Elopeltojen yli

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

runokokoelmat
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Kokoelma sisältää osiot: Lampaanpolska; Kosmos ja maa; Lintuhäkki; 1939-1943; Legendoja; Ristiinnaulittu Jumala.
Oiva Paloheimon, nuoren lahjakkaan lyyrikon, viime syksynä julkaisema pienoisromaani ”Levoton lapsuus” oli kirjallisen elämämme yllättävimpiä tapahtumia. Tämä omassa laadussaan eheä ja kypsä teos antoi harvinaisen vakuuttavan näytteen älykkäästä psykologisesta elävöittämisen taidosta ja vapauttavasta huumorista.
Nyt ilmestyvä ”Elopeltojen yli” on tekijänsä toinen runokokoelma. Kahdeksatta vuotta kestäneenä välikautena on hänessä tapahtunut valtava sisäinen kasvu, elämäntunteen rikastuminen ja kokemuspiirin avartuminen. Nuoresta, hieman ylimielisen huolettomasta ”vaeltavasta laulajasta” on tullut syvien, kantavien sydänäänien tulkki. Esikoiskokoelman keveistä musikaalisista kosketuksista ja välittömän laulajanilon synnyttämistä pikkurunoista on kasvanut lämminsointinen ja täyteläinen runollinen merkkikieli, jonka eloisia, raikkaita ja melodisia rytmejä kannattaa omalaatuinen ja rohkea lyyrillinen mielikuvitus.
”Elonpeltojen yli” on värikäs ja moniulotteinen runokokoelma. Sen tunneviritys vaihtuu luontevasti kujeellisesta hymystä herkkään luonnonidylliin, vavahduttavasta kohtalonelämyksestä legendan salaperäiseen valohämyyn. Se on virkistävän yksilöllinen, elävä runokirja.
(takakansiteksti)

- - -

Oiva Paloheimon Elopeltojen yli saa jatkuvasti loistavia arvosteluja.

"'Elopeltojen yli' on aidossa lyyrillisessä versonnassaan epäilemättä tämän hetken harvinaisen rikkaan runonkasvumme kauneinta satoa.
Paloheimon lyyrillinen sanonta on säilyttänyt tuoreutensa ja alkuperäisen fantasiavoimansa, mutta hänen mietiskelevät äänenpainonsa ovat saaneet miehekkään lämmintä tunnehehkua ja älyllistä ryhtiä.
'Elopeltojen yli' on pitkien vuosien runoilijakehityksen voitokas täyttymys."
(Ruovesi)

"Oiva Paloheimo on kaikkein mielenkiintoisimpia persoonallisuuksia nuoressa kirjailijapolvessamme. 'Elopeltojen yli' osoittaa hänen ei vain säilyttäneen sen, mikä hänen runoilijakuvassaan on lupaavinta, vaan myös kehittyneen valloittavimpien runoilijaominaisuuksiensa suhteen. Hänessä on samalla kertaa syvää inhimillistä lämpöä ja kirpeää satiiria, jolla hän yhtä suorasukaisesti ryydittää omia ja lähimmäistensä heikkouksia."
(Etelä-Savo)

Alkukieli

Tekstinäyte

"Mustana lampaana maailman
elämän tarhassa taaperran,
sarvet sairaina pusken pään
pahukseen suureen veräjään"
(1.säe runosta Lampaanpolska s. 21)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

runoja

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

121

Kustantaja

Kieli