Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Ilonen talo

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Keskisuomalainen kylä nimeltä Luhanka. Luhangassa baari ja talo. Baari joka on kuin mikä tahansa baari. Talo josta isäntä on kuollut.
Ilonen talo on romaani levottomasta lapsuudesta. Se näyttää viisitoista vuotta Tomperin perheen elämää: isä siirtyy Jumalan luo, äiti sahtitonkaan, Birge-sisko kapinoi, mummo jahtaa äitiä ja pappa haaveilee Intiasta. Talon ympärillä nurmikko metsittyy, kukkapenkit kasvavat umpeen.
Ilosessa talossa kaikuu nauru, joka arvaamattomasti vaihtuu itkuun tai Eikka Leikkaan. Keinot elää elämäänsä tavalla tai toisella surusta ja häpeästä huolimatta löytyvät.
(takakansiteksti)

Kuvaus alkoholistiperheen arjesta maaseudulla. Ilonen talo sijaitsee Luhangalla Keski-Suomessa. Tomperin perheen levotonta elämää nähdään ja kerrotaan lapsen näkökulmasta. Isä on kuollut, äidille viina maistuu ja päässä muutenkin viiraa. Lukukokemus ei kuitenkaan ole ahdistava vaan jollain tavoin - iloinen.

"Illalla tuskin kykenen nukahtamaan nähdessäni itseni Jyväskylän kaduilla kävelemässä muodikkaassa farkkupuvussa, meikattuna ja monissa korvakoruissa, ja kuinka erinäköiset, erinimiset ja eri-ikäiset pojat haluavat kaikki seurustella kanssani, mutta minä olen ihastunut vain yhteen, jonka kanssa tulen kesälomalla käymään Luhangassa ja tapaan entiset luokkakaverini, jotka puhuvat ilman d-kirjaimia, jotka kulkevat huonoissa vaatteissa ja kadehtivat minua."
Ilonen talo (1996)

Ankeaa! Näin sitä luulisi, mutta Kreetta Onkelin kerronta ja kieli muovaavat ankealtakin kuulostavan aiheen jollain tavoin eloa tiukkuvaksi iloksi. - SI/ Sanojen aika

Aiheet ja teemat

Tapahtumapaikat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tarkka aika

Asiasana tai oma avainsana

Alkukieli

Elokuvat

Vie pois Kirjasampo.fi-sivustolta.

Tekstinäyte

Illalla tuskin kykenen nukahtamaan nähdessäni itseni Jyväskylän kaduilla kävelemässä muodikkaassa farkkupuvussa, meikattuna ja monissa korvakoruissa, ja kuinka erinäköiset, erinimiset ja eri-ikäiset pojat haluavat kaikki seurustella kanssani, mutta minä olen ihastunut vain yhteen, jonka kanssa tulen kesälomalla käymään Luhangassa ja tapaan entiset luokkakaverini, jotka puhuvat ilman d-kirjaimia, jotka kulkevat huonoissa vaatteissa ja kadehtivat minua.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

muistojeni Sisä-Suomi

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

148

Kustantaja

Kieli