Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Kiltin yön lahjat

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Kiltin yön lahjat on monipuolisen Mari Mörön läpimurtoteos, joka nousi sekä Finlandia-, Savonia- että Olvi-palkintoehdokkaaksi ja palkittiin vuonna 1999 Runeberg-palkinnolla.

”Mörön kirja etenee tehokkaasti. Turhanpäiväisiä ei märehditä, ketään ei säälitä eikä lauseeseen jäädä makaamaan. Kiltin yön lahjat antaa tunteen kokonaisessta, yhteisestä ja jopa ymmärrettävästä maailmasta, mikä on enemmän kuin muilta ilmaisun ja tiedotuksen välineiltä – usein jopa kirjoilta uskaltaa vaatia. Se ei vastannut odotuksia, se on jotain muuta, se on yllätys.”
Runeberg-palkinnon perusteluista

”Mari Mörön romaani on ilahduttava tapaus. Sen eri äänet, ihmiset, arki ja sattumukset kulkevat luontevasti, herkästi, monien vivahteiden ja yksityiskohtien kautta eläen.”
Kristina Carlson, Suomen Kuvalehti

(takakansiteksti Bestseller)


Siia elää kauramössöllä, avain alushousuissa ja kiltin yön lahja äidin korvikkeena. Siia on kuusi vuotta vanha, tyttö, jonka päätä pyörittää televisiosarjojen todellisuus, ostoparatiisin tavaramaailma ja lähiön pikkurikollinen piiri.
”Tässä olisi mies, jolla on auto, kullanvihreä ja hiljaismoottorinen. Tson Nurmi…”
Siian naapuriin kotiutuu Pietarista kaksi miestä: tragikoominen luuseri Pöyhönen ja epämääräisiä bisneksiä pyörittävä Viikki. Nämä eivät pysty katsomaan sivullisina pienen tytön yksinäistä elämää. Viikki ottaa Siian hoiviinsa. Tämän äidillä ei ole siihen aikaa, koska hän tanssii Sinisessä Sakiirissa tukka isona ja paljon koruja päällä.
Mari Mörön ensimmäinen romaani ei selitä eikä moralisoi maailmaansa. Se on surkea ja hauska. Toivoton se ei ole.
(takakansiteksti)

Kirjallisuudenlaji

Tapahtumapaikat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tarkka aika

Alkukieli

Tekstinäyte

Porrashippa ei onnistu jos on kiire. Jää rappu välistä ja menee sekaisin. Miima on laittanut ovikelloon hopeanväristä teippiä. Menin omaan huoneeseen ja kaivoin viinirypäleet taskusta ja annoin ne Jipille ja Japille. Ne otti heti, painoin sormisuukot kun ne söi.
- Etkä avaa ovea Pötsille, Miima ja se vieras sanoi.
Sekoitin hunajaa kahviin ja panin leivän lautaselle nätisti. Toisen laitoin takaisin palakkain. Miima haluaa aamulla kylmää vettä ja sitten kahvia, enkä osaa tietää mitä se toinen haluaa. Miima ei ollut ottanut kahvia ja keitin uutta. Toivoin ettei Miimaa tänään mojota. Koputin henkarilla oveen.
- Kaunoinen tää päivä on.

---

Lahtisen pojat ja muut olivat kaapelihallin ovella. Ne mätti pulloja koneeseen ja mankka soi. Emppu seisoi isossa laatikossa ja haroi pulloja. Hillopurkit antaa rahaa, ja Kimmo kokeilee kaikki läpi. Kulmakorvaisen pojan käsi on parantunut. Se näytti tikkejä silloin, ne oli kuin itikoita.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

169

Kustantaja

Kieli

Lisätietoja

Ilmestynyt myös Best seller-sarjassa.

Sarjamerkintä