Mitä lukisin seuraavaksi? Kirjastojen Kirjasampo.fi auttaa sinua löytämään kiinnostavat kirjailijat, kirjat ja lukukokemukset.
Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Lapsuus

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!
Tyyppi
romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
kuvaus
Nathalie Sarraute (s. 1900) on Ranskan uuden romaanin aloittaja ja yksi sen nimekkäimmistä edustajista. Vaikka hän "Lapsuudessa" kertookin omista vaiheistaan, poikkeaa teos täysin tavanomaisista lapsuuden kuvauksista.

Pieni tyttö vuosisadan alun Pariisisssa, Moskovassa, Pietarissa, Sveitsissä, Venäjän maaseudulla vanhassa kartanossa; lähimpinään kaunis, välinpitämätön, jumaloitu äiti, arkielämässä pidättynyt, mutta seurassa loistava isä, tämän uusi vaimo, äitipuoli, joka nopeasti muuttuu iloisesta tytöstä kireähermoiseksi, varottavaksi naiseksi.

Siinä puitteet pienen tytön kasvamiselle, arjelle, ilon hetkelle, pettymyksille; värikkäät puitteet ja epätavallisetkin. Mutta ne ovat vain osa tätä hienoa teosta; Sarraute on itse sanonut etteivät ulkoiset seikat ole hänelle kirjailijana merkittäviä.

Tärkeitä ovat pienen Nathalien mielenliikkeet, se mitä hän huomaa, oivaltaa, käsittää elämästä, ihmisistä, käsittää väärin, muistaa; pienen ihmisen vapaudenhalu, tahdonvoima; aikuisen Nathalien vuoropuhelu lapsuuden Nathalien kanssa.

Tämän kirjan inhimillinen ylpeys koskettaa, sen harvinainen hehku, älykkyys, lämpö, huumori.

(Otava)
Tarkka aika
Asiasana tai oma avainsana
Alkukieli
Tekstinäyte
" Aiotko todella tehdä sen? »Palauttaa mieleen lapsuusmuistot»? ... Ne sanat ärsyttävät sinua, et pidä niistä. Mutta tunnusta vain, että juuri ne sanat sopivat tarkoitukseesi. Sinä haluat »palauttaa mieleen muistot» ... ei kannata kiemurrella, niinhän se on."
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.
julkaisut
Ilmestymisaika
Sivumäärä
218
Kustantaja
Kieli
Sarjamerkintä
Ensimmäinen julkaisu
kyllä
Ilmestymisaika
Ilmestymisaika
Sivumäärä
291
Kustantaja
Kieli
Kääntäjä