Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Suden merkki

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Jaako Antinpoika heilautti viittaa naulassa. Se oli tehty pidettäväksi tarpeen mukaan kummin puolin tahansa. Toinen oli tummaa, sinimustaa silkkiä, toinen läikehtivää punaista samettia. Jo lukon punos, sinisellä puolella hopeaa, punaisella kultaa, oli korusepän taidonnäyte sinänsä.
- Kakaramaisuutta aikuisessa miehessä, susi jupisi. Yksin puhuminen oli useimpien sota- ja laivanpäälliköiden ominaispiirre, hän mietti. Oli kokonaisia kuukausia, joiden aikana komentaja ei voinut keskustella ajatuksistaan kenenkään kanssa. Alaiset, likimmätkin upseerit, oli pidettävä oikean matkan päässä ja ainoa luottamuksellinen keskustelu oli mahdollista oman itsensä kanssa.
Kakaramaisuudelta tuntui tällä hetkellä kaikki puolentoista vuoden aikana koettu. Kun katsoo avoimin silmin itseään, mies näkee turhamaisuutensa rajat. Hänellä ne olivat kuukaudet Tukholmassa.
Piti näyttää. Ei riittänyt, että palvelu Kaarlea erikoistehtävissä ympäri Eurooppaa ja lunasti oikeuden paikkaansa maan ylhäisaatelissa. Lisäksi piti näyttää tukholmalaisille ja täällä majaileville aatelisille. Kymmenen vuoden ajan ammattisotilaana ja seikkailijana hän oli kerännyt omaisuutta tähtäimenään sukunsa mahdin palauttaminen jonakin päivänä, kun palaisi Tukholmaan ja Suomeen. Mutta hän sortui täällä karuselliin, johon moni condottieri ennen häntä oli hukannut ensin aikansa ja terveytensä, sitten omaisuutensa ja uransa.
Susi naurahti itselleen.
Tullessaan Tukholmaan toissa syksynä hän oli ostanut suurkartanon Skånesta kuvitellen palaavansa sinne jo viikon parin kuluttua. Mutta houkutukset olivat olleet liian suuret. Kahdeksantoistavuotiaana nuorukaisena, kaiken menettäneenä ja osittain henkipattona hän oli isän vangitsemisen ja surmaamisen jälkeen paennut maasta kuin ahdistettu sudenpentu. Palatessaan hän oli oikeutensa ja omaisuutensa takaisin saanut, Kaarlelle monia palveluksia tehnyt ja Euroopan melskeissä rikkauksia itselleen hankkinu tunnettu palkkasoturipäällikkö. Aatelistoverit ja Tukholman naiset ottivat hänet avosylin vastaan. Ja hän heittäytyi siihen syliin.
(takakansiteksti)

Henkilöt, toimijat

Päähenkilöt

Tarkka aika

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

336

Kieli