Mitä lukisin seuraavaksi? Kirjastojen Kirjasampo.fi auttaa sinua löytämään kiinnostavat kirjailijat, kirjat ja lukukokemukset.
Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Ilonen talo

Tyyppi
romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
kuvaus
Keskisuomalainen kylä nimeltä Luhanka. Luhangassa baari ja talo. Baari joka on kuin mikä tahansa baari. Talo josta isäntä on kuollut.
Ilonen talo on romaani levottomasta lapsuudesta. Se näyttää viisitoista vuotta Tomperin perheen elämää: isä siirtyy Jumalan luo, äiti sahtitonkaan, Birge-sisko kapinoi, mummo jahtaa äitiä ja pappa haaveilee Intiasta. Talon ympärillä nurmikko metsittyy, kukkapenkit kasvavat umpeen.
Ilosessa talossa kaikuu nauru, joka arvaamattomasti vaihtuu itkuun tai Eikka Leikkaan. Keinot elää elämäänsä tavalla tai toisella surusta ja häpeästä huolimatta löytyvät.
(takakansiteksti)

Kuvaus alkoholistiperheen arjesta maaseudulla. Ilonen talo sijaitsee Luhangalla Keski-Suomessa. Tomperin perheen levotonta elämää nähdään ja kerrotaan lapsen näkökulmasta. Isä on kuollut, äidille viina maistuu ja päässä muutenkin viiraa. Lukukokemus ei kuitenkaan ole ahdistava vaan jollain tavoin - iloinen.

"Illalla tuskin kykenen nukahtamaan nähdessäni itseni Jyväskylän kaduilla kävelemässä muodikkaassa farkkupuvussa, meikattuna ja monissa korvakoruissa, ja kuinka erinäköiset, erinimiset ja eri-ikäiset pojat haluavat kaikki seurustella kanssani, mutta minä olen ihastunut vain yhteen, jonka kanssa tulen kesälomalla käymään Luhangassa ja tapaan entiset luokkakaverini, jotka puhuvat ilman d-kirjaimia, jotka kulkevat huonoissa vaatteissa ja kadehtivat minua."
Ilonen talo (1996)

Ankeaa! Näin sitä luulisi, mutta Kreetta Onkelin kerronta ja kieli muovaavat ankealtakin kuulostavan aiheen jollain tavoin eloa tiukkuvaksi iloksi. - SI/ Sanojen aika
Aiheet ja teemat
Tapahtumapaikat
Konkreettiset tapahtumapaikat
Tarkka aika
Asiasana tai oma avainsana
Alkukieli
Tekstinäyte
Illalla tuskin kykenen nukahtamaan nähdessäni itseni Jyväskylän kaduilla kävelemässä muodikkaassa farkkupuvussa, meikattuna ja monissa korvakoruissa, ja kuinka erinäköiset, erinimiset ja eri-ikäiset pojat haluavat kaikki seurustella kanssani, mutta minä olen ihastunut vain yhteen, jonka kanssa tulen kesälomalla käymään Luhangassa ja tapaan entiset luokkakaverini, jotka puhuvat ilman d-kirjaimia, jotka kulkevat huonoissa vaatteissa ja kadehtivat minua.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.
julkaisut
Alanimeke
muistojeni Sisä-Suomi
Ensimmäinen julkaisu
kyllä
Ilmestymisaika
Sivumäärä
148
Kustantaja