

Kieli

Kääntäjä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

244

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä