Mitä lukisin seuraavaksi? Kirjastojen Kirjasampo.fi auttaa sinua löytämään kiinnostavat kirjailijat, kirjat ja lukukokemukset.
Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Berlin Alexanderplatz

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!
Videot
Tyyppi
romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.
kuvaus
Berlin Alexanderplatz on romaani väkivahvasta, hyväluontoisesta, jääräpäisestä Franz Biberkopfista. Tämä entinen sementtityöläinen ja muuttomies on juuri vapautunut vankilasta ja tahtoo nyt elämältä ”muutakin kuin voileipiä”.

Tarinan kehyksenä on ensimmäisen maailmansodan jälkeinen Berliini, sen slummien myllertävä elämä ja ihmiskohtalot. Rakenteeltaan ja sanomaltaan rikas kerronta vaihtelee rahvaanomaisesta hienostuneeseen, huolimattomasta ankaraan, muodottomasta suurenmoisiin rakennelmiin.

Berlin Alexanderplatz tunnetaan kautta maailman myös Rainer Werner Fassbinderin vaikuttavana televisiosarjana.
(WSOY)

Saksalainen Alfred Döblin (1878-1956) on aikamme harvalukuisia suuria eepikkoja Joycen, Proustin ja Musilin rinnalla. Berlin Alexanderplatz on tarina väkivahvasta, hyväluontoisesta, jääräpäisestä Franz Biberkopfista, entisestä sementtityöläisestä ja muuttomiehestä joka on vapautunut vankilasta ja tahtoo nyt elämältä ”muutakin kuin voileipiä”. Kehyksenä on ensimmäisen maailmansodan jälkeinen Berliini, sen slummien myllertävä elämä ja ihmiskohtalot. Teemansa Döblin käsittelee monitasoisesti, kuin erilaisista peileistä heijastellen. Rakenteeltaan ja sanonnaltaan teos on yhtä rikas: se vaihtelee rahvaanomaisesta hienostuneeseen, huolimattomasta ankaraan, muodottomasta suurenmoisiin rakennelmiin.
(takakansiteksti)
Päähenkilöt
Tapahtumapaikat
Konkreettiset tapahtumapaikat
Tarkka aika
Alkukieli
Tekstinäyte
Hän seisoi Tegelin vankilan portin edessä ja oli vapaa. Eilen hän oli vielä takana pellolla haravoinut perunoita muiden kanssa, vanginpuvussa, nyt hän käveli keltaisessa kesätakissa, he haravoivat siellä takana, hän oli vapaa.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.
julkaisut
Ensimmäinen julkaisu
kyllä
Kieli
Ilmestymisaika
Sivumäärä
558
Kustantaja
Kääntäjä
Ilmestymisaika
Sivumäärä
427
Kustantaja
Kieli
Ilmestymisaika
Sivumäärä
315
Kustantaja
Kieli
Muu tekijä
Videot
Elävän arkiston upotuskoodi