Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Joka kymmenes vuosi

Videot

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Miltä tuntuu maata silmät auki pimeässä huoneessa kun uni ei tule? Miltä köyhyys haisee? Kuinka paljon kaksi hyvässä uskossa kirjoitettua nimeä ja maksamattomat laskut todellisuudessa painavat? Miten hauras ihmisen mieli lopulta on?
Suomi ajautui vaikeaan lamaan 90-luvun alussa. Sen seurauksia maksetaan yhä. Maahan tuli yhdessä yössä 300 000 työtöntä, joista osan tragediaa syvensi loppuelämän ajan maksettava takausvelka. Suurin osa heistä oli tavallisia suomalaisia ihmisiä: yrittäjiä, palkansaajia, maanviljelijöitä, opiskelijoita, eläkeläisiä.
Joka kymmenes vuosi kertoo Ainon ja Pekan tarinan. He takaavat 1980-luvun lopulla Ainon vanhempien asuntolainan ja päätyvät lopulta sen maksajiksi. Parikymppiset opiskelijat joutuvat tilanteeseen, johon heillä ei ole mitään koulutusta tai työkaluja. Mutta he eivät aio lannistua.
Romaani seuraa, miten Ainon, Pekan ja heidän kahden lapsensa tässä kurimuksessa käy. Kuinka selvitä häpeästä, nöyryytyksestä ja ihmisarvon hävittämisen tunteesta, jonka luottotietojen ja sitä kautta ihmisen arkisten perusoikeuksien menettäminen aiheuttaa?
Yhden suvun onnettomuus kasvaa yleiseen oikeuden ja kohtuuden etsimiseen. Ennen kaikkea Joka kymmenes vuosi on kuitenkin kuvaus pienen ihmisen taistelusta kapitalistisessa todellisuudessa, jossa ihmisyys on menettämässä arvonsa.
Kirjailija Nina Honkasen Joka kymmenes vuosi tarttuu aiheeseen, josta niin yksityisesti kuin yleisestikin on vaiettu viisitoista vuotta. Teos antaa vihdoin äänen pankkikriisin uhreille, jotka ovat kantaneet häpeäänsä yksin ja hiljaa.

Romaani herätti jo ennen julkaisemistaan runsaasti huomiota niin kotimaassa kuin Suomen rajojen ulkopuolellakin. Lehtijutut takausvelkaisten tarinasta mursivat padot, ja sadat ihmiset ottivat yhteyttä Nina Honkaseen. Osa heistä itki, osa kiitti ja itki, osa onnitteli tekijää tärkeän aiheen tuomisesta päivänvaloon. Laman aiheuttamat haavat ovat vielä arpeutumatta ja Joka kymmenes vuosi kertoo tuosta historiaan jäävästä ajanjaksosta ennenkirjoittamattoman näkökulman.
(takakansiteksti)

Aiheet ja teemat

Henkilöt, toimijat

Päähenkilöt

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tarkka aika

Asiasanayhdistelmät

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

163

Kustantaja

Kieli

Videot

Elävän arkiston upotuskoodi