Kirjan taajuudella -podcast, jakso 2

Kirjahylly

18 kirjaa

13.2.2018
|Kaikki kirjahyllyt

Kirjasammon ja Kirjastokaistan podcast-sarja Kirjan taajuudella tarttuu kirjallisuuden ilmiöihin keskusteluilla, jotka tarjoavat kuulijalle paljon lukuvinkkejä. Sarjaa toimittaa Tuomas Aitonurmi, joka keskustelee jaksojen teemoista vaihtuvien vierailijoiden kanssa.

 

Proosan runoutta, runoilijoiden proosaa

 

(Klikkaa otsikkoa "Proosan runoutta, runoilijoiden proosaa" kuunnellaksesi podcastin toisen jakson.)

 

Kirjan taajuudella -podcastin toisessa jaksossa käsitellään kotimaisten runoilijoiden viime aikoina kirjoittamia esikoisproosateoksia, pohditaan syitä niiden runsaaseen määrään ja jaetaan vinkkejä kirjoista, joissa joko runon keinot näkyvät proosassa tai runous lähestyy proosaa. Tuomaksen vieraana jaksossa on kirjailija Sinikka Vuola, jolta julkaistiin syksyllä 2016 romaani Replika hänen kirjoitettuaan sitä ennen kolme runokokoelmaa.

Miten runoilija päätyy prosaistiksi? Miksi runoilijoiden esikoisproosateoksia ilmestyy meillä juuri nyt? Miksi termi "lyyrinen proosa" kirja-arvostelussa voi olla ongelmallinen? Miten Mahdollisen Kirjallisuuden Seura on vaikuttanut proosakokeiluihin kotimaisessa nykykirjallisuudessa? Mikä Sinikkaan on tehnyt vaikutuksen 1960-luvun ranskalaisen "uuden romaanin" estetiikassa? Millainen voi olla kokonaan kysymyslauseista koostuva kirja? Muun muassa näihin kysymyksiin vastataan, ja lisäksi esitellään viisi ulkomaista ja viisi kotimaista kirjaa tai kirjailijaa runon ja proosan rajapinnoilta! 

Sinikka Vuolan valinnat ulkomaisesta kirjallisuudesta:

Christian Bök: Eunoia
Clarice Lispector: koko tuotanto, mm. Lähellä villiä sydäntä, Passio
Padgett Powell: The Interrogative Mood
Nathalie Sarraute: koko tuotanto, mm. Kultaiset hedelmät, Tropismeja
Virginia Woolf: Aallot

Tuomas Aitonurmen valinnat kotimaisesta kirjallisuudesta:

Sanna Karlström: Multaa sataa, Margareta
Marianna Kurtto: Tristania
Maria Matinmikko: Värit
Harry Salmenniemi: Uraanilamppu ja muita novelleja
Jukka Viikilä: Akvarelleja Engelin kaupungista

Kirjahyllyssä ovat mukana jaksossa mainitut kirjat, joiden tiedot ovat Kirjasammossa, ja tietoja voi tutkia kansia klikkaamalla.

Kirjan taajuudella -podcastia voi seurata sekä Kirjasampo.fi:n että Kirjastokaista.fi:n kautta, ja jaksot ovat kuunneltavissa Soundcloudissa.