Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Rakkaani tuli vuorilta

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Kaarin ja Vikram, suomalainen sairaanhoitaja ja intialainen lentokapteeni, tapaavat ensi kerran Delhissä ja he rakastuvat hetkessä. Heidän yhteinen lomansa Katmandussa alkaa täydellisesti: Kaarin ja Vikram rakastavat kuin ei koskaan ennen - kunnes menneisyys alkaa varjostaa heidän onneaan, ennustaen tulevia myrskyisiä tapahtumia.
Kaarin on menettänyt miehensä, hän on vapaa, mutta Vikram on intialaisten perinteiden kahlitsema. Hänet on vuosia sitten kihlattu Nalinille, kuvankauniille nuorelle naiselle. Katmandussa tapahtuu käänne. Siellä Kaarin huomaa miten Vikram hetkeksi etääntyy - nähtyään vilaukselta Nalinin. Delhiin paluu antaa jo aavistuksen tulevista vaikeuksista ja niin tapahtumat seuraavat toisiaan valtavana vyörynä: puhkeaa isorokkoepidemia, puhkeaa rajumyrsky, syntyy sanoinkuvaamaton kaaos. Kaarin ja Vikram joutuvat pyörteeseen mistä ei ole paluuta.

"Rakkaani tuli vuorilta" on hienosti oivaltava romaani rakkaudesta, mutta samalla siitä kasvaa väkevä kuvaus Intiasta, sen ihmisistä ja kulttuurista. Siitä kasvaa myös kuvaus Punaisen Ristin työntekijöistä, suomalaisista, jotka uhrautuen tekevät työtään keskellä pahintakin katastrofia. Ja kaiken taustana on Katmandun kauneus, Srinagarin huumaava paratiisijärvi, Delhin väestön rikkaus ja kurjuus - koko äärimmäisten vastakohtaisuuksien maa.
(takakansiteksti)
”Pysähdyin tasanteelle katsomaan vuorten sylissä olevaa kaupunkia ja tiesin, että hän tulee vuorilta, laskeutuu alas kentälle ja pian olen taas hänen lähellään.”

Leskeksi jäänyt 38-vuotias suomalainen sairaanhoitaja Kaarin kohtaa Delhissä intialaisen lentokapteenin Vikramin ja rakastuu heti. Onni on suurta ja autuaallista pitkään myös lomamatkalla Katmandussa, mutta vähitellen menneisyys ja nykyisyyden vaatimukset alkavat heittää varjoja suhteen ylle. Velvollisuus sitoo Vikramia, hänet on kihlattu kauniille Nalinille. Kaarin alkaa epäillä, ettei Nalini olekaan miehelle yhdentekevä. Delhiin paluun jälkeen tapahtumat lähtevät vyörymään. Rajumyrsky tulvineen ja isorokkoepidemia vaikuttavat myös rakastavaisiin. Suomalaisen Punaisen Ristin henkilökunta tekee kaikkensa auttaakseen epidemian ja myrskyn jalkoihin jääneitä. Kun myllerrys on vihdoin ohi, on Kaarinin ja Vikramin suhteessa kaikki toisin.

Romaani pohtii kiinnostavasti rakkauden mahdollisuuksia kulttuurien yhteentörmäyksessä ja velvollisuuksien paineessa.
(Tuija Lassila/ Sanojen aika)

Kirjallisuudenlaji

Henkilöt, toimijat

Päähenkilöt

Konkreettiset tapahtumapaikat

Asiasana tai oma avainsana

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

romaani

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

424

Kustantaja