Alhaisolauluja

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

runokokoelmat
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Kössi Kaatra (1882-1928) oli 20-luvun modernismin läpimurtoon asti Suomen tunnetuin työväenrunoilija. Tämän päivän suomalaisille runonlukijoille Kaatran tuotanto on lähes tuntematon, jo vuosia sitä on ollut mahdoton saada käsiin. ja kuitenkin se on hyvin runsas, kuten jo tämän kirjan valikoima osoittaa.

Kössi Kaatra toimi elämänsä aikana monissa ammateissa: sanomalehdenjakajana, juoksupoikana, ravintola-apulaisena, asianajotoimistossa, kirjakauppiaana ja kustantajana, teatterinjohtajana, sekatavarakaupan omistajana ja lehden toimitussihteerinä. Kansalaissodan aikana hän pakeni Ruotsiin, jossa eli lopun elämänsä.

Ennen vuoden 1905 suurlakkoa Kössi Kaatra oli julkaissut kolme runokokoelmaa esikuvinaan aikakauden runoilijasuuruudet, ennen muuta Eino Leino. Suurlakko teki hänestä työläisjoukkojen runoilijan ja aktivistin. Hänestä tuli työväenliikkeen nousun tulinen tulkki, sittemmin työväenliikkeen "hovirunoilija". Ruotsissa hän julkaisi kolme proosateosta, ja kirjoitti runsaasti novelleja ja runoja sekä suomalaisiin että amerikansuomalaisiin lehtiin.

Kössi Kaatran viimeisten vuosien tuotanto on usein ilmausta syvästä tragiikasta, jonka kansalaissota synnytti. Mutta milloinkaan hän ei menettänyt uskoaan tulevaisuuteen, asiansa oikeutukseen.

(Takakansiteksti)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

valitut runot vuosilta 1903-27

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

287

Kieli

Lisätietoja

Sisältää Lauri Lajusen kirjoittaman, Kössi Kaatraa ja hänen tuotantoaan esittelevän Esipuheen (4 s.).

Muu tekijä

Sarjamerkintä