Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Mtsenskin kihlakunnan lady Macbeth

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

”Elämänilmiöihin perehtyneisyyden laajuuden, kansanelämän ongelmien syvällisen ymmärtämyksen ja venäjänkielen perusteellisen tuntemuksen puolesta hän usein ylittää jopa sellaiset venäläiset kirjallisuuden luovat tekijät kuin L. Tolstoin, Gogolin, Turgenjevin ja Gontšarovin.”
Nämä Maksim Gorkin sanat eivät ole ihailun aiheuttamaa liioittelua. Ken on ottanut tutustuakseen Nikolai Leskovin laajaan tuotantoon, päätyy pakostakin toteamukseen, että Venäjän eri kansankerrosten, niiden ongelmien, surujen ja olojen sekä kielen tuntijana ja käyttäjänä Leskovilla tuskin on vertaistaan.
Suomessa Leskov on vielä jokseenkin tuntematon. Aikaisemmin on tiettävästi julkaistu vain yksi ainoa hänen teoksistaan, ’Lumottu vaeltaja’ ja lehdissä on ollut joitakin novelleja. Mtsenskin kihlakunnan lady Macbeth on Leskovin ensimmäisiä teoksia ja ilmestyi vuonna 1865 aikakauslehdessä ’Epoha’. Se perustuu kirjailijan erääseen lapsuusmuistoon. Kertomuksessa on havaittavissa poleeminen pohjavire. Sen syntymisen aikoihin käydyissä keskusteluissa Venäjän talonpojista väitettiin, että kansasta kotoisin olevat henkilöt eivät kykene ilmentämään mitään voimakkaita intohimoja, ja että venäläisellä maaseudulla ei tunneta mitään draamoja, vain tavallisia rikosjuttuja. Leskov halusi osoittaa asian olevan toisin. Sentähden hän rinnasti sankarittarensa Shakespeare näytelmähahmoon. Mtsenskin kihlakunnan lady Macbethia, kertomusta rikkaasta kauppiaanvaimosta ja tämän turmioon johtaneesta rakkaudesta kelvottomaan renkiin pidetään Leskovin tuotannossa taiteellisesti eräänä eheimpänä.
(takakansiteksti)

Kirjallisuudenlaji

Henkilöt, toimijat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tarkka aika

Asiasanayhdistelmät

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

109

Kustantaja

Kääntäjä

Lisätietoja

Ilmestynyt myös sarjassa Venäläisen kirjallisuuden helmiä.

Sarjamerkintä