Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Kontaktia halutaan

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Halua ja kaipuuta toisen ihmisen luo on käsitelty kaunokirjallisuudessa kautta aikojen. Intohimoa on pelätty ja peitelty, idealisoitu ja ihannoitu. Merja Virolaisen lyhytproosateos Kontaktia halutaan koostuu sivun parin mittaisista, nimimerkin taakse piiloutuneiden kontaktinkipeiden ihmisten seuranhakuilmoituksista. Proosan ja runoilmaisun välillä tasapainoileva, kaipuun syövereitä pelottomasti kartoittava kokoelma antaa äänen halun moninaisuudelle häpeämättä, ilman turhaa kainostelua tai syyllisyyttä.

Kokoelman koskettavimpia tekstejä on nimimerkki Murtovarkaan ilmoitus, jossa hallittu mutta yksinäinen nainen toivoo, että hänen asuntoonsa – ja häneen itseensä – murtauduttaisiin. ”Kanna sylissä yksinäisyyttäni, tuuppaa pelkoni nurin, tee korjaamatonta tuhoa. Ota sekin mitä en muista, ota varjot nojatuolin takaa, ota kuvasi ikkunasta. Ota kaikki, anna mikä on minun.” Lyhyt teksti avaa kokonaisen elämäntilanteen.

Kontaktia halutaan jatkaa Virolaisen pohdintoja ihmisen halusta ja kaipuusta. Vaikka yhtymäkohtia aiempaan tuotantoon löytyykin, poikkeaa kokoelma Virolaisen aiemmista teoksista jo muotonsa puolesta. Teoksen alaotsikko nimeää tekstin lyhytproosaksi, mutta kokoelmaa on vaikea lokeroida joko proosaan tai runoon. Lukijaystävällistä tai ei, teoksen olemus lienee jätetty jokaisen lukijan itse avattavaksi.
(Niina Holm/ Sanojen aika)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

119

Kustantaja

Kieli