Pahat unet

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

runokokoelmat
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Aila Meriluodon kolmannen runokokoelman kantavina teemoina on rakkaus, pettymys ja suuremman hahmottaminen. Teosta värittää voimakas vuorokaudenaikoihin ja uniin liittyvä kuvasto. (K.L.)

- - -

Aila Meriluoto on ennen kaikkea naisellisen tunteen runoilija, selkeytymättömien mielenliikkeiden tulkki. Kokoelmassaan Pahat unet hän jatkaa yhden kertakaikkisen elämyksen kirvoittamaa yksinpuheluaan. Sydämen ahdistus ja levottomuus, jotka määräävät näiden avoimien, rohkeidenkin, runojen sävyn, uhkaa silloin tällöin häiritä sanallista ilmaisua. Kun kysymyksessä on niin puhdas taiteilija kuin Meriluoto, ei mielellään puutu hänen uuden kokoelmansa helposti osoitettaviin tyylirikkoihin. Sillä tärkeämpää hänen jatkuvan runoilijantiensä kannalta on todeta, että hän syvät elämänkokemukset lävitse käyneenä, liikkui hän naisen sielunelämän millä kipualueilla hyvänsä, on säilyttänyt neitomaisen raikkautensa ja katselee edelleen ihmetellen säälimätöntä elämää. (Viljo Kajava: Vuoden 1958 lyriikan satoa, Kirjastolehti 3/1959)

Aiheet ja teemat

Alkukieli

Tekstinäyte

"Kaikki puheliaat runoilijat työnnän hyllylle /siellä olkoot, /seitsemänkymmentäseitsemän pientä mehiläispesää, / rintainnan, / kukin suristen itsekseen./ Itse puhun silti edelleen, / puhun enkä puhumasta lakkaa, / puhun puhun puhun / koska en puhunut silloin kun piti, /koska epätoivoisesti vaikenin, / kun sana olisi päästänyt pahasta."
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

85

Kustantaja

Kieli