Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Isä, poika ja Pyhäranta

Videot

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Isoisä on kuollut, hautajaisiin saapuvat vain isä ja poika. Sukupolvelta toiselle peritytynyt mykkyys, synkkyys ja umpimielisyys pääsevät viimein käsittelyyn, kun isä ja poika viettävät hautajaisten jälkeisen viikonlopun isoisän kotitalossa.

Isä on hammaslääkäri, jonka vaimo on juuri jättänyt hänet toisen miehen takia. Isää vaivaa lapsuudessa tapahtunut onnettomuus, joka vaikutti hänen ja isoisän väleihin.

Pojankin vaimo on lähtenyt. Vaimo haluaa lapsia, mutta jonkun muun kanssa. Poika on tahdoton antikvariaatin pitäjä, joka valahtaa yhden illan suhteesta toiseen eikä oikein osaa ottaa vastuuta mistään.

Isoisä on sodan aikana ja sen jälkeen kirjoittanut kasan kirjeitä veljelleen, muttei koskaan lähettänyt niitä. Isä ei voi niitä lukea, mutta antaa ne pojalle. Poika alkaa hiljalleen purkaa esiin suvun traumoja ja mykkyyden syitä. Ja syitähän löytyy.

Vaikka miehet vaikenevat kaikesta, ovat kirjan naiset senkin edestä toimeliaita. Sekä isän että pojan vaimot ovat kyllästyneet jurottaviin miehiinsä ja lähteneet maailmalle. Isoisää piti kasassa tämän kuolleen vaimon sisko Siiri, joka oli isällekin tärkeä tuki. Muitakin aktiivisia naisia kirjassa on, kuten isän nuoruuden rakastettu Saara ja Pirjo lähikuppilan tiskin takana.

Palviaisen sanankäyttö on taitavaa ja tarinan lävistävää ankeutta lievittää kerronnan huumori.
(Siina Tiuraniemi/ Sanojen aika)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

248

Kustantaja

Kieli

Videot

Elävän arkiston upotuskoodi