Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Ei puu yksin pala

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Oiva Paloheimo on kirjoittanut voimakastehoisen romaanin ihmissuhteiden ongelmista: rakkaudesta ja rakkauden puutteesta, eristyneisyyden hedelmättömyydestä ja avautumisen tarpeesta. Romaanin näyttämönä on hämäläinen kirkonkylä, jossa keskeistä osaa esittää Paanun vankka talo. Talo on yksi niistä ihmisasumuksista, joissa jokapäiväinen elämä on tuskaa ja ahdistusta, raskaita huokauksia yön pimeydessä. Monipolvisten tapahtumien ja väkevästi hahmotettujen luonnekuvien taustalta avautuu selvänä teoksen vapauttava sanoma.

”Sekä ajattelijana että runoilijana Paloheimo on kiehtova persoonallisuus.”
(Aarne Laurila Yleisradiossa)

”Oiva Paloheimo on ennen muuta kertoja. ’Ei puu yksin pala’ on romaanina tapahtumarikas, sen ihmisgalleria on runsas ja mielenkiintoinen ja jo juonellisilla avuillaan se vetoaa väkevästi lukijaansa. Paanun talo, sen toisiinsa poikkeuksellisissa suhteissa olevat asukkaat sekä heihin tavalla tai toisella liittyvät ihmiskohtalot ovat saaneet kirjallisesti vetävän ilmaisun. Ihmiskuvaus on moni-ilmeistä, tarkkailevaa, ja sen rakentamiseen on pyritty puhtaasti kerronnallisin keinoin.”
(Hyvinkään Sanomat)

”Notkea, maalaileva kynä, joka aika ajoin muuttuu sielunkirurgin veitseksi, kuljettaa taitavasti kiehtoen kohti loppuratkaisua.”
(Karjalan Maa)
(takakansiteksti)

Tapahtumapaikat

Asiasanayhdistelmät

Alkukieli

Tekstinäyte

Ihmisasumusten katot ovat vaiteliaita ja ilmeiltään merkillisen umpimielisiä. On kuin ne olisivat haluttomia myöntämään etteivät ne huokaile yksinomaan öitten ja pilvien painosta vaan sentähden, että niiden osaksi on pantu allaan valvovien häpeän ja pelon peittäminen lappeittensa raskailla siivillä. Yksinäinen lato pellon laidassa levittää sekin siipiään ja koettaa olla niin hiljaa kuin suinkin vaikka sen vähäisen katon alla on vain vähäistä heinää. Mutta se on poikkileikattua kaikki.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

romaani

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

229

Kustantaja