Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Rakas sisar

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Miten voi elää eri lailla? Löytyykö ihmiselle toinen lähtöpiste? Israelilainen kibbuts ja Helsinki tapahtumaympäristöinään tämä romaani kertoo perheestä, yhdessä elämisestä ja yhdessä elämisen vaikeu-desta.
Suomalainen Taina on työssä israelilaisella kibbutsilla. Hän on matkustanut Israeliin saadakseen välimatkaa entiseen elämäänsä. Pesulaympäristössä, hedelmäviljelyksillä, rehevillä sypressejä ja johanneksenleipäpuita kasvavilla rinteillä hän tutustuu siihen uuteen elämänmuotoon, jota on lähtenyt etsimään. Kibbutsilaiset ovat vahvoja sabraihmisiä: heidän kasvunsa ei ole riippunut sattumasta. Sattuma ratkaisee Tainan mielestä Suomessa liian usein. Voidaanko sukupolvesta toiseen siirtyvien vaurioiden ketju siis katkaista? Taina kyselee.
Taina tapaa myös muualta tulleita ihmisiä, ruotsalaisen Tessanin, joka on naimisissa israelilaisen Yehudan kanssa ja on peloissaan ja sopeutumaton, Doran jonka ovat leimanneet keskitysleirikokemukset, sotilastyttö Weidan, joka on yhteisön lemmikki. Dov, kuuden päivän sodan sankari, sekä torjuu että vetää puoleensa Tainaa.
Tainan sodan varjossa eletty lapsuus on ollut täynnään repeämiä ja luopumisia. Kipeimmin hänet on turhauttanut äidin elämänpelko ja sisaren vamma, tuhoisa riippuvuus. Elämä on sittemmin kuitenkin tasaantunut: Tainalla on virkansa, lähiökotinsa ja pieni tuttavapiiri. Ne ovat ennallaan, kun hän palaa Israelista. Niin on Erjakin, ainoa sisar – Erjan kiivas, vaativa, lohduton ääni…
”Rakas sisar” puolustaa rohkeasti lapsen oikeutta kasvaa terveeksi aikuiseksi, selvittelee perinteisen perhejärjestelmän vaikeuksia ja etsii vaihtoehtoja. Israel ja kibbuts-yhteisö on kuvattu elävästi ja mukaansatempaavasti.
(takakansiteksti)

Kirjallisuudenlaji

Aiheet ja teemat

Henkilöt, toimijat

Tapahtumapaikat

Tarkka aika

Asiasana tai oma avainsana

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

311

Kustantaja

Kieli