Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Hänen olivat linnut

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

Marja-Liisa Vartion viimeiseksi teokseksi jäi postuumisti vuonna 1967 julkaistu Hänen olivat linnut, joka rakentuu suurelta osin leskiruustinna Adelen ja hänen palvelijansa Alman keskusteluille.

Tässä teoksessa, jota on ehdottomasti pidettävä Vartion pääteoksena ja hänen tuotantonsa huippuna, kasvaa menneisyys vähintään yhtä tärkeäksi kuin nykyhetki. Teos on paitsi säätyläiselämäntavan ja tietyn aikakauden päättymisen kuvaus, myös taitavasti kerrottu rouvan ja palvelijan suhteen muuttumisen sekä vanhenemisen ja dementoitumisen kuva.

Teos voi pinnalta katsoen vaikuttaa tavanomaiseltakin suljetun maalaiskylän ja sen osittain karrikoidustikin esitettyjen asukkaiden kuvaukselta, mutta näkökulma syvenee, kun paneudutaan pohtimaan lintuja - toisaalta rovastivainajan konkreettista täytettyjen lintujen kokoelmaa, joka sekä kirjaimellisesti että symbolina pienenee, rapistuu ja hitaasti tuhoutuu, ja toisaalta lintuja - erityisesti joutsenta ja metsoa - romaanin metaforina ja niiden merkitystä romaanin aikakäsityksen kannalta. Niillä on merkityksensä myös kuvina romaanin eri henkilöistä ja ne kannattavat teoksen rakennetta.

Paitsi, että Hänen olivat linnut on Vartion viisitoistavuotisen kirjailijanuran huipentuma, on se samalla synteesi, joka yhdistää hänen tuotantonsa tärkeimmät linjat: lyyrikon näyt ja unet sekä prosaistin kunnianhimon, joka tähtää laveiden kokonaisuuksien luomiseen. Jos moniulotteisuutta ja monitulkintaisuutta pidetään arvottamiskriteerinä, voidaan sanoa, että Hänen olivat linnut ei ole ainoastaan Marja-Liisa Vartion pääteos, vaan samalla modernin suomalaisen kertomataiteen hienoimpia saavutuksia.

(Teos 2012)

Kuvaus kahdesta naisesta, ruustinnasta ja hänen apulaisestaan, jotka eivät näytä sietävän toisiaan, mutta ovat kuitenkin ihmeellisellä tavalla riippuvaisia toisistaan. Ruustinna vihasi miehensä täytettyjä lintuja, mutta tämän kuoltua ei voi elää ilman niitä.

Aiheet ja teemat

Päähenkilöt

Tapahtumapaikat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tarkka aika

Alkukieli

Tekstinäyte

– Naura vain sinä, sanoi ruustinna arvokkaasti. – Sinä et tiedä miltä minusta tuntuu kun asioita muutellaan. Sitä mikä sallitaan tapahtuvaksi yhdessä kohtauksessa, ei sallita toisessa.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

256

Kustantaja

Lisätietoja

Ilmestynyt ensin itsenäisenä, myöhemmin osana Marja-Liisa Vartion Valitut teokset -kokoelmaa.

Ilmestymisaika

Sivumäärä

282

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä

Osana julkaisua

Ilmestymisaika

Osana julkaisua