Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Kivi palaa

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

”Kivi palaa”, romaani kahdesta yksinkertaisesta ihmisestä, jotka elämän arkipäivä on karkottanut toistensa luota. Heidän ’arkipäivänsä’ on tehdastyöläisen sitkeä ja harmaa elämä eteläsuomalaisen kalkkitehdasyhdyskunnan liepeillä. Ympäristö, työttömyys, masennus uhkaavat ehdyttää heiltä tajuamattoman voimanlähteen: kiintymyksen, joka on ollut kömpelö ja mykkä ja kuitenkin ehdoton, täyteläisesti altis.
Armas Lehtinen ja hänen vaimonsa päätyvät irrallaan hapuilemaan omaa tietään. Mies tavoittaa yksinäisyyttä, unelmia, luopumista. Vaimo pakenee turvattomuutta ja etsii täyteläisen rakkauden mahdollisuutta vieraan luota, naapuriksi asettuneelta nuoruudenrakastetulta. Irtautuminen, kapinointi, pettymys avaavat kummallekin järkyttävän paluutien, uuden kypsemmän ja tietoisemman läheisyyden.
(takakansitekstistä)

Aiheet ja teemat

Tapahtumapaikat

Tarkka aika

Alkukieli

Tekstinäyte

Lehtisen tyttö, Aune, seisoi hätäisenä ahteen alla. Hän oli taas lähtenyt kävelemään linja-autoa vastaan ja jäänyt pahaan paikkaan. Siellä hän nyt vilkutti koulukirjat kainalossa, pitkät mustat hiihtohousut jalassa ja harmaat päällyskengät kurassa. Mutta auto nousi ahteen harjalle ja pysähtyi vasta siellä, likka sai juosta perässä.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

romaanit

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

227

Kustantaja

Kieli